zondag 15 september 2013

Chocoladerol met bramen


 
Al eerder heb ik zo'n soort cakerol of roulade gemaakt, maar dan met aardbeien. Toen had ik wat teveel vulling gebruikt en liep alles er aan de zijkant uit.
Bramen en chocolade zijn een goddelijke combinatie, net als frambozen en chocolade.
Het recept sprak me dan ook direct aan.
De vulling is met crème fraîche en ik vroeg me af of het met slagroom niet lekkerder zou zijn. Het is juist heerlijk fris in combinatie met de bramenjam.
Helaas zijn de bramen in onze tuin niet zo groot, dus ik heb ze op de markt gekocht. De bramenjam is gemaakt door m'n schoonzus.
Een heerlijk septembergebakje!
 
 

Ingrediënten
110 gram kristalsuiker
2 grote eieren
50 gram boter, heel zacht
100 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetl cacaopoeder
1 theel vanilleextract
2 eetl bramenjam
200 gram crème fraîche
250 gram verse bramen          (ander fruit kan ook: frambozen, blauwe bessen, aardbeien)
poedersuiker
chocoladekrullen of geschaafde pure chocolade

Bereiding
Doe de suiker, eieren, boter, meel, cacao en vanilleextract in een kom en voeg 2 eetlepels warm water doe. Klop met een mixer of in de KitchenAid ongeveer 1 minuut tot het een glad en romig cakebeslag is.

 
Schenk het beslag op een platte bakplaat van 20x30 cm, ingevet en bedekt met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig met een spatel.
Bak 8 minuten in een oven op 200 graden tot het beslag voldoende is gerezen en veerkrachtig is als je er met een vinger op drukt. Laat de cake een minuut afkoelen in het bakblik.


Leg een vel bakpapier op het aanrecht, bestuif met poedersuiker en stort de cake erop. Verwijder het bakpapier waar de cake op gebakken is.
Rol de cake voorzichtig op met het bakpapier aan de binnenkant. Bedek hem met een vochtige theedoek en laat hem volledig afkoelen op een taartrooster.

Schep de bramenjam voorzichtig door de crème fraîche, het moet niet helemaal gemengd zijn.

Rol de cake af. Het is niet erg als hij gescheurd is; hij is nog steeds mooi en lekker.
smeer het crèmemengsel op de cake en verdeel de bramen er gelijkmatig over.


Rol de cake losjes op en leg hem op een mooi bord. Je kunt hem nu wegzetten in de koelkast; de dag erna is hij nog net zo lekker.
Bestrooi voor het serveren ruim met poedersuiker en daarna met chocoladeschaafsel of -krullen.

Het recept komt uit het boek 'Ik wil chocola!' van Linda Collister. Een mooi chocoladeboek met prachtige foto's en recepten.



 

4 opmerkingen:

  1. Heerlijk, chocolade met bramen is inderdaad geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet dat er lekker uit, zelf nog nooit geprobeerd. Maar zo te zien de moeite waard om te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmmm lekker, ken de combi chocolade / bramen niet, daar zit maar één ding op. Of eigenlijk twee dingen, zelf maken of even om een koppie naar Friesland!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De bordjes werden hier afgelikt, altijd een goed criterium of een recept geslaagd is of niet!
    Mijn cakeplak brak ook in stukken: ik denk dat de boter daar wat mee te maken heeft.
    Eenvoudig te maken en heeeeeel erg lekker. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen