zondag 24 maart 2013

Gekarameliseerde knoflooktaart van Ottolenghi


Gekarameliseerde knoflooktaart


Toen ik het boek Plenty van Ottolenghi net had gekocht, was dit een van de eerste recepten die ik testte. Je denkt dat de knoflook teveel gaat overheersen, maar dat is helemaal niet zo. De knoflook is zacht en zoet. Je kunt de teentjes eigenlijk zo wel opeten of op brood smeren, zo lekker is het.
Ook de combinatie van zachte en harde geitenkaas smaakt goed; het is smeuïg en pittig tegelijk.

In het boek staat een recept voor een vorm van 28 cm doorsnee. Deze keer heb ik een kleine vorm gebruikt omdat ik nog maar 4 plakjes bladerdeeg in de vriezer had liggen.
Jammer, de taart was weer zo op en ik weet zeker dat ik morgen ook nog wel een stuk lust.



Ingrediënten
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1  bol knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
1 eetl olijfolie
1 tl balsamicoazijn
2 dl water
1/2 eetl suiker
1 tl fijngehakte rozemarijn
1 tl fijngehakte tijm
50 gram harde geitenkaas, geraspt
100 gram zachte geitenkaas, in stukken
100 gram crème fraîche
100 gram room
1 ei
peper en zout
Lage bakvorm van 19cm doorsnee (liefst met losse bodem)

Bereiding
Druk de plakjes bladerdeeg tegen elkaar aan en bekleed er de ingevette bakvorm mee. Laat het deeg iets over de rand van de vorm hangen. Leg een stuk bakpapier over het deeg en leg er een steunvulling in (ik heb bakbonen, maar gebruik altijd droge bruine bonen, dat werkt net zo goed).  Zet de vorm 20 minuten in de koelkast en bak vervolgens 20 minuten blind in een oven van 180 graden. Haal het bakpapier en de bonen eruit en bak de bodem in nog eens 5-10 minuten goudbruin.
Haal de vorm uit de oven.

Maak intussen de knoflook. Kook de teentjes knoflook 3 minuten in water en giet af.
Bak de teentjes daarna in de olijfolie 2 minuten op hoog vuur. Voeg de balsamicoazijn en het water toe en laat 10 minuten zacht koken. Doe de suiker, rozemarijn, tijm en zout erbij en laat nog eens 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflook gekarameliseerd is.

Strooi de 2 soorten kaas over de taartbodem. Schep de teentjes knoflook en de karamelsiroop over de kaas.
Klop het ei, crème fraîche en room met peper en zout. Schenk het ei-room-mengsel rondom de knoflook (niet erover heen).

Bak in ongeveer 35 minuten in een op 160 graden tot de vulling stevig is en d bovenkant goudbruin. Haal de vorm uit de oven en laat iets afkoelen. Haal hem uit de vorm, snijd in punten en leg de takjes tijm erop.
Lekker met een groene salade met een balsamico dressing.




Roze knoflook uit Lautrec



Blind bakken van de bodem



Geitenkaas Bettine Blanc


Schenk het ei-room-mengsel rondom de knoflook

Als je meer over roze knoflook wilt lezen, dan is de website rozeknoflook.nl leuk om te bezoeken.
Hieronder een link naar een artikel dat in het tijdschrift 'En France' stond over uien en knoflook in Frankrijk.




1 opmerking:

  1. Het ziet er weer heerlijk uit, ik moet hem toch ook maar een keertje maken.
    Leuk ook die link naar de knoflook.
    Morgen maar een rol pepermunt mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen