vrijdag 13 februari 2015
Vietnamese kipsalade met munt en koriander
Het lijkt wel of we de laatste tijd alleen maar salades eten. We eten genoeg andere dingen hoor, maar die zet ik niet altijd op de foto, staan al op de blog, of zijn niet de moeite waard om te plaatsen. Salades eten we vaak tussen de middag en dan is er meer tijd en licht om een foto te maken. Het komt ook wel voor dat ik m'n best doe om een foto te maken, ik tijdens het koken al van alles vastleg (de camera ligt meestal op het aanrecht) maar dat ik tijdens het eten denk 'het is lekker, maar het hoeft niet op de blog'.
Deze salade is heerlijk als lunch of voorgerecht! Heel licht, dus als je erg trek hebt moet je er nog wat bij eten. Lekker crunchy door de taugé, komkommer en pinda's en de dressing is heerlijk door de vissaus.
De kipfilet is niet droog, omdat hij gepocheerd wordt. Een makkelijke bereiding die het vlees sappig houdt. Wij eten weinig kipfilet (meestal kippendijen). Voor deze salade is filet meer geschikt.
Een aanrader als je van Vietnamees eten houdt. Ik heb wel wat minder rode peper toegevoegd dan in het recept stond.
Dit recept komt uit het boek 'Franse Odyssee' van Rick Stein. Niet een Frans recept, zoals de titel van het boek doet vermoeden.
Ingrediënten, voor 2 personen
2 kleine kipfilets
1 liter water
50 gram verse gemberwortel, geschild en in plakjes
1/2 komkommer
1 eetl sesamzaad
150 gram taugé
3 bosuitjes, in ringetjes
paar blaadjes munt, in reepjes
15 gram koriander, grof gehakt
60 gram pinda's, grof gehakt
Dressing
4 eetl Thaise vissaus
2 eetl rodewijnazijn
2 eetl limoensap
2 eetl lichte basterdsuiker
1/2 theel maïzena
1/2 rode Spaanse peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
Bereiding
Breng het water met de plakjes gember aan de kook. Pocheer de kipfilets hierin 5 minuten. Draai het vuur uit en laat ze afkoelen in het gemberwater.
Klop voor de dressing de vissaus, azijn, limoensap en de suiker door elkaar in een pannetje. Breng dit aan de kook. Roer de maïzena met 1 theelepel koud water tot een papje en roer dit erdoor. Verwarm nog een minuut. Neem het pannetje van het vuur en laat afkoelen.
Roer de peper en knoflook erdoor. Zet de dressing apart.
Snijd de komkommer overlangs doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd hem in stukjes van 5cm lang.
Rooster de sesamzaadjes een paar seconden in een droge hete koekenpan. Schep ze uit de pan zodra ze verkleuren.
Neem de kipfilets uit het gemberwater en verdeel (scheur) in reepjes of stukjes.
Schep de kip, komkommer, sesamzaad, taugé, bosuitjes, munt en koriander voorzichtig door elkaar. Verdeel over 2 borden. Sprenkel de dressing erover. Bestrooi met de pinda's en serveer direct.
Lijkt me een heerlijk gerecht. Alles zit er in: zoet, zout, zuur, pittig, knapperig en zacht! Ken je het recept van Rick Stein met de Vietnamese versie van Duck a l'Orange. Gekruid met gember, steranijs, sereh en pepertjes? Die zal jou vast ook aanspreken!
BeantwoordenVerwijderenNee dat recept ken ik niet. In welk boek staat het? In de 'ontdekt de Oriënt'?
VerwijderenIk zal het opzoeken in elk geval. Bedankt voor de tip!
Wat een heerlijk gerecht!!! Onze reis naar Vietnam kwam terug :) Met rijst erbij kan je de salade ook als avondmaaltijd serveren.
BeantwoordenVerwijderen