dinsdag 30 april 2013

Rabarbertaart



Voorjaar betekent rabarber.
Vooral in Engelse kookboeken staan veel rabarberrecepten, sla 'Hoe te eten' van Nigella maar open en je kunt kiezen uit een hele reeks recepten. Vandaag een taart uit 'Vers uit de Tuin' van Sarah Raven. Ook een mooi boek, vooral als je graag kookt uit eigen moestuin.

zaterdag 27 april 2013

Citroentartelettes met merengue

 
Eenpersoons taartjes zien er altijd zo mooi uit. In het kookboek van Ottolenghi staan verschillende soorten: gevuld met zomerfruit, chocolade, frambozen met witte chocolade en ook deze met merengue. Je wilt toch zo een hap nemen, of niet?

vrijdag 26 april 2013

Pain de campagne

  
Elke zaterdag kijk ik naar Saturday Kitchen op de BBC. Er is nu een serie van Raymond Blanc voor, Kitchen Secrets. Een paar weken geleden ging het over brood en maakte hij een prachtig landbrood, of pain de campagne. Ik had roggemeel liggen en wilde daar wat mee doen.
Dit recept is voor twee grote broden van 1050 gram.

woensdag 24 april 2013

Bresaola

 
Een favoriet voorgerecht bij ons sinds we dit jaren geleden een keer in een restaurantje hebben gegeten. Simpel en goed. Leuk als je een Italiaans menu hebt en makkelijk als er veel eters zijn.
Bresaola is gezouten en daarna gedroogd rundvlees uit Noord-Italië (Lombardije).

maandag 22 april 2013

Witbrood uit m'n nieuwe rijsmandje

 
Een nieuw broodbakboek! 'Hoe bak ik brood' van Emmanuel Hadjiandreou. Er staan zoveel mooie foto's in, ik wil alles wel maken. Het eerste recept is dit eenvoudige witbrood.
Er staat bij: 'dit is het brood waarmee je het beste je bakkersavontuur kunt beginnen'.
Dus dat doe ik dan maar.

zaterdag 20 april 2013

Boerenappelcake

 
Alweeeeer een appeltaart recept. Ja, dat komt omdat ik het appeltaartenboek van Janneke Philippi vaak opensla en ik altijd appels in huis heb. Deze cake is gebakken in een brownie bakvorm, zodat je er vierkantjes van kunt snijden en het daardoor makkelijk met je handen kunt eten.
Een eenvoudige, luchtige cake: precies goed.

Miniclafoutis met abrikozen

 
Deze week heb ik een kookworkshop gedaan met als thema Franse Bistro.
Als dessert stond deze clafoutis op het menu. Meestal vind ik clafoutis wat teveel naar omelet smaken, maar deze versie met amandelmeel en in cognac gewelde abrikozen had dat niet.
Dus vanavond heb ik ze weer gemaakt. Het recept heb ik omgerekend naar 4 stuks.

Clafoutis is een dessert uit de streek Limousin. Traditioneel wordt het gemaakt met kersen die in een beboterde ovenschaal worden gelegd en waarover een vrij dik flensjesbeslag wordt gegoten.
In principe worden de kersen niet ontpit, want de pitten geven tijdens het bakken extra smaak aan het gerecht. Ik heb dit wel eens gedaan, maar ik vond het vervelend dat ik voorzichtig moest eten, omdat ik die pit er nog uit moest zien te krijgen. En dat leidt af als je aan het genieten bent.
Als ik een kersenclafoutis maak is het dus zonder de pitten.

dinsdag 16 april 2013

Risotto met kokkels

Risotto met kokkels, of andersom
Ik hou erg van vis, schaal- en schelpdieren. De Nederlandse kokkels worden vooral naar Spanje geëxporteerd. Zonde eigenlijk. Wij eten hier Italiaanse vongole, terwijl we ook eigen kokkels hebben.
Schelpjes zijn heel makkelijk te bereiden. Ik bak ze meestal in olijfolie tot ze opengaan staan en doe er dan veel knoflook en peterselie, peper en zout bij. De kokkel zelf heeft iets zoets.

Dit is ook weer zo'n gerecht waar je tijdens het eten werk van hebt. De rijst gaat in de schelpjes zitten en met een vorkje peuter je de kokkel eruit.
Met pasta of risotto is het ook heerlijk. Dit keer was het meer kokkels met risotto dan andersom. Had namelijk een heel netje van een kilo voor mezelf :)
Daar kun je prima met z'n tweeën van eten, als je er beide van houdt....

zondag 14 april 2013

Tomatentaart met geitenkaas

Tomatentaart met geitenkaas
Lekker als lunch met salade erbij of in blokjes als borrelhapje.
Ik gebruik altijd plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Steeds vaker lees ik over een rol verse bladerdeeg van het merk Tante Fanny. Heb het nog niet ergens kunnen vinden, maar ben inmidddels wel benieuwd naar het gemak ervan.
Omdat de tomaten veel vocht loslaten, doe je wat paneermeel op de bodem. Anders wordt het deeg te nat.

