zaterdag 30 mei 2015
Supersnel en simpel speltbrood
Spelt is al een hele tijd hot. Je ziet overal speltbrood en speltproducten.
Tijd om eens zelf speltbrood te bakken.
In de kookboekenkast heb ik meerdere broodbakboeken staan. Maar er zijn ook veel blogs waarop vaak broodrecepten staan. Mijn favoriet is de blog van Karin. Samen met Evert bakt zij elke week prachtige broden. Als ik een recept van haar blog maak weet ik zeker dat het klopt. Dit recept zag ik op haar blog, maar komt oorspronkelijk van de blog Xandra bakt brood.
In het recept van Xandra wordt alleen speltbloem gebruikt, maar je kunt ook volkoren speltmeel gebruiken of een combinatie.
Het resultaat was een prachtig luchtig brood met een knapperige korst dat echt supermakkelijk is om te maken. Het deeg is heel plakkerig en ik had het gevoel alsof ik een cake aan het maken was. Eigenlijk snap ik niet waarom dit deeg zo makkelijk rijst en gebakken is. Voor speltliefhebbers leuk om te proberen. Hoewel dit een lekker brood is, ben ik er achter gekomen dat ik toch meer van tarwebrood houd.
vrijdag 22 mei 2015
Omgekeerde luchtige rabarbertaart
Gisteren heb ik meer dan een kilo rabarber uit de moestuin gehaald. Twee porties heb ik in stukjes in de vriezer gedaan, zodat ik de rest van het jaar ook rabarber kan eten.
En ik heb een nieuw rabarberrecept getest. Op de een of andere manier ben ik fan van rabarbertaart, sinds we een moestuin hebben.
Dit recept komt uit het boek 'Donna Hay the Basics'.
Opvallend is dat de rabarber op de bodem van de bakvorm wordt gelegd en het superluchtige beslag er bovenop wordt geschonken. Na het bakken draai je de taart om, net als een tarte tatin, en heb je mooi gekarameliseerde rabarber met een luchtig biscuitgebak eronder dat niet zompig is.
Biscuitgebak is licht en luchtig doordat je lucht in het beslag klopt. De eieren en suiker worden bijna 10 minuten in een KitchenAid opgeklopt tot het mengsel verdriedubbeld is in volume. Voor een goed resultaat kun je de bloem en het bakpoeder ook nog zeven.
Het gebak is net zo zacht als het biscuitgebak van een slagroomtaart van de banketbakker.
Ik vond dit een heerlijk fris en licht gebak. Vaak gaat rabarber door het beslag heen. Nu ligt het bovenop de taart en proef je de smaak nog beter: voor de echte rabarberliefhebber.
In het originele recept wordt minder suiker gebruikt. Zelf vind ik 45 gram suiker op 450 gram rabarber wat te weinig. Het is maar net hoe fris of zuur je het wilt hebben.
Voor meer rabarberrecepten zie hier:
* Rabarbercake
* Rabarber met vlierbloesemsiroop
* Rabarberijs
* Rabarber kokoscake
* Rabarber kwarktaart
* Rabarbertaart
woensdag 20 mei 2015
Pannenkoekjes met pekingeend en hoisinsaus
Als ik in een goed Chinees restaurant Pekingeend op de kaart zie staan, dan kan ik de verleiding meestal niet weerstaan. Heerlijk die knapperige huid en dat zachte vlees met vetrandje. Vooral dat knapperige velletje is zo lekker.
Toen ik een tijdje geleden bij de 'Amazing Oriental' in Groningen inkopen deed heb ik me laten informeren over Pekingeend. Ik heb niet meteen een hele eend meegenomen, maar al geroosterde eend uit de vriezer.
Voor alle informatie moet je natuurlijk op de website www.aziatische-ingredienten.nl kijken. Dat is dé site waar alles over Aziatische ingrediënten te vinden is. Ik kijk regelmatig op deze site en lees elke keer weer nieuwe dingen. Er is nog zoveel te ontdekken en te experimenteren.
