vrijdag 31 oktober 2014
Pompoensoep met appel, salie en spek
De herfst is mijn favoriete seizoen. Er is zoveel lekkers om mee te koken!
Elk jaar probeer is weer nieuwe pompoenrecepten, ook voor soep. In eerste instantie had ik deze soep gemaakt zonder garnituur (appel, spek en salie). De appelsap, appel en salie pureer je samen met de pompoen, ui en bouillon. Ik had verwacht dat het dan al een frisse soep zou worden, maar nee: erg saai! Pompoensoep is lekker, romig van zichzelf, maar het heeft echt garnituur nodig of veel kruiden. Vaak doe ik er wat brokjes geitenkaas of blauwe kaas door en peterselie.
Deze variatie beviel me goed: het spek geeft een zoute, knapperige bite en met het friszure van de appel en het kruidige van de salie een lekkere combinatie.
Als de soep teveel indikt tijdens het koken, voeg dan nog wat water of bouillon toe.
donderdag 30 oktober 2014
Herfstsalade van rode kool, Stilton, noten en peer
Toen ik de foto van dit recept van Janneke Philippi in Delicious november 2014 zag staan wist ik meteen dat ik dit met het enige niet aangevreten rode kooltje uit de moestuin wilde maken. Een heerlijke combinatie: rode kool, zoute knapperige spekjes, zoete peer en een zoete honing-balsamicodressing. Een echte herfstsalade.
De recepten van Janneke in Delicious zijn eigenlijk altijd aantrekkelijk. Ook haar boeken staan hier in de kast en ik zag haar gisteren op tv koken. Dat doet ze goed zeg!
We aten deze salade met vier personen als voorgerecht.
zaterdag 25 oktober 2014
Kastanjesoepje
Maar wat kun je nog meer met kastanjes doen dan poffen?
Hier mijn grote hobby: ik heb alle boeken over kastanjes uit de kookboekenkast gepakt en op tafel uitgestald (o.a. Larousse, Julia Child, Elizabeth David) voor informatie. Uiteindelijk heb ik een recept uit 'Home Made' van Yvette van Boven gekozen: een soepje.
Kastanjes zijn heel voedzaam en worden vooral gebruikt voor kastanjepuree, kastanjecrème (beide ook in blik verkrijgbaar) en kastanjemeel.
Ze zijn lekker bij uitgebakken spek (uitbakken, kastanjes erbij, water erbij en 30 minuten zacht koken). En vooral bij wild. Overal kom je recepten tegen met wild en met kalkoen en gans. Hele gesmoorde kastanjes passen goed bij spruitjes en rode kool.
Zoete kastanjecrème wordt gebruikt in patisserie.
Nu een vervelend klusje: het pellen van de tamme kastanjes.
Maak met een puntig mes twee inkepingen (een kruisje) door de harde schaal heen, maar snijd niet in de zachte kastanje zelf. Kook ze ongeveer 5 minuten in water (langer kan ook). Haal ze eruit en pel meteen, met behulp van een mesje. Eerst deed ik dit met m'n nagels, maar na een paar kastanjes begin je dat wel te voelen.
Ik had in meerdere boeken gelezen dat je de kastanjes warm moet pellen, maar wilde toch testen hoe het gaat als ze afgekoeld zijn. Dat viel me eigenlijk niet tegen.
Als je de harde schil verwijderd hebt, zit er nog een binnenste velletje dat iets bitter is. Dit velletje is lastig te verwijderen. Het hielp niet veel door ze na het pellen van de buitenste schil nog een paar minuten in water te koken. Ik had verwacht dat het binnenste velletje dan wat los zou weken.
Na het pellen van 10 kastanjes heb ik besloten dat ze met het binnenste velletje ook lekker zijn. Dat scheelt veel werk :).
Je kunt de kastanjes zo al eten: heel, gehalveerd of in plakjes door een gerecht. Ze kunnen ook gebruikt worden in stoofgerechten of geglaceerd worden voor een nagerecht.
Dit soepje is voor circa 6 shotglaasjes, of als voorgerecht voor 2 personen. Een herfstig soepje, lekker romig en de smaak heeft iets van zoete paddenstoelen. Ik hou er wel van, maar niet iedereen was enthousiast (reactie was: melig).
De rest van de kastanjes heb ik in porties gevacumeerd en ingevroren. Dit gebruik ik later voor bij de spruitjes of rode kool.
woensdag 22 oktober 2014
Thaise zalmkoekjes met komkommersalade
Een supersimpel viskoekje. Ze zijn er verfijnder en vast lekkerder door alle ingrediënten van de rode currypasta zelf toe te voegen. Maar je wilt ook wel eens een makkelijk gerecht. In de toko kun je prima currypasta's kopen. Alle ingrediënten kort in de keukenmachine en je kunt er al kleine burgertjes van maken. De komkommersalade komt uit Plenty van Ottolenghi en is echt verrukkelijk!
Samen met de zalmkoekjes een heerlijk gerechtje.
maandag 20 oktober 2014
Pasta met geroosterde pompoen, pijnboompitten en geitenkaas
We hebben begin oktober de pompoenen uit de moestuin gehaald. Het zijn Red Kuri's: de echte oranje pompoenen. Vorig jaar had ik 7 verschillende rassen met mooie kleuren en vormen. Prachtig om te zien. Maar we kwamen erachter dat we deze soort toch het lekkerst vinden: mooi oranje vruchtvlees, zoet, smeuïg en heerlijk om te roosteren.
Geroosterde pompoen is lekker als bijgerecht, maar smaakt ook goed in pasta of risotto. En in curry's past het ook prima, net als zoete aardappel.
Leuk om dit najaar weer nieuwe pompoenrecepten te testen!
zaterdag 18 oktober 2014
Salade met rode biet, avocado en doperwten
Weer een salade uit het boek 'Plenty more' van Ottolenghi.
Deze salade viel me meteen op toen ik het boek voor het eerst doorbladerde. Ik hou van rode biet en avocado en wat een mooie kleuren bij elkaar!
Een goede reden om een paar bietjes uit de moestuin te halen.
Meestal kook ik bieten in de schil of rooster ik ze in de oven. Voor dit gerecht schil je de bieten, snijd je ze in plakjes en kook je ze ongeveer 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Het kookwater was nog nooit zo donkerrood geweest. Onee wat zonde, dacht ik nog.
Al die smaak en kleur verloren.
Als je bietjes vervolgens in de marinade met de rode uit legt, krijgen ze weer meer smaak. En het voordeel is dat alle plakjes biet dezelfde bite houden. Dat geeft de salade extra textuur.
donderdag 16 oktober 2014
Worteltaart
Twee weken geleden werden er in Heel Holland Bakt prachtige worteltaarten gebakken. Ik vind het echt een taart voor in de herfst door de kaneel die erin zit.
Jaren geleden heb ik een Noors recept gekregen van een vriendin. Een prima recept, maar deze keer was ik wel benieuwd naar het recept van Rutger, die het vorige seizoen van HHB heeft gewonnen. In dit recept worden ook koekkruiden gebruikt en die had ik nog liggen.
De topping van roomkaas met poedersuiker vind ik niet perse nodig, maar het ziet er wel mooi uit. Worteltaart blijft door de olie die er in zit een paar dagen lekker en 'moist'.
Het is ook prima in te vriezen.
Je kunt nog walnoten of rozijnen toevoegen. En het kan ook in een cakeblik in plaats van een springvorm gebakken worden.
We vonden deze worteltaart heerlijk kruidig en zacht.
zondag 12 oktober 2014
Knoflookbrood met oregano
In het boek 'Bakken' van Paul Hollywood staan prachtige broden. Dit knoflookbrood leek me lekker voor bij de lunch. Een eenvoudig deeg met geroosterde knoflookteentjes.
Schrik niet van de hoeveelheid knoflook. Het is echt niet te overheersend. De knoflook wordt namelijk heerlijk zacht en iets zoet door het roosteren.
Het brood is luchtig en zacht en heeft een milde knoflooksmaak. Zo nu en dan kom je een hele teen knoflook tegen. Een volgende keer ga ik weer net zoveel knoflook gebruiken, maar dan ga ik de geroosterde knoflook grof hakken voordat ik het door het deeg meng. Dan heb je in elke snee brood wat meer knoflookstukjes zitten.
Prima in te vriezen en voor herhaling vatbaar.
Wij hadden er een kommetje met olijfolie en grof zeezout bij en aten er een salade bij.
vrijdag 10 oktober 2014
Wortelsoep met gember en koriander
We eten de laatste tijd vaak soep, omdat het zo makkelijk is om te maken en je er veel groente in kwijt kunt. Deze wortelsoep ik lekker kruidig en zacht door de kokosmelk. Je kunt er ook zoete aardappel voor gebruiken. Of pompoen.
De afgelopen jaren hadden we steeds wortels in de moestuin, maar omdat wij kleigrond hebben, vond ik het altijd vervelend om ze heel uit de grond te trekken. En dan moet je ze daarna ook nog grondig afspoelen. Ik heb dit jaar wat meer pompoenen gezaaid; veel makkelijker en net zo lekker.
Het recept kwam ik tegen op de blog van Caroline.
woensdag 8 oktober 2014
Griekse pasta met feta, olijven en munt
In de vriezer lag nog lamsgehakt van de halalslager. Eigenlijk wilde ik daar gehaktballetjes mee maken, maar het is deze makkelijke pasta geworden. Het klinkt misschien wat raar om yoghurt bij de pasta te serveren, maar dat maakt het nu juist zo lekker. Toen ik een paar maanden in Istanbul was kwam ik erachter dat ze daar bijna overal Turkse yoghurt bij serveren. Die smaak zit in m'n herinnering. Mmm.
Het recept staat al jaren in m'n kookschrift, maar ik weet niet meer waar het vandaan komt. Waarschijnlijk uit de Delicious.
zaterdag 4 oktober 2014
Geroosterde rode ui met walnotensalsa
Het tweede gerecht uit het nieuwe boek van Ottolenghi 'Plenty more' is deze salade met geroosterde rode uien geworden. Echte Ottolenghi smaken bij elkaar en het ziet er weer mooi uit met al die kleuren.
Deze keer heb ik het recept toch iets veranderd. We vonden namelijk de walnotensalsa met 1 eetl rode wijnazijn zuur genoeg (in het recept stond 3 eetl). Het komt niet vaak voor dat ik zijn recepten nog wat aanpas, meestal is het precies goed.
woensdag 1 oktober 2014
Kikkererwtensalade met tonijn, tomaat en avocado
Een makkelijke, gezonde salade. Ik heb altijd avocado's in huis en een blik tonijn en kikkererwten staan standaard in de voorraadkast. Dan is deze salade zo gemaakt.
Het recept zag ik op de blog van Eslem: mijnmixedkitchen en komt uit het boek ‘Supersalades’ van David Bez.
Abonneren op:
Posts (Atom)