woensdag 27 augustus 2014

Makkelijke gazpacho


Afgelopen weekend kreeg ik al bijna weer zin in erwtensoep; de herfst leek te zijn begonnen.
Gelukkig hebben we deze week toch nog mooi weer tijdens onze vakantie en kunnen we nog een keer gaan bbq-en. Vandaag stond er gazpacho op het menu.

Deze koude Spaanse tomatensoep hebben we veel gegeten in Andalusië. Er zijn veel verschillende recepten te vinden. Meestal zit er oud brood of broodkruim in. Ik vind het zonder brood eigenlijk net zo lekker, als de dikte van de soep maar goed is.

Belangrijk is dat de tomaten goed rijp zijn, er genoeg knoflook is zit (uiteraard) en de soep echt koud is. Zelf vind ik sherryazijn het lekkerst, maar rode wijn azijn kun je ook gebruiken.

Als garnituur heb ik nu fijngesneden rode paprika en rode ui gebruikt. Je kunt hiermee variëren: fijn gesneden blokjes komkommer, groene peper, tomaat en ei kun je ook gebruiken. Wat fijngesneden basilicum is ook lekker.

Een grote kom gazpacho vind ik zelf een beetje teveel van het goede. Deze soep is ideaal als amuse (bij een bbq bijvoorbeeld).
Dit recept is genoeg voor 10 kleine amuseglaasjes of als voorgerecht voor 4 personen.


Ingrediënten, voor 10 kleine glaasjes
500 gram rijpe tomaten, ontveld, zonder zaadjes
1/2 komkommer, geschild en in stukken
1 rode paprika, in stukken
1 groot teentje knoflook, fijn gesneden
1/2 rode ui, in stukken
2 eetl sherryazijn  (of rode wijnazijn)
4 eetl goede olijfolie
peper en zout

Bereiding
Heel makkelijk:
Doe alle ingrediënten in een blender en pureer tot de soep fijn is. Je kunt het ook met een staafmixer pureren, maar ik vind de blender makkelijker.
Voeg evt. een scheut water toe om de soep iets te verdunnen. Breng goed op smaak met peper en zout. Je moet ook goed de knoflook en sherryazijn proeven.

Zet de soep minimaal een uur in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Serveer de soep echt koud.

Je kunt als garnering een klein stukje rode paprika, rode ui, tomaat of komkommer in hele kleine blokjes snijden en deze vlak voor het serveren over de soep verdelen.

2 opmerkingen:

  1. Zier er lekker uit, maak het eigenlijk nooit, toch raar, zo makkelijk, net wat voor mij.
    Maar eh ik zie vier glaasjes.... niet effe bellen?
    Fijne vakantie nog, en mooi weer!

    PS mooie foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pauline van Hattum28 mei 2018 om 15:59

    vandaag gemaakt , klein beetje aangepast hier en daar. lijkt me echt heerlijk ook in een grote kom :)

    BeantwoordenVerwijderen