zaterdag 13 april 2013

Salade van aardappeltjes en doperwtjes

 

Het is nog niet echt voorjaar. Als ik naar buiten kijk dan denk ik: het is weer voor een stoofpotje, hachee en pompoen. En dat is nou juist waar ik geen zin meer in heb. In de kookboeken let ik weer meer op plaatjes met tomaten, frisse groente, sla en vis op de bbq. Lichtere gerechten.
Dit gerecht past wel bij de lente, dat groene van de doperwtjes, dat geel van het ei. We hadden er zalm-tongrolletjes bij.
Het recept komt uit Plenty, ik heb het iets aangepast, o.a. dille i.p.v. basilicum toegevoegd.
Op de markt had ik kleine Charlotte aardappeltjes gehaald. Je kunt ze prima in de schil eten. Ze kunnen gekookt worden, maar ze blijven mooier (en gezonder) als je ze stoomt. Daarvoor heb ik een stoompan of een stoommandje. Voor kleine hoeveelheden is het mandje meer geschikt. Een bodempje water in de pan, het mandje erop en zodra het water kookt zet je het vuur lager en doe je de deksel op de pan.
De eieren stoom je als de aardappeltjes bijna gaar zijn nog een paar minuten mee.
Dit soort gerechten zijn leuk om te maken als je net nieuwe aardappeltjes uit eigen tuin hebt en veel kruiden uit de kruidentuin kunt plukken. De doperwtenplantjes staan nog in de vensterbank; ik denk dat ze volgende week wel in de moestuin kunnen worden gezet.

dinsdag 9 april 2013

Linguini met gerookte makreel





 

We proberen twee keer per week vette vis te eten. Vaak zalm, soms sardientjes en ook graag makreel. De gerookte makreel haal ik bij m'n favoriete visboer op de markt in Groningen. Tijdens het koken snoep ik al van de vis (heerlijk zo'n groot stuk makreelfilet in een keer in je mond) wat overblijft gaat door de pasta.
Voor een mooie foto van dit gerecht heb je eigenlijk geen tijd, want zoals Italianen zeggen: als de pasta klaar is moet ie meteen gegeten worden, geen tijd te verliezen.

zaterdag 6 april 2013

Wakame met gerookte zalm en sesam


Wij vinden wakame (zeewiersalade) lekker en het is ook nog eens gezond.
In een sushirestaurant bestel ik altijd een portie, maar je kunt het natuurlijk ook zelf kopen bij de visboer, een toko, (aziatische) supermarkt of bij de groothandel.
Wakame is een Japanse zeewiersalade. Je kunt het gedroogd kopen, of als salade. Er zit sesamzaad, chilipeper, Japanse rijstazijn en sojasaus in.
Voor meer informatie: klik op onderstaande link
http://www.aziatische-ingredienten.nl/wakame-salade/

vrijdag 5 april 2013

Zeebaars in witte wijn ('en papillotte')

 
Vanmiddag weer naar de markt geweest en o.a. twee mooie zeebaarzen gekocht.
Mijn favoriete vis: heerlijk zacht wit vlees. En ik hou wel van het fileren en gepriegel als de hele vis op je bord ligt. Een filet is altijd zo snel op. Bij bereiding van een hele vis blijft het vlees altijd mooi sappig, het droogt niet zo snel uit. En je kunt de vis met van alles vullen. Heel makkelijk.
Uit het boek van Bart van Olphen 'Het Nederlands Viskookboek' heb ik dit gerecht gekozen (iets aangepast)

donderdag 4 april 2013

Socca van Ottolenghi

 
Socca wat? Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik Plenty kocht. Soccabeslag, een specialiteit uit Nice, wordt gemaakt van kikkererwtenmeel, water en olijfolie.
Het is een soort pannenkoekje met een hartig beleg. Ik hou van kikkererwten, dus het beslag sprak me ook wel aan. Een heerlijke lunch of gewoon zomaar omdat het leuk is om te maken en op elk moment van de dag lekker is.

dinsdag 2 april 2013

Cranberry-walnoten swirl




 
 
Met Pasen heb ik dit heerlijke zoete brood gebakken. Het recept sprak me aan, omdat je van het brood repen snijdt die je om elkaar heen draait in de vorm. Dat leek me nou een leuk klusje.
Je kunt een vorm van 30 cm doorsnee gebruiken, of twee vormen van 20-22 cm. Ik heb een grote vorm gebruikt en heb er nog een minibroodje bij gemaakt, door 1 reep deeg op te rollen. Dan lijkt het op een kaneelbroodje dat je wel eens in een croissanterie ziet (maar dan veel lekkerder natuurlijk).
Het recept komt van Levine. Zij heeft het van cookingbread.com.