dinsdag 24 september 2013
Appelkruimeltaart met blauwe bessen
Ik heb weer een appeltaart gebakken uit het boek 'Appeltaart' van Janneke Phillipi.
Deze keer met blauwe bessen uit eigen tuin en de appels uit de tuin van de buurvrouw.
Dit recept ga ik zeker weer eens gebruiken. Je kunt heel makkelijk variƫren met de vulling. Een deel van het deeg gebruik je om de bodem van de taartvorm te bedekken, daarover heen doe je een vulling naar keuze (appels, peren, noten etc) en de rest van het deeg verkruimel je erboven. Het deeg is zoet en knapperig, precies goed!
Ingrediƫnten
200 gram zachte ongezouten roomboter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei
400 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram moesappels (bv Elstar)
150 gram blauwe bessen
1 theelepel kaneel
25 gram suiker
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm, met een diameter van 24 cm, in met boter, leg er een vel bakpapier op en sluit de springvorm.
Klop in de KitchenAid of met een mixer met deeghaken de boter met 200 gram suiker, de vanillesuiker en wat zout zacht. Meng het ei erdoor. Voeg in 2-3 porties het bakmeel toe en kneed verder tot een kruimelig maar goed gekneed deeg.
Druk tweederde van het deeg uit op de bodem van de springvorm.
Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Meng in een kom de appel met de bosbessen, 25 gram suiker en de kaneel. Verdeel het mengsel over de deegbodem.
Verkruimel de rest van het deeg tussen de vingers boven de taart.
Bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen op een taartrooster en verwijder dan de vorm.
Je kunt nog wat extra kaneelsuiker over de taart strooien. Meng dan 1 theelepel kaneel met 1 eetlepel suiker.
\
Lekker!! Die ga ik maken voor m'n verjaardag. Veel makkelijker om een kruimeldakje te maken dan zo'n tijdrovend vlechtwerk als bovenkant.
BeantwoordenVerwijderen