donderdag 26 maart 2015
Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes
Weer een vegetarisch gerecht van Ottolenghi. Dit soort dingen eet ik meestal alleen, want niet iedereen houdt van deze smaken. In elk geval niet zo vaak als ik het zou willen eten.
Bloemkool eten we meestal op z'n Hollands met gekookte aardappelen en jus.
Deze bloemkool wordt maar 3 minuten gekookt en daarna gekoeld en geroosterd in een grillpan. Het blijft lekker knapperig en je proeft echt bloemkool. De pittige dressing met mosterd en knoflook maakt de bloemkool minder saai. En dille in zo'n salade geeft het een extra Ottolenghi smaak.
Ik at er een gegrild haantje bij. Een eigen haantje dat de dag ervoor nog in onze tuin scharrelde. Biologischer en meer scharrel kun je het niet krijgen toch.
In de Ottolenghiboeken staan nog meer salades met bloemkool. Ik krijg er nu al weer zin in.
Ingrediƫnten, genoeg voor 2 personen
1 kleine bloemkool (nu 350 gram)
1 eetl kappertjes
1 theel grove mosterd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetl appelazijn (of witte wijnazijn)
60ml olijfolie
1 eetl fijngesneden dille
20 gram jonge spinazieblaadjes
10 cherrytomaatjes, gehalveerd
peper en zout
Bereiding
Maak een dressing van de kappertjes, mosterd, knoflook, azijn en de helft van de olijfolie. Gebruik een foodprocessor of keukenmachine zodat het een dikke, romige dressing wordt.
Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in gezouten water. Giet af en spoel ze koud onder de stromende kraan. Laat uitlekken in een vergiet.
Meng de rest van de olijfolie met wat zout en peper door de bloemkool.
Rooster de bloemkoolroosjes in een hete grillpan ongeveer 5 minuten zodat ze mooie grillstrepen krijgen. Doe dit eventueel in 2 porties, leg ze niet te dicht naast elkaar.
Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing, dille, spinazie en tomaatjes toe.
Schep alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Serveer lauw. De dag erna is het koud ook lekker bij de lunch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten