vrijdag 31 oktober 2014
Pompoensoep met appel, salie en spek
De herfst is mijn favoriete seizoen. Er is zoveel lekkers om mee te koken!
Elk jaar probeer is weer nieuwe pompoenrecepten, ook voor soep. In eerste instantie had ik deze soep gemaakt zonder garnituur (appel, spek en salie). De appelsap, appel en salie pureer je samen met de pompoen, ui en bouillon. Ik had verwacht dat het dan al een frisse soep zou worden, maar nee: erg saai! Pompoensoep is lekker, romig van zichzelf, maar het heeft echt garnituur nodig of veel kruiden. Vaak doe ik er wat brokjes geitenkaas of blauwe kaas door en peterselie.
Deze variatie beviel me goed: het spek geeft een zoute, knapperige bite en met het friszure van de appel en het kruidige van de salie een lekkere combinatie.
Als de soep teveel indikt tijdens het koken, voeg dan nog wat water of bouillon toe.
Ingrediƫnten, voor 4 personen
1 kleine pompoen (ong. 1 kilo)
2 eetl roomboter
1 ui, gesnipperd
1 appel, geschild en in stukjes (nu Elstar)
5 blaadjes salie
500 ml appelsap
300 ml kippenbouillon
peper en zout
Garnituur
100 gram spekreepjes
1 appel, geschild en in blokjes
10 blaadjes salie
Bereiding
Snijd de pompoen in grote parten en verwijder de zaden. Snijd daarna in grove stukken.
Fruit de ui in de boter, voeg de pompoen, appel en de salieblaadjes toe en laat even bakken.
Blus af met de appelsap en bouillon. Laat dit ongeveer 30 minuten zacht koken en pureer met een staafmixer of in de blender tot het een mooie gladde soep wordt.
Bak ondertussen de spekreepjes krokant, voeg de blokjes appel en de salieblaadjes toe en verwarm nog een minuut.
Serveer de soep in kommen en verdeel de spek en appel erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten