We eten
bijna elke week wel een keer zalm. Lekker, gezond, makkelijk en het kan overal
bij. En dan is het wel leuk om eens te variëren. In de boeken over de keuken
van het Midden-Oosten kom je vaak granaatappel tegen. Gecombineerd met
zalm had ik het nog niet eerder gezien en ook niet gegeten. De smaken
passen goed bij elkaar, zeker met de citroen en munt erbij. Een zomers gerecht.
Het recept komt uit het boek 'Comptoir Libanais'
Ingrediënten, voor 2 personen
2 zalmfilets
sap van 1 citroen, plus 2 halve citroenen
1 eetl verse tijmblaadjes
versgemalen zout en zwarte peper
2 eetl olijfolie
2 eetl granaatappelmelasse
2 theel sumak
zaadjes van 1/4 granaatappel
klein handje muntblaadjes, gehakt
Bereiding
Leg de
zalmfilets op een bord. Besprenkel met citroensap. Strooi de tijm erover en
maal er flink wat zout en peper boven. Laat 30 minuten in de koelkast
marineren.
Haal de zalm
uit de koelkast. Verhit de olijfolie in een koekenpan en leg de zalm en de
halve citroenen met de snijkant naar onder in de pan. Bak de zalm 5-8 minuten,
tot de zalm krokant is en bijna gaar. Keer ze om en bak de andere kant kort.
Knijp het sap van de gebakken citroenen uit boven de
zalm. Pas op, want de citroenen zijn heet. Voeg de granaatappelmelasse en de
sumak toe en proef of de balans tussen zoet en zuur goed is.
Strooi voor het serveren de granaatappelpitjes en de
munt over de zalm.
En weer een recept uit 'Comptoir Libanais' dat gaat wel goed ;-)
BeantwoordenVerwijderenRode bessen ipv granaatappelpitten, wat denk je 'Comptoir Burgerpont'