zaterdag 18 oktober 2014
Salade met rode biet, avocado en doperwten
Weer een salade uit het boek 'Plenty more' van Ottolenghi.
Deze salade viel me meteen op toen ik het boek voor het eerst doorbladerde. Ik hou van rode biet en avocado en wat een mooie kleuren bij elkaar!
Een goede reden om een paar bietjes uit de moestuin te halen.
Meestal kook ik bieten in de schil of rooster ik ze in de oven. Voor dit gerecht schil je de bieten, snijd je ze in plakjes en kook je ze ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Het kookwater was nog nooit zo donkerrood geweest. Onee wat zonde, dacht ik nog.
Al die smaak en kleur verloren.
Als je bietjes vervolgens in de marinade met de rode uit legt, krijgen ze weer meer smaak. En het voordeel is dat alle plakjes biet dezelfde bite houden. Dat geeft de salade extra textuur.
Ingrediƫnten, voor 4 personen
3 rode bieten, geschild en in plakken van 3mm dik (400 gram)
1 rode ui, in dunne ringen (100 gram)
3 eetl sherryazijn
60ml olijfolie
1/2 theel fijne kristalsuiker
1 theel tabasco
2 avocado's, van schil ontdaan en in dunne plakken
10 gram korianderblad
10 gram muntblaadjes
20 gram veldsla
150 gram verse of diepvriesdoperwten
zwarte peper en zeezout
Bereiding
Blancheer de plakken rode bieten ongeveer 5 minuten in een grote pan met kokend water.
Spoel ze af onder de koude kraan, dep ze droog en leg ze in een grote kom.
Voeg de ui, sherryazijn, olijfolie, suiker, tabasco, 1 theelepel zout en wat zwarte peper toe.
Schep door elkaar en laat minimaal 15 minuten intrekken (langer kan ook).
Kook de doperwten 1 minuut in kokend water, giet af en spoel af onder koud stromend water.
Verdeel vlak voor het opdienen wat bietjes op een bord, schep hierop een deel van de avocado, koriander, munt, veldsla en doperwten.
Schep er weer wat bietjes op en de rest van de ingrediƫnten.
Sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met peper en zout en serveer de salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten