zondag 24 februari 2013

Pane Siciliano

 
Op internet heb ik een nieuwe gadget voor in de keuken besteld: een lepelweegschaal.
Op de blog van Levine (zie hiernaast) zag ik m staan. Ideaal voor het wegen van kleine hoeveelheden zoals gist en zout als je gaat bakken. Hij kan hoeveelheden van 0.1-300 gram afwegen.

Ik heb m meteen getest en een recept uitgekozen van Levine: de Pane Siciliano. Het recept komt oorspronkelijk uit het boek 'The Italian Baker' van Carol Field. Een brood gemaakt met semolinameel en sesamzaad. Deze fijne griesmeel gebruik ik ook voor pizza en pasta.
De lepelweegschaal is goedgekeurd, het werkt makkelijk en hij past gelukkig nog in de la met andere keukenhulpjes.

Lepelweegschaal

zaterdag 23 februari 2013

Pappardelle met paddenstoelen, biefstuk en gorgonzolasaus

 
Een snelle maaltijd vandaag. Pasta of risotto al fungi vind ik heerlijk. Deze keer heb ik er biefstuk bij gebakken en ik had nog gorgonzola liggen.

donderdag 21 februari 2013

Terrines

 
Eigenlijk bestel ik nooit een terrine als ik uit eten gaat. Er zit vaak veel vetspek, varkensreuzel of -lever in. Dat spreekt me niet aan en gezond is het ook niet.

De terrine als bakvorm koop ik wel graag!
Het klinkt ook zo gezellig.
In Frankrijk heb ik eens een prachtige terrine gekocht, in een klein winkeltje in een klein dorpje met zo'n plein met een grote plataan. Zo'n dorp waar oude mannetjes bakken met kersen en ronde courgettes verkopen.
Mooi geglazuurd aardewerk in een pastelkleur. Ik heb ook nog een kleine witte terrine met deksel.
Maar als je geen vlees- of boerenterrine maakt, waar gebruik je die vorm dan voor?
Een zalmmousse of brandade heb ik er wel eens in geserveerd.

Dit boekje over terrines, van Catherine Quévremont, zag ik vorige week in de kookwinkel liggen. De terrine op de voorkant heb ik ook, dus het boekje moest ik toch even doorbladeren.

Het eerste gedeelte gaat over vleesterrines, met varken, eend, vet, vet en nog eens vet. Traditioneel.
Daarna komen de vis- en groenteterrines aan bod. Kleurrijke lagen met ricotta, gegrilde paprika en basilicum. Of courgette met feta en munt. Of een zalmterrine of ratatouilleterrine... Dat klinkt toch veel beter!

Ik heb er nog niks uit gemaakt, maar dat ga ik zeker doen.

woensdag 20 februari 2013

Quesadillas

 
Weer een recept van Ottolenghi. Deze keer uit het boek 'Plenty' (ligt steevast op m'n nachtkastje: een must have!)
Het leuke van dit recept is dat je de zwarte bonenpasta zelf maakt en je het vlees totaal niet mist. Ik had deze keer ook een tortilla gemaakt met extra gegrilde kip (voor manlief).
De bonenpasta is ook lekker als dip, of op een toastje.
 

dinsdag 19 februari 2013

Cointreau parfait met kumquats

 












 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit heerlijke dessert is leuk om te maken als er vrienden komen eten. Het heeft wel iets feestelijks vind ik. Kumquats zijn kleine citrusvruchten, ovaal van vorm, zo groot als een kleine walnoot. Je kunt de bitterzoete schil eten. Ik heb ze deze keer bij de Turkse winkel gehaald; op de markt zie ik ze ook wel eens liggen.
Vorig jaar op Corfu zag ik ze overal; in marmelade, likeur, snoepjes en dan mierzoet.
Dit is ook zoet, maar in combinatie met de parfait precies goed.
 

maandag 18 februari 2013

Cottage pie

Cottage pie
Deze ovenschotel is makkelijk voor te bereiden en lekker met dit koude weer.
Het recept staat in veel kookboeken. Ik heb (ongeveer) het recept aangehouden dat in 'Bistro thuis' staat.

Cottage pie is eigenlijk een gehaktsaus met daarop aardappelpuree uit de oven. Heel simpel.
Je hebt ook nog de Sheperd's pie; dat is met lamsvlees i.p.v. rundergehakt. Eigenlijk vind ik dat nog lekkerder.

zaterdag 16 februari 2013

Franse appeltaart

 
Alweer appeltaart vandaag
Deze keer uit het boek van Michel Roux 'Taarten soezen pasteien'.
Een prachtig boek waarin verschillende degen besproken worden. Michel Roux is wel eens te zien in Saturday Kitchen. Hij maakt vaak klassiekers. In zijn boeken 'Het ei' en 'Sauzen' staan ook heerlijke recepten.

vrijdag 15 februari 2013

Brandade van gerookte forel

Vrijdagmiddag. Tijd voor wat lekkers.
Deze brandade heb ik eerder gemaakt met zelf gerookte forel in de Cameron rookoven.
Vandaag gerookte forel gekocht en in de keukenmachine gemalen met crème fraîche, mierikswortel (uit de tuin!), citroensap, peper en zout.
Nog wat peterselie erdoor.
Lekker met de zelf gebakken focaccia.

Ook nog focaccia met gorgonzola onder de grill gemaakt, lekker met rucola en wat olijfolie.

Het recept komt uit 'Home made' van Yvette van Boven.



zaterdag 9 februari 2013

Appelbollen

 



























Uit het boek 'Appeltaart' van Janneke Phillipi heb ik al verschillende appeltaarten gemaakt. 
In de vriezer lagen nog 3 plakjes bladerdeeg en ik had nog een zak met kleine Elstar appeltjes.

zaterdag 2 februari 2013

Geroosterde prei met knoflook en tijm



 
Vandaag weer een vegetarisch menu.
Ik heb een prei diagonaal in stukken gesneden en in wat boter en koolzaadolie bruin gebakken.
Daarna met tijm en knoflook nog 15 minuten in de oven op 150 graden.
Echt, ik heb nog nooit eerder zo lekkere prei gehad! Voor herhaling vatbaar dus.
Het recept komt uit 'Bistro thuis' van Anthony Demetre.
(In dat boek staan een heleboel toprecepten trouwens)



Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...