donderdag 26 september 2013

Bruinebonensoep met rozemarijn


Een heerlijke herfstsoep, deze bruine bonensoep. Ik had er aan het einde van de zomer al zin in, maar heb nog even gewacht. Alhoewel het nog niet koud en stormachtig weer is,  wilde ik het niet langer uitstellen... Er zit veel groente in en de spek maakt het lekker hartig. Heerlijk met de rozemarijn, mijn lievelingsgeur van alle kruiden uit de tuin.

Het recept komt uit het boek 'Boerenjongens' van Eke Mariën en Lenno Munnikes.
Het boek zelf vind ik niet zo mooi om te zien, ook als je er doorheen bladert trekt het niet direct, maar de gerechten die erin staan zijn heerlijk. Heb er al veel uit gemaakt. Het zijn pure gerechten, geen poespas.



Ingrediënten (maaltijdsoep voor 2-3 personen)
200 gram spekreepjes
2 uien, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 winterwortel, in halve plakken
2 stengels bleekselderij, in stukjes
2 takjes rozemarijn, fijngehakt
2 theel gedroogde oregano
1 liter kippenbouillon
1 groot blik bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
100 ml crème fraîche

Bereiding
Bak de spekreepjes in een soeppan tot ze bruin en knapperig zijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak 3 minuten. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog 3 minuten.

Prak de uitgelekte en afgespoelde bruinen bonen voor de helft fijn met een vork of pureestamper. Voeg ze dan samen met de oregano, rozemarijn en kippenbouillon toe aan het spek- en groentemengsel. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht pruttelen. Als je de soep nu nog te grof vindt, kun je de staafmixer er even kort inzetten, zodat je minder grote stukken wortel en selderij hebt.

Breng op smaak met peper (het is zout genoeg door het spek en de bouillon).
Serveer in kommen met een dot crème fraîche erop.



1 opmerking:

  1. Lekker soepie Judith, je hebt hier al iemand op een idee gebracht.....
    Mooie foto ook, ik ruik hier de rozemarijn heel mmmm

    BeantwoordenVerwijderen