Zo las ik ook op de site hoe je zelf een hele pekingeend kunt marineren en ophangen. Ook leuk om een keer te proberen. Daar moet je dan wel op tijd mee beginnen, want een hele Pekingeend kun je alleen bevroren kopen, het duurt even voordat hij ontdooid is, dan moet hij in de marinade nog een tijdje hangen voordat hij de oven in kan. En dan heb je meteen een hele eend die je op moet eten. Dat doe je alleen als je veel eters krijgt die ook van eend houden.
Ik hou er van om veel zelf te maken, maar ik moet eerlijk zeggen dat deze geroosterde Pekingeend uit de vriezer me, voor de eerste keer, prima beviel.
Traditioneel hoort in de pannenkoekjes een zoete bonensaus, maar meestal zie ik het met hoisinsaus geserveerd. Ik heb de saus van Lee Kum Kee gekocht. Een bekend merk en in alle toko's te krijgen. Ik weet niet of de smaak van deze saus de echte hoisinsmaak is, maar wij vonden het erg lekker. Hoisinsaus kun je trouwens ook zelf maken, las ik.
De pannenkoekjes koop je kant-en-klaar bij de toko. Je koopt ze bevroren, net als de eend. Het zijn flinterdunne flensjes gemaakt van tarwebloem, zout en sesamolie.
Je hoeft ze alleen maar op te warmen in een stoommandje of in de magnetron.
De pannenkoekjes zijn heel makkelijk te verwerken, eenvoudig op te rollen en ze plakken goed vast. Bovendien scheuren ze niet snel. Veel makkelijker dan die rijstvelletjes die je voor springrolls gebruikt.
Voor de vulling gebruik je hoisinsaus, komkommer- en lente-uireepjes en in plakjes gesneden knapperige eend. Oprollen en smullen maar!
Twee of drie rolletjes per persoon is genoeg als voorgerecht. Serveer er nog wat extra saus bij om in te dippen.
maandag 18 mei 2015
Kokostaartje van Holtkamp
In het bekende bakboek 'De Banketbakker' van Holtkamp staan veel uitgebreide bakrecepten, maar ook genoeg eenvoudig te maken taartjes. Dit is er een van.
Het beslag is snel gemaakt en het taartje hoeft maar 20 minuten in de oven.
Ik kwam erachter dat ik niet genoeg amandelschaafsel in huis had en heb daarom een deel gehakte blanke amandelen gebruikt. Misschien nog wel lekkerder ook. De binnenkant is nl. zacht en smeuïg, dan mag het bovenop best wel wat crunchy zijn.
Dit is geen taartje met een beetje kokos, maar een échte kokostaart.
De smaak lijkt op kokosmakronen, maar dan lekkerder. Mjam!
zaterdag 16 mei 2015
Mango-kipsalade van Nigella
Deze zomerse salade stond al een tijdje op m'n lijstje om te maken. Mango, gerookte kip en koriander zijn een goede combi. Door de lente-ui en rode peper krijgt het pit en de limoen maakt het fris. Het voelt heel logisch om deze ingrediënten te mengen. Je kunt de sla ook weglaten, maar zo wordt het wel meer een maaltijd dan een bijgerecht.
Dit (aangepaste) recept is van Nigella Lawson uit 'Voor altijd zomer' en zag ik op de blog van Caroline.
woensdag 13 mei 2015
Indonesische runderrendang
Dit is de eerste keer dat ik rendang heb gemaakt. Ik wilde weer wat in de slowcooker maken en dan kom ik meestal uit op rundvlees. We hebben al Franse en Italiaanse stoofgerechten gemaakt in de slowcooker, maar nu dus eens Indonesisch; dat eten we zelden. De eerste vraag is dan: wat is het beste recept?
