dinsdag 11 maart 2014

Strawberry shortcake


Vorig jaar zomer heb ik deze heerlijke aardbeiengebakjes bij Karin gegeten
(zie Huistuinenkeukenvertier ). Het was toen prachtig weer, we zaten in de tuin en ze had aardbeien uit eigen tuin gebruikt. Omdat het vandaag ook mooi weer is en ik een bak (Spaanse) aardbeien had gekregen van m'n zusje dacht ik aan dit recept van Yvette van Boven. Het komt uit haar boek 'Home made Zomer'.
Het zijn een soort scones, gevuld met gemarineerde aardbeien en room. Een heerlijke combinatie en erg makkelijk om te maken. Het deeg is zo gemaakt en je hoeft ze maar een minuut of 12 te bakken.
Van deze hoeveelheid deeg kun je 4 grote shortcakes maken, maar ik heb er 8 kleine van gemaakt (6 zou ook wel mooi zijn qua formaat, dat ga ik volgende keer doen).
Heerlijk voor 's middags bij de thee. En omdat ze klein zijn kun je er gerust twee eten!
Ze eten wel wat lastig trouwens, net als met moorkoppen komt alle slagroom er aan de zijkanten uit....


Ingrediënten, voor 4 grote of 6-8 kleinere shortcakes
225 gram bloem
2 theel bakpoeder
snuf zout
75 gram kristalsuiker
50 gram koude roomboter, in blokjes
1 ei
75 ml slagroom
1/4 theel vanille extract

250 gram aardbeien, kroontjes eraf en in kwarten
rasp van 1/2 sinaasappel
10 gram suiker

175 ml slagroom, opgeklopt

Bereiding
Schep de aardbeien om met de suiker en de sinaasappelrasp (gebruik bij voorkeur een biologische sinaasappel en was 'm goed). Zet tot gebruik in de koelkast.

Doe de bloem, bakpoeder, zout en suiker in de kom van de keukenmachine (Magimix) en pulseer de boter erdoor.

Klop de slagroom los met het ei en het vanille extract. Doe die bij de bloem en druk een paar keer op de pulseerknop tot het deeg nét samenhangt. Dit deeg moet vooral niet te lang gekneed worden, want dan wordt het resultaat minder kruimelig en luchtig.
Als je geen keukenmachine hebt, zul je het snel met koude handen (even onder de koude kraan houden) moeten mengen.

Verdeel het deeg in 8 porties (of 4 zoals in het boek). Ik heb een ijsbolschep gebruikt.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, goed uit elkaar, want ze rijzen nog flink.
Je moet het deeg niet te glad maken, maar houdt het wat grof.


Bak de shortcakes in 12-14 minuten in een oven van 190 graden mooi gaar. De bovenkant zal wat gaan scheuren.

 
Laat ze even rusten op een taartrooster. Snijd ze doormidden, vul ze met de opgeklopte slagroom en schep er een flinke lepel gemarineerde aardbeien op.
Mmm, wat een lekker gebakje!

 
De slagroom heb ik trouwens geklopt met m'n nieuwe bolgarde. Dat gaat veel sneller dan een gewone garde.

5 opmerkingen:

  1. Jaaaaa lekker, helemaal met dit mooie weer! Mooie foto ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou toch zweren dat ik dit stukje gister ook al heb gezien maar dan zonder foto haha.
    Mooie garde, misschien stom maar zit er nou ook nog een balletje in?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag gemaakt en ze waren heerlijk! Met de sinaasappel in de aardbeien extra lekker. (Je bent alleen de oven temperatuur vergeten.)
    Mari

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Mari
    Bedankt voor je opmerking, ik heb het meteen aangepast.
    Ja de sinaasappel is lekker bij de aardbeien hè. Dat maakt het juist zo lekker.
    Groet Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Karin: er zit inderdaad ook nog een balletje in de binnenste bol. Voor extra snel opkloppen!

    BeantwoordenVerwijderen