zondag 11 januari 2015

Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus


Geroosterde pompoen is heerlijk in een salade en in dit gerecht passen alle smaken erg goed bij elkaar. Weer een topper van Ottolenghi, uit Plenty More.
Van de srirachasaus had ik nog niet eerder gehoord. Het is een pittige saus die je bij de toko of bij sommige AH's kan krijgen. Klik op deze link voor informatie over de saus.
Je kunt het vervangen door chilisaus.
Ik gebruik bijna altijd de oranje Hokkaido pompoen. Die is wat zoeter en vleziger dan de flespompoen (butternut).

Ik vond het veel koriandersaus voor de pompoen en heb niet alles gebruikt. Gelukkig is de saus erg lekker en kun je deze ook ergens anders voor gebruiken.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 personen, als lunch. Of voor 4 personen als bijgerecht. Ik kwam in m'n eentje ook al een heel eind....



Ingrediënten, lunch voor 2 personen
1 pompoen van ongeveer 1,4 kilo (ik heb de bekende Hokkaido gebruikt)
1 theel kaneel
90ml olijfolie
50 gram koriander, plus extra blaadjes om te garneren
                    (ik heb 30 gram gebruikt, 50 is best veel)
1 klein teentje knoflook, fijngehakt
20 gram pompoenpitten
200 gram Griekse yoghurt
1 1/2 theel sriracha (of andere pittige chilisaus)
zout en zwarte peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Snijd de pompoen in parten van ongeveer 2cm  dik. Laat de schil zitten, maar verwijder de pitten.
Doe de pompoenparten in een kom en meng met de kaneel, 2 eetl olijfolie en wat zeezout naar smaak. Elke part moet met een dun laagje olie bedekt zijn.
Leg de pompoen op de bakplaat en rooster 30-40 minuten tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Doe de rest van de olijfolie in een blender (of bakje van de staafmixer) met de knoflook (houd een paar blaadjes apart voor de garnering) en een flinke snuf zout. Pureer tot en pasta.

Schakel de oventemperatuur terug naar 180 graden. Strooi de pompoenpitten op een bakplaat. Rooster 6-8 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Je kunt de pompoenpitten ook tegelijk met de pompoen roosteren, maar let dan op dat ze niet verbranden.

Roer vlak voordat je de pompoen gaat opdienen de srirachasaus (of hete chilisaus) door de yoghurt.
Leg de pompoenparten op een schaal, verdeel de pikante yoghurt erover en daarna de koriandersaus. Bestrooi met de pompoenpitten en verdeel er nog wat korianderblaadjes over.


4 opmerkingen:

  1. Ik krijg hier meteen weer trek ik als ik de foto's zie! Zó ontzettend lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja lekker hè! Ik zag het ook al op jouw blog en wist meteen dat het lekker zou zijn.
      Hoe doet ie dat toch die Ottolenghi...

      Verwijderen
  2. En weer een recept uit Plenty More, dat gaat helemaal goed!
    Ziet er heerlijk uit, er liggen nog een paar pompoenen dit is een lekkere bestemming, dankjewel.

    Arrivederci!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij ben je vergeten te schrijven wat je met de korianderblaadjes doet (beh. garneren)
    Ziet er lekker uit, de yoghurt door de koriandersaus is vast óók lekker.

    BeantwoordenVerwijderen