Als je niet bekend bent met de Indonesische keuken, dan moeten eerst de boeken erop nageslagen worden. En hoewel ik een paar honderd kookboeken heb: ik heb niet een die alleen over deze keuken gaat. Misschien wordt het toch eens tijd om een boek aan te schaffen (die van Lonny?).
Gelukkig zijn er de blogs. Het werd me al snel duidelijk dat er niet één origineel recept is; elke familie maakt dit bekende gerecht weer op een eigen manier (net als wat je zo vaak over de Italiaanse keuken hoort: pasta di mamma smaakt overal anders).
Je hebt makkelijke en uitgebreide versies van rendang. Ik ben met de uitgebreide begonnen (gevonden op de blog van Violet ) wat wil zeggen dat ik eerst naar de toko moest voor ingrediënten die ik niet standaard in huis heb: salambladen, verse koenjit, verse laos en kemirienootjes.
Het maken van de boemboe is het meeste werk, maar dat is met een keukenmachine eigenlijk zo gedaan. Van stoofgerechten maak ik altijd een grote hoeveelheid (helemaal nu ik er speciale ingrediënten voor nodig had). Dit is een recept voor 4-6 personen. De familie kan komen eten, of je vriest een paar porties in voor later door de week.
We aten er rijst, (sajoer)boontjes en komkommersalade bij en voor de liefhebber nog wat sambal.
Wat een heerlijk gerecht! En wat een geluk deze keer dat de familie niet kwam eten ;)
zondag 10 mei 2015
Tomaten-granaatappelsalade
Dit is uiteraard een zomerse tomatensalade. Maar ik zag deze prachtige tomaatjes liggen en had nog een granaatappel. Dan mag het ook wel in de lente, toch?
De oregano in de kruidentuin groeit weer goed, dus de blaadjes kon ik vers plukken.
De dressing is gemaakt met granaatappelmelasse en daar ben ik eigenlijk niet erg fan van. Misschien heb ik een verkeerd merk, want die van mij doet zo aan ranja en snoepjes denken (grenadineranja van vroeger...). Het versterkt de smaak van de granaatappelpitjes goed, toch gebruik ik volgende keer wat minder van deze siroop.
Deze hoeveelheid is voor 2-4 personen. Wij aten de schaal met z'n tweeën leeg en aten er een gegrild visje bij. Een lichte maaltijd dus.
vrijdag 8 mei 2015
Biefstuk met marsala, paddenstoelen en pasta
Kalfsvlees in marsalasaus is een Italiaanse klassieker. Maar niet overal kun je kalfsvlees kopen, dus je kunt ook voor biefstuk kiezen, zoals ik heb gedaan.
Marsala is een rijpe, sherry-achtige zoete Italiaanse wijn, van Sicilië. Lekker om te drinken bij kaas, maar ook om mee te koken. Het wordt bijvoorbeeld in tiramisu gebruikt.
Met de paddenstoelen en salie is het meer een herfst- dan een voorjaarsgerecht. Maar dat maakt niet uit: het is heerlijk!
Volkoren spaghetti is niet alleen gezonder, de smaak past hier ook heel goed bij.
Dit gerecht kwam ik tegen op de blog van Violet. Ik heb de verhoudingen iets aangepast.
woensdag 6 mei 2015
Daslookboter
Aan de rand van onze tuin, in de schaduw onder de bomen, groeien een heleboel daslookplantjes. Een paar vierkante meter wilde knoflook. Je hoeft er niks voor te doen: elk jaar komt dit plantje terug en het breidt zich alleen maar uit. Helaas niet zo snel als zevenblad.
Daslook is familie van de ui, knoflook, prei, sjalot en bieslook: de lookfamilie. Het staat op de lijst van Beschermde planten in Nederland. Een klein beetje plukken in eigen tuin kan geen kwaad denk ik.
Alle onderdelen van dit plantje zijn eetbaar: de bloemen, bladen, steeltjes en ook de knolletjes. De smaak lijkt op knoflook en ui, maar dan wat milder.
Ik heb gelezen dat de smaak van het blad het sterkst is voordat er bloemen aan zitten. Eigenlijk pluk ik het altijd pas als de bloemetjes er al zijn, omdat het me dan pas opvalt dat de daslook er weer is.
Wat kun je in de keuken met daslook doen?
Je kunt er kruidenboter en pesto van maken. Of gebruik het in een salade, soep of saus.
De bloemetjes zijn vooral decoratief in een salade (net als bieslookbloemetjes).
Dit keer een eenvoudig recept voor daslookboter. Een lichtgroene, milde knoflookboter.
Deze boter kun je prima invriezen.
dinsdag 5 mei 2015
Mango-yoghurtijs
We eten weinig toetjes en ik ben ook geen liefhebber van ijs. Behalve yoghurtijs (met echte slagroom erop).
Dit ijs is op basis van (Griekse) yoghurt. Nou ja, basis, de helft is yoghurt, de helft slagroom. Het klonk mij in elk geval wel fris in de oren.
Vruchten in siroop in blik koop ik zelden, maar ik had nog een blik mango's liggen en wilde daar iets mee maken. In dit recept van Janneke Philippi, uit haar prachtige boek 'Mijn favoriete desserts' komt alles samen. Het zou wel eens een geschikt ijsrecept voor mij kunnen zijn...
De bak van de ijsmachine staat standaard in de vriezer, dus ik kon gelijk aan de slag.
Een makkelijk recept. En na een half uur was het ijs prachtig luchtig en romig tegelijk. De pistachenootjes zijn er ook heerlijk bij. Alleen vonden we het meer yoghurtijs dan mango-ijs. En (dit zeg ik niet snel) er mag best wat meer suiker is. Volgende keer 4 of 5 eetlepels suiker in plaats van 3.
Als je zelf yoghurtijs wilt maken kijk dan hier.
zondag 3 mei 2015
Nieuwe verpakkingsvrije, biologische winkel in Groningen: Opgeweckt Noord!
Meestal blog ik niet over winkels, maar deze nieuwe verpakkingsvrije, biologische winkel in Groningen wil ik graag even noemen. Sinds deze week geopend en meteen al druk bezocht. Je vindt er veel producten uit de regio.
Een origineel concept en het assortiment is veel groter dan ik had verwacht. Uiteraard is er groente en fruit te koop (ook aardperen, verse koenjit...).
Gronings spelt, noten- en zaden.
Oliën en azijnen (maar ook shoyu, tamari en witte balsamico van de tap).
Brood, pesto's, tapenade's en zuivel in vaten en kannen. Kaas (mijn favoriete blauwe geitenkaas Lady's Blue uit Nooitgedacht!) en scamorza kaas en worstjes.
Echt een aanwinst voor Groningen en omstreken. Mocht je in de stad zijn: het is zeker een bezoekje waard. Groningen wordt sowieso alleen maar hipper. (Wat doen al die mensen toch in de Randstand vraag ik me af....)
Neem wel een grote tas met kleine tasjes, bakjes en potjes mee. Of koop daar mooie glazen potjes of flesjes die je de volgende keer weer bij kunt vullen.
Achterin de winkel kun je ontbijten, lunchen en koffie drinken. Binnenkort maar eens heen om de koffie en gebakjes te testen!
zaterdag 2 mei 2015
Zalmsalade voor op toast
Jaren geleden had ik een bijbaantje in een croissanterie. Sommige salades werden kant-en-klaar gekocht, maar deze moesten we altijd zelf maken. Als je weet hoe lekker en makkelijk zelfgemaakte tonijn- en zalmsalade is, dan zal je het niet weer in de supermarkt kopen (bah). Ik kan het me in elk geval niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo'n bakje saus met een paar plukjes vis heb gekocht (meer dan 10 jaar geleden). De ingrediënten heb ik altijd in huis, dus voor onverwacht bezoek staat er zo iets op tafel.
Abonneren op:
Posts (Atom)