zaterdag 1 augustus 2015
Gong Bao's kip met pinda's
Dit is een heel bekend kipgerecht uit Sichuan. In het boek van Fuchsia Dunlop staan allemaal verrukkelijke Chinese gerechten. De saus is een beetje zoet en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt door meer of minder chili olie of sichuanpeper toe te voegen. Juist die sichuanpeper maakt het tintelend pittig.
Wij hebben inmiddels een goed gevulde voorraadkast met de goede sojasauzen, sesamolie, chinkiangazijn en Shaoxing rijstwijn. Dan hoef je alleen maar kip, lente-ui en pinda's te kopen. Een makkie. Snel te bereiden en ik denk dat iedereen dit lekker vindt. Serveer met rijst en bijvoorbeeld nog roergebakken spinazie met knoflook en sesamolie.
Wij eten ook altijd deze komkommersalade bij een Chinees menu.
Dit is een topgerecht! Vergeet de afhaalchinees en ga koken uit de boeken van Fuchsia Dunlop.
IngrediëntenMarinade
½ theel zout
2 theel lichte sojasaus
1 theel Shaoxing rijstwijn
1½ theel aardappelzetmeel (of 2 theel maïzena)
Saus
1 eetl suiker
¾ theel aardappelzetmeel (of 1½ theel maïzena)
1 theel donkere sojasaus
1 theel lichte sojasaus
1 eetl zwarte rijstazijn (Chinkiang)
1 theel sesamolie
2 eetl kippenbouillon of water
400 gram kip, het liefst dijenvlees, in blokjes van 1-2cm
3 teentjes knoflook, fijngehakt
4cm verse gember, fijngehakt
5 lente-uien, alleen het wit en lichtgroene, in stukjes van 1½cm
1 handje pinda's, geroosterd (bv. 12 minuten in de oven op 160 ºC)
2 eetl Sichuan chili olie of bakolie (arachide of zonnebloem)
½ theel sichuanpeper
Bereiding
Maak eerst de marinade voor de kip. Meng alle ingrediënten in een kom. Snijd de kip in blokjes van ongeveer 2cm. Marineer de kip ongeveer 30 minuten.
Maak daarna de saus door alle ingrediënten in een kom te mengen. Zet apart.
Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de lente-uien in schuine stukjes van 1½cm. Rooster de pinda's.
En dan het makkelijke en snelle gedeelte:
Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie en sichuanpeper toe en roerbak even tot de peper donkerder wordt, maar niet verbrand. Voeg snel de kip toe en roerbak op hoog vuur. Blijf contant roeren. Zodra de blokjes kip niet meer aan elkaar vastplakken, voeg je de gember, knoflook en lente-ui toe. Roerbak tot het lekker gaat ruiken en de kip goed gaar is..
Roer de saus even door en giet hem in de wok. Blijf roeren. Zodra de saus dik en glanzend is geworden, roer je de pinda's erdoor. Als de saus te dik en plakkerig is, voeg dan nog wat water toe.
Vandaag dit recept gemaakt samen met de Chinese komkommersalade.
BeantwoordenVerwijderenWas héérlijk, een blijvertje ��
Lekker hè. Wij houden ook erg van dit eten.
VerwijderenDe andere recepten van Fuchsia Dunlop zijn ook aan te raden.
Groet Judith