woensdag 15 juli 2015

Zalm met granaatappel, citroen en munt


We eten bijna elke week wel een keer zalm. Lekker, gezond, makkelijk en het kan overal bij. En dan is het wel leuk om eens te variëren. In de boeken over de keuken van het Midden-Oosten kom je vaak granaatappel tegen. Gecombineerd met zalm had ik het nog niet eerder gezien en ook niet gegeten. De smaken passen goed bij elkaar, zeker met de citroen en munt erbij. Een zomers gerecht.
Het recept komt uit het boek 'Comptoir Libanais'

Ingrediënten, voor 2 personen
2 zalmfilets
sap van 1 citroen, plus 2 halve citroenen
1 eetl verse tijmblaadjes
versgemalen zout en zwarte peper
2 eetl olijfolie
2 eetl granaatappelmelasse
2 theel sumak
zaadjes van 1/4 granaatappel
klein handje muntblaadjes, gehakt

Bereiding
Leg de zalmfilets op een bord. Besprenkel met citroensap. Strooi de tijm erover en maal er flink wat zout en peper boven. Laat 30 minuten in de koelkast marineren.
Haal de zalm uit de koelkast. Verhit de olijfolie in een koekenpan en leg de zalm en de halve citroenen met de snijkant naar onder in de pan. Bak de zalm 5-8 minuten, tot de zalm krokant is en bijna gaar. Keer ze om en bak de andere kant kort.
Knijp het sap van de gebakken citroenen uit boven de zalm. Pas op, want de citroenen zijn heet. Voeg de granaatappelmelasse en de sumak toe en proef of de balans tussen zoet en zuur goed is.

Strooi voor het serveren de granaatappelpitjes en de munt over de zalm.

1 opmerking:

  1. En weer een recept uit 'Comptoir Libanais' dat gaat wel goed ;-)
    Rode bessen ipv granaatappelpitten, wat denk je 'Comptoir Burgerpont'

    BeantwoordenVerwijderen