zondag 16 november 2014
Bleekselderijsoep met Stilton
We eten veel soep de laatste tijd; daar heb ik in het najaar meer zin in dan wanneer het warm weer is. Deze soep at ik laatst bij Karin van huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl. Echt een heerlijk soepje met veel bleekselderij en blauwe kaas. Je kunt ook voor andere kaas kiezen (Bastiaansen blauw bv of gorgonzola).
Ik heb in plaats van bieslook voor een garnituur met lenteui en het groen van de selderij gekozen. En de kaas heb ik er niet door gepureerd, maar op het einde in blokjes toegevoegd. De kaas smelt genoeg, maar je blijft ook nog wat stukjes kaas in de soep proeven.
Het recept komt Het Farmhouse Cookbook. Dat boek zag ik (o.a.) bij Karin liggen en moest daarna ook hier in de kast komen te staan.
Ingrediƫnten, voor 4 personen
40 gram roomboter
1 grote ui, gesnipperd
450 gram bleekselderijstengels, in plakjes
15 gram bloem
1 liter kippenbouillon
1 dl room
150 gram Stilton
zout en zwarte peper
gehakte bieslook ter garnering,
of 1 lente ui in ringetjes en wat selderijgroen, grof gesneden
Bereiding
Bak de ui en bleekselderij in de boter in een grote pan. Bak 20 minuten op laag vuur met een deksel op de pan tot de groenten heel zacht maar niet gekleurd zijn.
Roer de bloem erdoor en laat 1 minuut garen. Roer beetje bij beetje de bouillon erdoor en breng aan de kook. Laat 20 minuten zacht koken.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
Voeg de room en kaas toe. Roer tot de kaas iets gesmolten is.
Breng op smaak met peper er zout.
Garneer met bieslookringetjes of met de lenteui en wat selderijgroen.
In het boek worden er aardappelscones bij gebakken. Dit ga ik er volgende keer bij maken.
Lekker soepie, helemaal met dit troosteloze weer....
BeantwoordenVerwijderenDa's nou toch ook wat, nu jij dit boek ook hebt, moet ik weer op zoek naar een boek dat jij nog niet hebt ;-)