dinsdag 30 april 2013
Rabarbertaart
Voorjaar betekent rabarber.
Vooral in Engelse kookboeken staan veel rabarberrecepten, sla 'Hoe te eten' van Nigella maar open en je kunt kiezen uit een hele reeks recepten. Vandaag een taart uit 'Vers uit de Tuin' van Sarah Raven. Ook een mooi boek, vooral als je graag kookt uit eigen moestuin.
zaterdag 27 april 2013
Citroentartelettes met merengue
vrijdag 26 april 2013
Pain de campagne
Dit recept is voor twee grote broden van 1050 gram.
woensdag 24 april 2013
Bresaola
maandag 22 april 2013
Witbrood uit m'n nieuwe rijsmandje
zaterdag 20 april 2013
Boerenappelcake
Een eenvoudige, luchtige cake: precies goed.
Miniclafoutis met abrikozen
Als dessert stond deze clafoutis op het menu. Meestal vind ik clafoutis wat teveel naar omelet smaken, maar deze versie met amandelmeel en in cognac gewelde abrikozen had dat niet.
Dus vanavond heb ik ze weer gemaakt. Het recept heb ik omgerekend naar 4 stuks.
Clafoutis is een dessert uit de streek Limousin. Traditioneel wordt het gemaakt met kersen die in een beboterde ovenschaal worden gelegd en waarover een vrij dik flensjesbeslag wordt gegoten.
In principe worden de kersen niet ontpit, want de pitten geven tijdens het bakken extra smaak aan het gerecht. Ik heb dit wel eens gedaan, maar ik vond het vervelend dat ik voorzichtig moest eten, omdat ik die pit er nog uit moest zien te krijgen. En dat leidt af als je aan het genieten bent.
Als ik een kersenclafoutis maak is het dus zonder de pitten.
dinsdag 16 april 2013
Risotto met kokkels
Risotto met kokkels, of andersom |
Schelpjes zijn heel makkelijk te bereiden. Ik bak ze meestal in olijfolie tot ze opengaan staan en doe er dan veel knoflook en peterselie, peper en zout bij. De kokkel zelf heeft iets zoets.
Dit is ook weer zo'n gerecht waar je tijdens het eten werk van hebt. De rijst gaat in de schelpjes zitten en met een vorkje peuter je de kokkel eruit.
Met pasta of risotto is het ook heerlijk. Dit keer was het meer kokkels met risotto dan andersom. Had namelijk een heel netje van een kilo voor mezelf :)
Daar kun je prima met z'n tweeën van eten, als je er beide van houdt....
zondag 14 april 2013
Tomatentaart met geitenkaas
Tomatentaart met geitenkaas |
Ik gebruik altijd plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Steeds vaker lees ik over een rol verse bladerdeeg van het merk Tante Fanny. Heb het nog niet ergens kunnen vinden, maar ben inmidddels wel benieuwd naar het gemak ervan.
Omdat de tomaten veel vocht loslaten, doe je wat paneermeel op de bodem. Anders wordt het deeg te nat.
zaterdag 13 april 2013
Salade van aardappeltjes en doperwtjes
Het is nog niet echt voorjaar. Als ik naar buiten kijk dan denk ik: het is weer voor een stoofpotje, hachee en pompoen. En dat is nou juist waar ik geen zin meer in heb. In de kookboeken let ik weer meer op plaatjes met tomaten, frisse groente, sla en vis op de bbq. Lichtere gerechten.
Dit gerecht past wel bij de lente, dat groene van de doperwtjes, dat geel van het ei. We hadden er zalm-tongrolletjes bij.
Het recept komt uit Plenty, ik heb het iets aangepast, o.a. dille i.p.v. basilicum toegevoegd.
Op de markt had ik kleine Charlotte aardappeltjes gehaald. Je kunt ze prima in de schil eten. Ze kunnen gekookt worden, maar ze blijven mooier (en gezonder) als je ze stoomt. Daarvoor heb ik een stoompan of een stoommandje. Voor kleine hoeveelheden is het mandje meer geschikt. Een bodempje water in de pan, het mandje erop en zodra het water kookt zet je het vuur lager en doe je de deksel op de pan.
De eieren stoom je als de aardappeltjes bijna gaar zijn nog een paar minuten mee.
Dit soort gerechten zijn leuk om te maken als je net nieuwe aardappeltjes uit eigen tuin hebt en veel kruiden uit de kruidentuin kunt plukken. De doperwtenplantjes staan nog in de vensterbank; ik denk dat ze volgende week wel in de moestuin kunnen worden gezet.
dinsdag 9 april 2013
Linguini met gerookte makreel
We proberen twee keer per week vette vis te eten. Vaak zalm, soms sardientjes en ook graag makreel. De gerookte makreel haal ik bij m'n favoriete visboer op de markt in Groningen. Tijdens het koken snoep ik al van de vis (heerlijk zo'n groot stuk makreelfilet in een keer in je mond) wat overblijft gaat door de pasta.
Voor een mooie foto van dit gerecht heb je eigenlijk geen tijd, want zoals Italianen zeggen: als de pasta klaar is moet ie meteen gegeten worden, geen tijd te verliezen.
zaterdag 6 april 2013
Wakame met gerookte zalm en sesam
Wij vinden wakame (zeewiersalade) lekker en het is ook nog eens gezond.
In een sushirestaurant bestel ik altijd een portie, maar je kunt het natuurlijk ook zelf kopen bij de visboer, een toko, (aziatische) supermarkt of bij de groothandel.
Wakame is een Japanse zeewiersalade. Je kunt het gedroogd kopen, of als salade. Er zit sesamzaad, chilipeper, Japanse rijstazijn en sojasaus in.
Voor meer informatie: klik op onderstaande link
http://www.aziatische-ingredienten.nl/wakame-salade/
vrijdag 5 april 2013
Zeebaars in witte wijn ('en papillotte')
Mijn favoriete vis: heerlijk zacht wit vlees. En ik hou wel van het fileren en gepriegel als de hele vis op je bord ligt. Een filet is altijd zo snel op. Bij bereiding van een hele vis blijft het vlees altijd mooi sappig, het droogt niet zo snel uit. En je kunt de vis met van alles vullen. Heel makkelijk.
Uit het boek van Bart van Olphen 'Het Nederlands Viskookboek' heb ik dit gerecht gekozen (iets aangepast)
donderdag 4 april 2013
Socca van Ottolenghi
Het is een soort pannenkoekje met een hartig beleg. Ik hou van kikkererwten, dus het beslag sprak me ook wel aan. Een heerlijke lunch of gewoon zomaar omdat het leuk is om te maken en op elk moment van de dag lekker is.
dinsdag 2 april 2013
Cranberry-walnoten swirl
Je kunt een vorm van 30 cm doorsnee gebruiken, of twee vormen van 20-22 cm. Ik heb een grote vorm gebruikt en heb er nog een minibroodje bij gemaakt, door 1 reep deeg op te rollen. Dan lijkt het op een kaneelbroodje dat je wel eens in een croissanterie ziet (maar dan veel lekkerder natuurlijk).
Het recept komt van Levine. Zij heeft het van cookingbread.com.
Abonneren op:
Posts (Atom)