vrijdag 26 juni 2015
Venkeltaart met blauwe kaas
Een lekkere combinatie: venkel en blauwe kaas. Snijd de venkel in grote parten; dat eet lekker. De vulling is met room, eieren en magere kwark. Deze verhouding zorgt voor romigheid, goede binding en het is ook een beetje fris.
Warm het lekkerst, maar de dag erna koud mee naar het werk at ik het net zo snel op...
Uit het boek 'Boerenjongens', maar iets aangepast.
Ingrediƫnten
9 plakjes bladerdeeg
3 venkelknollen, in parten
250 ml room
200 gram kwark (mager of vol)
3 eieren (L)
versgemalen zwarte peper en zout
175 gram blauwe kaas (nu Saint Agur)
paar takjes venkelgroen
Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Bekleed de bodem van een met boter ingevette quichevorm, met een diameter van 30cm, met het bladerdeeg. Prik met een vork op meerdere plekken gaatjes. Bedek met bakpapier en vul met een steunvulling, zoals droge bonen.
Bak 15 minuten blind op 200 graden. Verwijder het bakpapier en de steunvulling. Zet de bakvorm nog 5 minuten in de oven
Snijd de venkel in parten. Kook ze 5 minuten in water. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Meng in een kom de room, kwark en eieren. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de venkel op het deeg in de bakvorm Giet het eierenmengsel erover en verkruimel de blauwe kaas daar bovenop.
Bak de taart nog 40 minuten op 180 graden tot hij goudbruin en gaar is.
Als de bovenkant te bruin wordt bedek je de taart met aluminiumfolie.
Haal de taart uit de oven, laat iets afkoelen. Verdeel de takjes venkelgroen erover en serveer evt. met een salade.
Die gaat op mijn "to-do-lijstje"!
BeantwoordenVerwijderenVerstandig :)
Verwijderen