dinsdag 15 oktober 2013
Kippenborst met tuinbonen en pancetta
Weer een gerecht uit het boek 'Het Franse Brasserie kookboek' van Daniel Galmiche.
De tuinbonen komen uit onze moestuin. In de vriezer liggen enkele zakken met eigen oogst, dus we kunnen nog even vooruit.
De combinatie van tuinbonen en pancetta is heerlijk bij de kip. Erbij hadden we geroosterde krielaardappeltjes.
Ingrediƫnten, voor 2 personen
2 kippenborsten (liefst met bot en vel)
200 gram gedopte tuinbonen
1 eetl zonnebloemolie
3 eetl roomboter
1 teentje knoflook, ongepeld en geplet met een mes
1 takje tijm
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
snuf suiker
50 gram pancetta, in blokjes
1 theel tijmblaadjes
4 eetl kippenbouillon (of water)
zout en versgemalen peper
Bereiding
Blancheer de tuinbonen 20 seconden in kokend water. Giet ze af, en spoel af met koud water. Verwijder de buitenste vliesjes van de bonen en gooi deze weg. Het dubbeldoppen is wel even een werkje, maar de boontjes worden er lekkerder van en veel mooier groen.
Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bestrooi de kipppenborsten met peper en zout en bak ze op de velzijde 8 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Keer ze om, voeg een eetlepel boter, het takje tijm en de knoflook toe.
Zet het vuur lager en bak alles nog 8 minuten. Leg de kip apart op een bord en bedek met aluminiumfolie.
Houd de pan apart om later de jus te maken.
Bak ondertussen in een eetlepel boter de gehalveerde sjalotjes op matig vuur in 5-6 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Schep regelmatig om.
Bestrooi ze met peper, zout en de suiker, voeg 4 eetl water toe en stoof alles met de deksel op de pan in ongeveer 12 minuten op laag vuur. Haal ze uit de pan.
Bak vervolgens de blokjes pancetta in dezelfde pan in ongeveer 4 minuten tot ze knapperig zijn.
Doe de tuinbonen, sjalotjes en de tijm erbij en warm het nog iets op.
Schenk voor de jus de bouillon in de pan waarin de kip gebakken is. En laat een paar minuten koken. Roer de aanbaksels los zodat ze jus donkerder wordt. Roer er nog een eetl boter door tot de jus mooi glanst.
Haal de kippenborsten van het bot af, snijd ze in dikke plakken en schik ze op 2 borden. Verdeel het tuinbonen-pancettamengsel erover en schenk er wat jus omheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten