donderdag 20 november 2014

Bloemkooltaart van Ottolenghi


Bloemkooltaart.... dat had ik nog niet eerder gegeten.
In het nieuwste boek van Ottolenghi 'Plenty more' viel het recept me ook niet direct op, maar ik kreeg een tip om deze taart eens te maken.

Het resultaat: een heerlijk geurende taart, goed in punten te snijden, een kaas en ei smaak, maar ik miste iets knapperigs. De bloemkool is namelijk ook zacht. Het lijkt op een compacte hartige cake. Een quiche zonder lekkere korst. Tsja... zijn er dan toch recepten van Ottolenghi waar ik niet helemaal enthousiast over ben?

Leuk voor een keer en ook lekker, maar ik denk niet dat ik 'm nog een keer maak. Hoeft ook niet. Er zijn nog veel te veel andere recepten die ik wil testen. En het moet wel heel lekker of makkelijk en snel zijn wil ik iets vaker maken.
Ingrediënten
1 kleine bloemkool (450 gram), in roosjes
1 middelgrote rode ui
75 ml olijfolie
1/2 theel rozemarijn, fijngehakt
7 eieren
15 gram basilicum, fijngesneden
120 gram bloem
1 1/2 theel bakpoeder
1/3 theel kurkuma
150 gram parmezaan, grof geraspt
1 eetl roomboter, gesmolten
1 eetl wit sesamzaad
1 theel nigellazaad
zout en zwarte peper

Bereiding
Kook de bloemkoolroosjes in een pan water met 1 theelepel zout in 15 minuten gaar. Giet af en zet opzij om te drogen.

Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van 1/2 cm dik af. Hak de rest van de ui fijn.
Bak in een pan de ui en rozemarijn in de olijfolie 10 minuten op laag vuur tot de ui glazig is. Laat daarna afkoelen.
Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en de basilicum. Klop goed door en voeg de bloem, bakpoeder, kurkuma, parmezaan, 1 theel zout en royaal peper toe. Klop alles goed glad en schep de bloemkoolroosjes erdoor. Probeer de bloemkool heel te laten.

Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter. Strooi het sesamzaad en nigellazaad rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken.
Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.
Zet de springvorm in het midden van een oven op 200 graden en bak 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is.

Haal de taart uit de oven en laat minstens 25 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.
Serveer net warm of op kamertemperatuur.
Lekker met een groene salade.



1 opmerking: