donderdag 11 september 2014

Gevulde paprika's met rijst, rozijnen en pijnboompitten


Gevulde groenten presenteren zo leuk. Of het nu courgettebootjes zijn, gekleurde paprika's of tomaatjes. De laatste tijd pak ik vaak m'n Spaanse kookboeken uit de kast. Deze paprika's (pimientos rellenos) zijn gevuld met Spaanse rijst, rozijnen, pijnboompitten en peterselie. Een vulling die je ook wel in de Turkse keuken tegen komt.
Ze zijn lauwwarm het lekkerst, koud is ook prima. Wij aten dit als hoofdgerecht met een salade erbij.

Dit recept komt uit het kookboek 'De keuken van Spanje'.
Ingrediƫnten
3 paprika's
3 eetl olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
100 gram Spaanse rijst (of risottorijst)
30 gram rozijnen
30 gram pijnboompitten
1 eetl tomatenpuree
350 ml eet water
3 eetl verse peterselie, fijngesneden
zwarte peper en zeezout uit de molen

Bereiding
Snijd van de paprika's het bovenste kapje af en haal de zaadlijsten eruit met een mesje.

Bak de gesnipperde ui 3 minuten in de olijfolie, voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten tot de uien zacht maar niet bruin zijn.
Voeg de rijst, rozijnen, pijnboompitten, de helft van de peterselie, tomatenpuree en 350 ml water toe. Laat zonder deksel op de pan ongeveer 20 minuten zacht koken tot de vloeistof volledig is opgenomen en de rijst zacht is. Voeg evt. extra water toe als de rijst te droog wordt.
Roer de rest van de peterselie erdoor zodra de rijst gaar is en het vocht is verdampt.
Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de rijstvulling over de paprika's en zet de kapjes van de paprika's er bovenop.

Zet de paprika's in een ovenschaal en zet ze ongeveer 30 minuten in een oven van 200 graden. Ze zullen rondom wat bruiner worden.

Serveer de paprika's warm of op kamertemperatuur.
Dit gerecht is ook prima een dag van te voren te bereiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten