zaterdag 29 november 2014

Conchiglie met saffraan, venkel en kip


Conchiglie is pasta in de vorm van een schelp. Ik had een zak met grote conchiglie in de kast liggen maar wist nog niet welke saus ik erbij wilde gaan maken. Er schijnen 'regels' te zijn welke saus je bij welke pastavorm gebruikt. Zo is deze schelppasta ideaal voor bijvoorbeeld gehakt- en tomatensauzen met stukjes groente: de saus gaat in de schelpen zitten en dat eet lekker.

Deze pasta met venkel, kip, saffraan, spek en paprika vonden we erg lekker. Snel te maken dus makkelijk voor door de week.


Het recept komt uit het boek 'Basic pasta' van Jody Vassallo. Ik heb het iets aangepast.
Ingrediënten
1/4 theel saffraandraadjes
1 eetl olijfolie
1 venkelknol, fijngesneden
   houd 2 stengels en het groen van de venkel apart
150 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
1 rode paprika, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
400 gram kipfilet (op kippendijen), in reepjes
250 ml witte wijn
200 ml crème fraîche
400 gram conchiglie of andere pasta
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding
Laat de saffraandraadjes 10 minuten weken in 2 eetl warm water.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de venkel 10 minuten op middelhoog vuur tot hij lichtjes begint te karamelliseren. Voeg dan het spek, de paprika en knoflook toe en bak alles 5 minuten. Voeg de kip toe en bak het geheel nog 5 minuten tot de kip goudbruin en gaar is.

Schenk de wijn in de pan en kook op hoog vuur tot bijna al het vocht verdampt is. Voeg de crème fraîche en saffraan toe en laat nog een paar minuten zacht koken tot de saus is ingedikt.

Kook ondertussen de conchiglie of andere pasta beetgaar, laat uitlekken in een vergiet en voeg toe aan de saus. Verwarm nog een paar minuten en schep het voortdurend om, zodat de pasta omhuld is met saus.

Breng op smaak met zout en peper en strooi de gehakte venkelstengels en het venkelgroen erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten