vrijdag 7 februari 2014

Geroosterde pastinaak uit de oven

Pastinaak is een echte wintergroente. We eten het regelmatig en vaak op deze manier. Door het roosteren in de oven wordt het knapperig aan de uiteinden en zoet en romig binnenin. Je hebt er geen omkijken naar; snijden en hup in de oven.
Afhankelijk van wat je erbij serveert kun je er na het roosteren nog tijm of peterselie over strooien. Wij aten deze hoeveelheid met z'n tweeën met lamsrollade en een aardappel-knolselderijpuree met mosterd. Lekker wintereten!
Het recept komt uit het boek 'Veg'.

Ingrediënten
2 pastinaken
2 sjalotjes
2-3 eetl koolzaadolie
peper en zout
evt verse peterselie of tijm

Bereiding
Schil de pastinaken, snijd de boven- en onderkant eraf en snijd ze in de lengte in vieren.
Snijd er vervolgens dikke frieten van.
Pel de sjalotten en snijd ze in partjes.
Leg de pastinaken en sjalotten op een bakplaat (niet te dicht op elkaar, dan roostert het beter), besprenkel met de olie en maal er peper en zout boven.
Zet ongeveer 40 minuten in een oven op 200 graden. Schep alles halverwege om, zodat alle kanten even bruin worden.

2 opmerkingen:

  1. Eigenlijk kan de smaak van pastinaak mij niet bekoren. Te weeiig, te weinig bite. Maar geroosterd (geldt ook voor de pompoen) is het altijd nog favoriet. Hoewel ik het laatst als blokjes in de groentesoep ook lekker vond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je iets roostert krijgt het een heel andere smaak, inderdaad net als met pompoen.
    Een puree van aardappel en pastinaak vind ik ook erg lekker. Heb je dat wel eens geprobeerd?
    Beetje mosterd erdoor... mmm

    BeantwoordenVerwijderen