zaterdag 29 november 2014

Conchiglie met saffraan, venkel en kip


Conchiglie is pasta in de vorm van een schelp. Ik had een zak met grote conchiglie in de kast liggen maar wist nog niet welke saus ik erbij wilde gaan maken. Er schijnen 'regels' te zijn welke saus je bij welke pastavorm gebruikt. Zo is deze schelppasta ideaal voor bijvoorbeeld gehakt- en tomatensauzen met stukjes groente: de saus gaat in de schelpen zitten en dat eet lekker.

Deze pasta met venkel, kip, saffraan, spek en paprika vonden we erg lekker. Snel te maken dus makkelijk voor door de week.


Het recept komt uit het boek 'Basic pasta' van Jody Vassallo. Ik heb het iets aangepast.

woensdag 26 november 2014

Pompoensoep met kokosmelk en koriander


Met het kleinste pompoentje uit de moestuin heb ik deze pompoensoep gemaakt. Ideaal als voorgerecht. Van pompoensoep hoef ik namelijk niet een groot bord vol. Eerder kwam ik er al achter dat pompoensoep een garnituur nodig heeft met een bite. Omdat er al kokosmelk door de soep zit, leken gedroogde kokossnippers me wel geschikt. En inderdaad: dat past er goed bij.
Het recept komt van de blog van Ianna: Beginspiration. Ik heb het iets aangepast.


maandag 24 november 2014

Salade met artisjokken en witte bonen


Er stonden nog een paar potten artisjokken op olie in de voorraadkast, naast de witte bonen.
Ik kwam niet op het idee om dit te combineren in een salade, tot ik afgelopen weekend het boek 'Veg' aan iemand liet zien. Iedereen die graag vegetarisch eet raad ik Ottolenghi aan, maar 'Veg' is toch ook een superboek met makkelijke gerechten. Ottolenghi is vaak wat uitgebreider en meer geschikt voor het weekend.
Ik heb nog komkommer toegevoegd. We vonden het een lekkere combinatie!

donderdag 20 november 2014

Bloemkooltaart van Ottolenghi


Bloemkooltaart.... dat had ik nog niet eerder gegeten.
In het nieuwste boek van Ottolenghi 'Plenty more' viel het recept me ook niet direct op, maar ik kreeg een tip om deze taart eens te maken.

Het resultaat: een heerlijk geurende taart, goed in punten te snijden, een kaas en ei smaak, maar ik miste iets knapperigs. De bloemkool is namelijk ook zacht. Het lijkt op een compacte hartige cake. Een quiche zonder lekkere korst. Tsja... zijn er dan toch recepten van Ottolenghi waar ik niet helemaal enthousiast over ben?

Leuk voor een keer en ook lekker, maar ik denk niet dat ik 'm nog een keer maak. Hoeft ook niet. Er zijn nog veel te veel andere recepten die ik wil testen. En het moet wel heel lekker of makkelijk en snel zijn wil ik iets vaker maken.

zondag 16 november 2014

Bleekselderijsoep met Stilton


We eten veel soep de laatste tijd; daar heb ik in het najaar meer zin in dan wanneer het warm weer is. Deze soep at ik laatst bij Karin van huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl. Echt een heerlijk soepje met veel bleekselderij en blauwe kaas. Je kunt ook voor andere kaas kiezen (Bastiaansen blauw bv of gorgonzola).
Ik heb in plaats van bieslook voor een garnituur met lenteui en het groen van de selderij gekozen. En de kaas heb ik er niet door gepureerd, maar op het einde in blokjes toegevoegd. De kaas smelt genoeg, maar je blijft ook nog wat stukjes kaas in de soep proeven.
Het recept komt Het Farmhouse Cookbook. Dat boek zag ik (o.a.) bij Karin liggen en moest daarna ook hier in de kast komen te staan.

zondag 9 november 2014

Broodje falafel


Broodje falafel: een vegetarisch en makkelijk gerecht vandaag. Alleen heb ik alles zelf gemaakt en dan kost het iets meer tijd. Gisteren heb ik gedroogde kikkererwten in een kom water gezet om te weken. Vanochtend ben ik begonnen met het bakken van pitabroodjes (al eerder op de blog gezet). En vanmiddag heb ik de falafel voorbereid.
 
Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en veel kruiden. Ze worden overal in het Midden-Oosten gegeten, meestal in een pitabroodje. Je kunt ze kant en klaar in de supermarkt kopen, of in de Turkse winkel, maar het is niet veel werk om ze zelf te maken.
Ik heb gelezen dat je nooit kikkererwten uit blik moet gebruiken, omdat je dan een te zacht mengsel krijgt. De kikkererwten hoef je alleen een nacht te weken en daarna niet meer te koken. Door het frituren garen ze voldoende. Gedroogde kikkererwten koop je bij de toko, reformzaak of Turkse winkel.
 
Falafel kan best droog zijn en heeft daarom wel saus nodig. Veel zelfgemaakte knoflooksaus past er perfect bij. Hummus of tahinsaus is ook lekker. Zorg er ook voor dat je het kikkererwtenmengsel goed op smaak brengt met kruiden en zout en wat water of olijfolie, zodat je ze goed kunt vormen.
 
Dit recept is een combinatie van verschillende recepten die ik heb gevonden in de kookboeken in mijn kast. Ik was benieuwd naar het recept van Ottolenghi in zijn boek 'Jeruzalem', maar ik las er niet alleen maar positieve reacties over.
Ik ben vooral afgegaan op de ervaring van Karin (zie huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl). Als zij een recept heeft getest en het staat op haar blog, dan weet ik dat het klopt.

Je kunt evt. nog een groene peper toevoegen; ik heb zwarte peper gebruikt.
En je kunt ze na het vormen nog in sesamzaad rollen. Dat ziet er mooi uit, maar is voor de smaak niet perse nodig.
 
 

woensdag 5 november 2014

Tarte tatin met prei


Voor preiliefhebbers is dit een heerlijk lunchgerecht. Lauwwarm het lekkerst en geitenkaas en blauwe kaas passen er beide goed bij.
Het idee van een tatin is dat je de vulling (zoet of hartig) met karamel in een ronde tatinvorm bakt met daarover heen een deksel van bladerdeeg (of zelfgemaakt deeg).

Na het bakken keer je de taart om en komt de gekarameliseerde onderkant bovenop.
Al eerder heb ik een tatin van sjalotten gemaakt. Deze is net zo lekker: de prei wordt zacht en zoet, de kaas is hartig en de korst knapperig.
Zorg ervoor dat de preistukjes strak tegen elkaar staan, dan is de taart goed te snijden en valt hij niet snel uit elkaar.

Dit recept stond in Delicious september 2013 en komt uit het boek 'Matt Preston's 100 beste recepten'. Daarna zag ik het op meerdere blogs voorbij komen.

maandag 3 november 2014

Zelf labne maken


Labneh is uitgelekte en ingedikte yoghurt (net als de Nederlandse hangop) die vaak als balletjes in olijfolie wordt bewaard. In Libanon wordt het gegeten bij het ontbijt of als onderdeel van een mezze-assortiment. Het verschil met onze hangop is dat er zout aan toe wordt gevoegd en het wordt geserveerd met kruiden en olijfolie. Hangop wordt hier als toetje gegeten en met zoete ingrediënten geserveerd.
Het wordt verder op dezelfde manier gemaakt.
Hoeveel zout je moet toevoegen hangt af van de zuurgraad van de yoghurt en van je smaak. Ik heb recepten gezien met 1 theelepel zout op 500ml yoghurt, maar ook met 2 theelepels. Zelf vond ik 1 theelepel genoeg.

Labneh past goed bij Arabisch brood, pita en platbrood. Op een geroosterde crostini is het ook heerlijk. Je kunt er nog wat extra olijfolie over druppelen en verse kruiden. Za'atar past hier ook erg goed bij. Dit mengsel van tijm, sumak en geroosterd sesamzaad geeft meteen een Arabische smaak. Smeer de labneh op het brood en serveer met bijvoorbeeld plakjes komkommer, tomaat en radijsjes. Je kunt de labneh ook minder lang laten uitlekken waardoor het meer smeerbaar wordt. Uitgesmeerd over een bordje, besprenkelen met olijfolie en met zwarte olijven serveren als dip.
 
Zelf labneh maken stond al jaren op m'n to-do-list. Het is makkelijk om te maken; je hebt Griekse of Turkse yoghurt nodig (of gewone volle yoghurt), zout, een kaasdoek of theedoek en een vergiet. Leuk om een keer te maken en ook om een pot weg te geven.



Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...