zondag 10 maart 2013

Boerenbrood zonder kneden

Boerenbrood (bijna) zonder kneden

Het is weekend, dus ik heb nog maar een brood gebakken. Dit recept komt uit 'Home Made' van Yvette van Boven. Ik was wel nieuwsgierig, omdat je het deeg (bijna) niet hoeft te kneden en er zit bier en azijn in. Wat dat nou moet worden....



Ingrediënten
425 gram bloem (ik heb Boerenbrood van Soubry gebruikt)
1/4 tl droge gist
10 gram zout
200 ml lauw water
100 ml lauw bier
15 gram witte wijn azijn

Begin de avond van te voren: meng alle ingrediënten tot je een bal deeg hebt, leg in een met zonnebloemolie ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat 8-18 uren op kamertemperatuur staan.

Haal de volgende ochtend het deeg uit de kom, bestuif het aanrecht met bloem en kneed het deeg 10 keer. Vorm tot een bol of ovaal en leg het deeg op een schaal met een stuk bakpapier. Dek losjes af met folie en laat weer 2 uren staan.

Verwarm de oven ondertussen op 200 graden en zet daar een grote zware pan in.

Bestrooi met bloem, maak een ondiepe snee in het deeg en til het deeg met het bakpapier voorzichtig in de hete pan. Meteen de deksel op de pan doen en het geheel in de oven zetten.
Zet de temperatuur nu op 175 graden en bak het brood 30 minuten met de deksel op de pan.
Haal de deksel eraf en bak nog 15-20 minuten tot het brood gaar is (even op de onderkant kloppen tot het hol klinkt).
Laat afkoelen op een rooster.

Het brood ziet er rustiek uit, de korst is knapperig, en de smaak top!
Wat een superbrood, en zo makkelijk om te maken.



2e rijs


Brood in de pan in de oven op 175 graden








4 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je deze nog vaker zult maken, het ziet er heerlijk uit, echt rustiek!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom staat in de titel "zonder kneden" terwijl je in het recept zeker 10x moet kneden?

    BeantwoordenVerwijderen