zaterdag 22 juni 2013

Chocoladefondant



Een dessert met chocolade vind ik altijd heerlijk, al ben ik er meestal te vol voor.
Deze keer had ik wat minder pasta vooraf gegeten, zodat ik het hele chocoladetaartje op kon. Mmm.

Bij een chocoladefondant is het de bedoeling dat je met een lepeltje een eerste hap neemt en de binnenkant nog wat smeuïg is en iets uitloopt.  Ik heb het met amaretto gemaakt, je kunt het ook weglaten of vervangen door Tia Maria.
Ingrediënten, 2 personen
50 gram roomboter, plus extra om in te vetten
2 theel cacaopoeder, om te bestuiven
50 gram chocolade (minimaal 70% cacao, ik gebruik van het merk Callebaut)
1 groot ei
1 grote eidooier
4 eetl kristalsuiker
2 eetl amaretto (of Tia Maria)
3 eetl gezeefde bloem

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Beboter 2 ramequins (doorsnede 8cm) en bestuif ze royaal met cacaopoeder.
 
Smelt de chocolade en boter in een steelpannetje op heel laag vuur tot het net gesmolten is. Haal van het vuur en klop het mengsel glad met een spatel.

Klop met een mixer (of KitchenAid) het ei, de dooier en de suiker tot een lichtgele, dikke massa en meng de chocolade erdoor. Spatel vervolgens de likeur en de bloem erdoor.

Verdeel het mengsel over de ramequins en zet 12 minuten in de oven. Stort ze op een bord, dat gaat makkelijk door de boter en cacao die je er vooraf in gedaan hebt.
Serveer met vers zomerfruit, room of vanilleijs.



Het recept komt uit 'Fastfood' van Gordon Ramsay. In het recept stond dat deze hoeveelheid genoeg is voor 4 ramequins, maar ik kreeg slechts 2 gevuld. Als je kleinere bakvormpjes gebruikt dan moeten ze natuurlijk minder lang in de oven. Ik vond deze grootte absoluut niet te groot....

1 opmerking:

  1. Lekker, ze zijn super goed gelukt!
    Maar eh dat boek, had je die al???

    BeantwoordenVerwijderen