zaterdag 6 december 2014
Kip met zwarte bonen
Dit is het eerste gerecht dat ik uit het boek 'De echte Chinese keuken thuis' van Fuchsia Dunlop heb gemaakt. De geuren die vrijkomen uit de keuken zijn heerlijk. We stonden beide te grijnzen boven de wok want het kon niet anders dan lekker worden.
Ik heb sinds de aanschaf van dit boek 5 keer een Chinees menu gemaakt. Elke keer met 5 kommen met verschillende gerechten. Altijd komkommersalade, witte rijst, een bladgroente zoals spinazie, paksoi of choy sum, dan nog iets met tofu en vaak iets met kip. We eten steeds vaker vegetarisch en dat bevalt goed. In plaats van een gerecht met kip heb ik ook al een van de auberginegerechten en paddenstoelengerechten uit het boek gemaakt.
Voor dit gerecht heb je maar weinig vlees nodig en dat geldt eigenlijk voor veel Chinese gerechten. Je kunt kipfilet gebruiken, maar ik gebruik altijd liever kippendijen. Het vlees vind ik lekkerder en biologische kippendijen zijn ook nog eens voordeliger dan filet.
Gefermenteerde zwarte bonen zijn kenmerkend voor de keuken uit Hunan. Ze zijn lang houdbaar, dus ze komen ook wel op als je ze alleen zou gebruiken om dit gerecht te maken. Ik heb ze ook al in twee tofu gerechten gebruikt.
Ingrediënten
2-3 kippendijen (ongeveer 225 gram)
1/2 rode paprika
1/2 groente paprika
3 eetl arachideolie
3 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
evenveel verse gember, geschild en in plakjes gesneden
2 eetl gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
1-2 theel gemalen chilipeper naar smaak (ik heb een klein snufje toegevoegd)
zout
2 eetl lente ui, alleen het groen, in dunne ringen
1 theel sesamolie
Marinade
1 eetl shaoxing rijstwijn
1/4 theel zout
1 1/2 eetl aardappelzetmeel
1 theel lichte sojasaus
1 theel donkere sojasaus
Bereiding
Snijd de kip in reepjes/blokjes van 1-2 cm groot. Doe in een kom, voeg de ingrediënten voor de marinade toe en meng goed. In het recept staat niet hoe lang je het moet marineren, maar dat maakt volgens mij niet zoveel uit. Minimaal een half uur, langer kan altijd.
Snijd de paprika in even grote stukken als de kip.
Verhit de wok op hoog vuur en voeg 1 eetl olie toe. Roerbak de paprikastukken tot ze heet en een beetje gaar zijn, maar nog wel knapperig. Haal de paprika uit de wok en houd ze apart.
Verhit de wok opnieuw op hoog vuur en voeg 2 eetl olie toe. Doe de gemarineerde kip in de wok en roerbak tot ze niet meer aan elkaar plakken.
Voeg knoflook en gember toe en roerbak tot het lekker gaat ruiken (ong 1 minuut).
Voeg de zwarte bonen toe en roer even tot je ze kunt ruiken (binnen een minuut).
Voeg de chilipeper toe en doe ook de paprika weer in de wok.
Blijf roerbakken tot de kip gaar is en alles lekker sist.
Breng op smaak met zout.
Roer de lente ui erdoor, voeg de sesamolie toe en serveer direct.
Serveer met rijst en 2 of 3 groentegerechten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten