woensdag 29 mei 2013

Meiraapjes in Franse stijl


 
Meiraapjes worden ook wel meiknol of knolraap genoemd. Ik ken ze vooral uit de Franse kookboeken, in het gerecht ‘pot-au-feu’ bijvoorbeeld, vandaar dat ik voor een Frans recept heb gekozen.  Als je in Frankrijk op een boerenmarkt bent zie je overal liggen, deze mooi gekleurde groente. Je moet er wel van houden, ze zijn iets bitter van smaak.

maandag 27 mei 2013

Crème anglaise (vanillesaus)


 
Gisteren heb ik de rabarberkokoscake gemaakt die Karin eerder op de blog heeft gezet.  We hebben drie rabarberplanten in de tuin staan,  dus op dit moment kunnen we veel oogsten. Vandaar al die rabarberrecepten op de blog. 

Het leukst is natuurlijk de tuin inlopen, rabarber plukken en koken. Maar omdat we zoveel hebben vries ik ook meerdere porties in. Je wast de rabarber, snijd de stelen in stukjes en kunt ze zo rauw in een zak doen. Zo kun je het hele jaar door rabarbercompote maken. Na 21 juni moet je de plant met rust laten en er niet van eten, er zit dan teveel oxaalzuur in de stengels.

Een heerlijk frisse taart, een beetje klef door de yoghurt en de kokos past er goed bij. Een saus is helemaal niet nodig, maar ik had een paar eidooiers over, dus ik heb vanillesaus gemaakt.
Crème anglaise, of gewoon vanillesaus,  is  bij veel taarten of desserts lekker. Je kunt hem warm serveren of laten afkoelen, doe dan wel een stukje vershoudfolie over de saus, anders krijg je een vel. Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 taart. De saus is 5 dagen houdbaar in de koelkast.

zaterdag 25 mei 2013

Zalmfilet met parmezaan-broodkorst en spinazie


We hebben een heleboel spinazie in de moestuin. Op de markt had ik gistermiddag twee zalmfilets gekocht, dat is altijd een goede combi. We vonden het een heerlijk gerecht, lekker met aardappelpuree.

woensdag 22 mei 2013

Tomatensalade

 
Prachtige coeur de boeuf tomaten uit Frankrijk. Een simpele salade, maar de dressing met sherryazijn en peterselie is er heerlijk bij.
De tomatenplantjes in de kas gaan goed, ik heb ze vandaag in de grond gezet, naast lange geribbelde kunststofstokken, zodat ik ze makkelijk aan kan binden.
Dit jaar hebben we weer verschillende rassen, ik ben erg benieuwd

dinsdag 21 mei 2013

Aardbeientiramisu




 

 
De aardbeien in de kas gaan als een speer. Er zijn veel bloemetjes en er hangen al veel kleine groene aardbeitjes aan. Nog even geduld en dan kunnen we een heleboel aardbeientaarten gaan maken en beschuitjes beleggen.
 
Dit recept zag ik laatst bij de Glazen Vork en op die blog zijn de foto's altijd fantastisch, waardoor je meteen zin krijgt om het na te maken. Ik heb het niet met aardbeiensaus gemaakt, maar met aardbeienlikeur.
Deze hoeveelheid is genoeg als dessert voor 6-8 personen. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt in een schaal van 22x22 cm.

donderdag 16 mei 2013

Risotto met cantharellen en spinazie

 
Ik wilde iets gaan maken met de gedroogde cantharellen die ik meegenomen heb uit Frankrijk. Gedroogde paddenstoelen gebruik ik meestal in risotto of pasta, zo ook deze keer. Bij thuiskomst bleek de spinazie in de kas en de tuin enorm gegroeid (net als de rest van de tuin, alles is groen!), dus ik heb risotto gemaakt met cantharellen en spinazie.
Er is niets leuker dan na het werk de tuin in te gaan om verse groente en kruiden te halen en daar vervolgens mee te koken. Verser kan niet.

zondag 12 mei 2013

Artisjokken salade

 
De Carrefour in Frankrijk... wat een paradijs, ik kan er echt uren rondlopen! (en dat heb ik ook gedaan)

Er lagen mooie bossen artisjokken, die moest ik wel meenemen. Heb er een salade mee gemaakt. Je kunt artisjokken op verschillende manieren bereiden. Dit keer heb ik ze geschild, omdat ze niet groot waren. De artisjokbodem die je dan overhoudt kun je koken en daarna in een salade gebruiken. Wij vonden het heerlijk! Het is wel wat werk, maar dan zijn ze veel lekkerder dan wanneer je ze uit blik gebruikt.
Erbij hadden we o.a. gegrilde dorade en rode mulletjes op de bbq.

dinsdag 7 mei 2013

Panzanella

 

Panzanella, oftewel een Italiaanse broodsalade. Toscaans eigenlijk.
Het is een echt zomers gerecht, maar ook nu met de zon erbij niet te versmaden.
Wanneer je oud brood gebruikt, zullen de smaken van de azijn en het tomatensap goed in het brood trekken. Lekker met gegrilde vis erbij.
Ik heb deze keer de paprika gegrild en in repen gesneden, maar rauw kan ook. Evt. kun je nog wat kappertjes toevoegen, wel lekker als je er vis bij eet.

zaterdag 4 mei 2013

Pastasalade



Om alvast in de vakantiestemming te komen!
Een makkelijke pastasalade met veel kleur. Het zoete van de mais vind ik er lekker in. In plaats van spekjes doe ik er ook wel eens een blikje tonijn in. Dit gerecht hebben we al vaak op de camping gegeten en is ook makkelijk onderweg, omdat je het koud eet.