maandag 22 juli 2013

Lahmacun - Turkse pizza van Ottolenghi



In Istanbul heb ik veel Lahmacun gegeten. En die is heel anders dan deze variant van Ottolenghi. Het recept komt van zijn website, ik heb het niet in een van zijn boeken teruggevonden.
Er zitten weer typische Ottolenghi ingrediënten in en die heb ik steeds vaker in huis.
Opvallend is het pizzadeeg: met veel olie en een ei. Dat zou je niet verwachten voor een lahmacun. Ik vond de smaak prima, lekker knapperig, maar ik denk dat je daar ook net zo goed een ander (simpeler) pizzadeeg voor kan gebruiken. Ik zal de Turkse kookboeken er eens opslaan en volgende keer een andere versie maken. Want lahmacun vind ik minstens zo lekker als Italiaanse pizza.

De tahin die ik gebruikt heb is van Chtoura. Deze is mooi vloeibaar en erg lekker van smaak. Te koop bij de Turkse winkel.



Deze hoeveelheid is voor 8 pizza’s van ongeveer  15cm diameter.
 
Ingrediënten
Deeg
250 gram tarwebloem
½ eetl zout
2 theel gedroogde gist
½ theel suiker
60ml zonnebloemolie
1 ei
100ml lauwwarm water
 
Topping
250 gram lamsgehakt (of rundergehakt)
1 ui, fijngehakt  (ong. 180 gram)
1 ¼ theel zout
½ theel kaneel
1 ½ theel gemalen piment
½ theel chiliflakes
25 gram platte peterselie, fijngehakt
2 eetl granaatappelmelasse
1 ½ theel sumak
3 eetl tahin
25 gram pijnboompitten
2 eetl citroensap
 
Salade
3 kleine komkommers, in dunne plakjes
2 tomaten, in partjes
10 radijsjes, in dunne plakjes
½ rode ui, in dunne plakjes
10 gram platte peterselie, grof gesneden
1 theel citroensap
2 theel olijfolie
Peper en zout

Bereiding
Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in de KitchenAid en meng 3-4 minuten tot het goed gemengd is. Het deeg is dan plakkerig en elastisch. Leg het deeg in een kom, ingevet met zonnebloemolie, bedek met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen tot het deeg ongeveer in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven op 210 graden.
Doe ondertussen de ingrediënten voor de topping bij elkaar in een kom, behalve de tahin, pijnboompitten en citroensap. Meng goed en zet het gehaktmengsel in de koelkast.


Verdeel het deeg in 8 porties (kleiner of groter kan ook) en rol uit tot dunne pannenkoekjes van ongeveer 2mm dik en een diameter van 15cm.




 
Smeer met een kwastje licht in met zonnebloemolie, dek opnieuw af met folie of bakpapier en laat nog 15 minuten rijzen.

Maak de salade door alle ingrediënten te mengen en breng op smaak met peper en zout.

 
Verdeel de tahin over de pizza’s en smeer voorzichtig uit met een lepel of kwastje.
Verdeel de lamsgehakt topping over de 8 pizza’s en bedek alles goed. Strooi de pijnboompitten erover en bak in 12 minuten tot het pizzadeeg gaar is en het gehakt en de pijnboompitten mooi bruin.
 

 
 
Verdeel de salade over het gehakt en druppel er nog wat citroensap over.

Wat een heerlijke Lahmacun!  Ook de radijsjes in de salade passen er goed bij.
Je proeft de kaneel, de sumak en de granaatappelmelasse en alles bij elkaar is echt super.
Volgende keer wil het deeg nog wat dunner uitrollen. Al eet het wel heel makkelijk, als de rand iets dikker is.

Zeker voor herhaling vatbaar!

 








2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit Judith... Maar ja, voor mij even geen pizza voorlopig, maar ik sla hem op voor de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit én is lekker ook.

    BeantwoordenVerwijderen