vrijdag 21 oktober 2016
Pompoensoep met tomaat en rode linzen
Het is weer herfst, dus tijd voor pompoen. En dan ben ik altijd weer op zoek naar nieuwe recepten voor pompoensoep. Deze versie van Bill Granger is verrukkelijk!
Ik las ergens dat gepureerde pompoensoep doet denken aan babyvoeding: zacht en romig. En daar was ik het eigenlijk wel mee eens. Deze soep eet veel lekkerder, omdat hij stevig is en je iets te happen hebt. Ik denk dat ik dit tot nu toe de lekkerste pompoensoep vind.
Het is een kruidige, pittige soep (het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel chili je toevoegt) die heel goed van smaak is doordat de groenten eerst worden geroosterd in de oven.
Zonder rode linzen is de soep trouwens ook lekker.
Serveer met Griekse yoghurt en brood.
Uit het boek 'Bill's basics' van Bill Granger.
donderdag 6 oktober 2016
Pulled pork uit de slowcooker met homemade BBQ saus en coleslaw
Jemig wat is dit lekker zeg!!
Pulled pork stond al heel lang op mijn to-cook-lijstje. We eten bijna geen varkensvlees, maar dit ga ik wel vaker maken.
Je gebruikt hiervoor het beste stuk vlees van het varken: de procureur. Het stuk vlees wordt langzaam gegaard zodat het heel zacht wordt en je het vlees met 2 vorken uit elkaar kunt trekken (vandaar 'pulled'). Het draadjesvlees meng je met BBQ saus en wordt meestal in een broodje geserveerd met coleslaw. In een gepofte aardappel of wrap kan ook.
Ik heb het ook een keer gemaakt met een groot stuk varkensschouder. Dat is wat goedkoper dan procureur, maar zoals de slager al had gezegd, minder lekker.
In de meeste recepten wordt BBQ saus uit een fles gebruikt. Vast heel lekker, maar ik maak het liever zelf. De coleslaw is ook makkelijk zelf te maken.
Voor de pulled pork heb ik mijn slowcooker gebruikt. In de 6 tot 7 uren dat de pan aanstaat hoef je het maar een paar keer te draaien. In een slowcooker zal er niet snel te weinig vocht zijn. Je hebt er weinig omkijken naar.
Als je geen slowcooker hebt kun je een grote braadpan gebruiken en deze in een oven van 90 graden zetten. Let dan wel beter op of er nog genoeg vocht in de pan zit.
De BBQ saus is lekker kruidig door de komijn en tijm. Ik dacht eerst dat ik dat niet zo lekker zou vinden, maar toen de saus afgekoeld was bleek het precies goed te zijn. Het geeft het juist die specifieke smaak. Ook de kleur en dikte is zoals je het van een BBQ saus verwacht.
Er zijn ook recepten waarin azijn gebruikt wordt. Ik vond de zuurgraad zo prima.
En dan de coleslaw: Ik heb witte kool, wortel en ui in fijne reepjes gesneden in de keukenmachine. Dat kan ook met een mandoline of met een koksmes. Voor coleslaw wordt meestal een frisse, romige dressing met mayonaise, yoghurt of karnemelk en azijn gebruikt. Ik heb dat weggelaten. Het vlees is al sappig en vochtig genoeg; dan hoeft er niet zo'n natte koolsalade bovenop.
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar we aten het bijna helemaal op met z'n tweeën....
De paar happen die overgebleven waren vonden we de dag erna, hongerig uit het werk, koud nóg lekkerder.
Ik heb veel recepten van pulled pork bekeken. Ik kwam toch uit op dit recept van Esmee van Es' Factory. Voor de saus heb ik verschillende recepten gecombineerd.