donderdag 12 mei 2016
Koolsalade met gegrilde maïs
Vorige week was Yotam Ottolenghi in het programma Masterchef. Ik heb zijn boeken er meteen weer bij gepakt, want oh oh, wat kan hij toch lekker koken met groente. Tijd om weer een nieuw recept te testen. Deze keer zijn maïssalade uit het boek Plenty More. De omschrijving koolsalade met gegrilde maïs vind ik passender.
Deze keer was de ingrediëntenlijst niet eens zo lang. Het kost wel weer veel tijd om de salade te maken. Het lijkt soms wel of hij het er om doet. Het is niet vaak snel en makkelijk.
Ik denk wel eens bij zijn recepten: ach, munt of koriander heb ik niet in huis, dat kan ik vast wel weglaten. Maar nee, dat moet je niet doen. De verhoudingen zijn altijd precies goed en alles past goed bij elkaar.
Deze koolsalade is lekker pittig door de mosterddressing met knoflook. De ui geeft ook pit. Ik heb de rode chilipepers daarom weggelaten. Er gaat veel munt en koriander door en dat maakt het wat fris.
En dan de maïs: deze wordt gegrild in de grillpan, waardoor er naast het zoete van de maïs ook een rokerige smaak ontstaat. Erg lekker!
Gegrilde kip past er goed bij. Wij aten het zo als maaltijd en de dag erna als lunch.
Ingrediënten, voor 4 personen
100 ml wittewijnazijn
200 ml water
1/4 witte kool, geschaafd (300 gram)
3 kleine wortelen, geschrapt, in luciferdunne reepjes (175gram)
1 rode ui, in dunne ringen (140 gram)
4 maïskolven (600 gram)
2 eetl olijfolie
20 gram korianderblad
20 gram muntblaadjes
zwarte peper en zout
evt. 2 rode chilipepers, fijngehakt: ik heb geen peper toegevoegd
Dressing
50 gram mayonaise
2 theel dijonmosterd
1 1/2 theel zonnebloemolie
1 eetl citroensap
1 teen knoflook, geperst
Bereiding
Doe de azijn en water met 1 eetlepel zout in een kleine pan. Breng aan de kook en neem de pan van het vuur.
Doe de kool en wortel in een grote kom en giet twee derde van het azijnwater erover. Schep goed door.
Doe de rode ui in een andere kom en giet hier de rest van vloeistof erover. Schep goed om.
Laat ze 20 minuten staan en schep zo nu en dan om. De groente zal zachter worden.
Spoel na 20 minuten de groenten en ui in een vergiet af met water, dep goed droog en doe alles samen in een grote kom. Zet opzij.
Zet een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de maïskolven rondom met olijfolie. Grill ze ongeveer 10 minuten en draai ze steeds een stukje om zodat ze rondom gelijkmatig kleuren. Er ontstaat veel rook in de keuken, dus zet de afzuigkap op de hoogste stand.
Snijd met een scherp mes de korrels van de maïskolven.
Doe ze bij de groenten in de kom.
Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, schep voorzichtig door de koolsalade.
Voeg koriander en munt toe (en evt. rode peper als je het nog pittiger wilt) en maal er flink wat zwarte peper over.
Meng nog een keer goed.
De salade is prima van te voren voor te bereiden. Hij is een dag later nog net zo lekker en de ziet er nog steeds mooi uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten