woensdag 20 maart 2013

Crème brûlée met frambozenpuree

 


Crème brûlée is een van m'n favoriete desserts. Het is alleen jammer dat er zoveel caloriën inzitten, daarom eet ik het weinig.
Deze keer een variatie met frambozenpuree. Heb het ook wel eens gemaakt met rabarber, maar deze combinatie vind ik beter. Er liggen nog veel frambozen in de vriezer, dus ik had alles in huis om dit recept te testen.
Het recept komt uit het boek 'Het Franse brasserie kookboek' van Daniel Galmiche. Weer een Britse kok die wel eens in Saturday Kitchen op de BBC te zien is. Heb al veel uit z'n boek gemaakt. De voorkant ziet er misschien wat ouderwets uit; als het je het boek openslaat wil je 'm meteen kopen (ik tenminste..)


Ingrediënten, voor 2 personen
2 eidooiers
40 gram suiker
140ml room
15 gram rietsuiker, voor het bestrooien

Frambozenpuree
60 gram frambozen (nu uit de vriezer, nog uit eigen tuin)
geraspte schil van een halve limoen
1 eetl suiker

Maak eerst de frambozenpuree. Prak de frambozen, limoenschil en suiker tot een grove puree.
Verdeel de puree over 2 ramekins van 150ml.

Klop de eidooiers met de suiker tot een gele crème. Verwarm de room in een steelpan, voeg aan de eidooiers toe en klop met een garde tot een egaal mengsel. Het is nu nog dun en niet gebonden.
Schenk het ei-roommengsel voorzichtig over de frambozenpuree.

Zet de ramekins in een diepe ovenschaal. Schenk zoveel kokend water in de schaal zodat de vormpjes voor de helft onder staan (au bain-marie). Zet de schaal in een oven op 150 graden en bak in ongeveer 30 minuten tot ze stevig zijn, maar nog iets trillen als je de vormpjes schudt.
Haal de ramekins uit de oven en laat afkoelen. Zet daarna afgedekt in de koelkast.

Vlak voor het serveren bestrooi je de custard met fijne rietsuiker. Brand met een brûléebrander of zet 2 minuten onder een hete grill.
Laat nog een paar minuten in de koelkast staan zodat het weer wat afkoelt.

Een lekkere combi. Het zoete, romige van de custard en dan het frisse en fruitige van de frambozenpuree.
Het is niet perse nodig om de suiker bij de frambozen te doen, ik vond het net wat te zoet.

Frambozen met limoenschil en suiker
Schenk het ei-roommengsel op de frambozenpuree
Zet de ramekins in een ovenschaal gevuld met kokend water








Geen opmerkingen:

Een reactie posten