vrijdag 31 januari 2014

Pastinaak-aardappel gratins


Een gratin kun je maken met of zonder kaas en knoflook. Zelf vind ik het lekker als je de kaas er bovenop strooit, zodat je een knapperige korst krijgt. Wanneer je de kaas door het roommengsel doen, kan het soms zo klonterig worden. En over knoflook twijfel ik nooit: dat mag overal doorheen.

Deze gratins hoeven niet zo lang in de oven, omdat je de aardappel en pastinaak van te voren bijna gaar kookt in de room en ze vervolgens in 1 persoons vormpjes afbakt. Een muffinvorm is dan makkelijk.

Ik maak ook wel eens gratins met aardappel en knolselderij; dat is net zo lekker.
Dit recept komt van Marleens blog http://etenuitdevolkstuin.nl/

Ingrediënten, voor 6 gratins
2 pastinaken
3 vastkokende aardappels (nu Bildstar)
1 teentje knoflook, in plakjes
200ml slagroom
1 eetl tijmblaadjes
50 gram oude kaas
peper en zout

Bereiding
Schil de pastinaken en aardappels. Snijd ze met een mandoline in dunne plakjes.
Snijd de knoflook ook in plakjes. Doe alle plakjes samen met de room, tijm, peper en zout in een steelpan en kook in ongeveer 10 minuten gaar, met de deksel op de pan. Als het te droog wordt, voeg dan een scheutje water toe.
Verdeel 6 muffinvormpjes met de aardappel en pastinaak en giet de rest van de room erover. Bestrooi royaal met de oude kaas en bak de taartjes in 20-25 minuten in een oven op 200 graden, tot de bovenkant knapperig en iets bruin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten