maandag 30 december 2013
Bruschetta met appel en blauwe kaas
In de vriezer liggen altijd sneetjes eigen gebakken brood, die ik kan gebruiken voor bruschetta, voor lunch of bij de borrel. Ik ben de vriezer en de koelkast aan het opruimen, dus als lunch had ik vandaag bruschetta met nog wat Blue Stilton, die ik over had van Kerst.
Dit recept zag ik in het boek 'Veg' van Hugh Fearnley-Whittingstall staan en het viel me eigenlijk niet direct op. Ik had ook niet verwacht dat het bijzonder zou zijn.
Maar.... wat een verrassing! Wat jammer dat ik maar 2 sneetjes brood kon beleggen, want ik vond het heerlijk! De gesmolten kaas en het frisse van de appel, het romige van de mayonaise en het knapperige knoflookbrood. Een goede combi en een aanrader als je van blauwe kaas houdt.
zondag 29 december 2013
Tatin van sjalotten
Vandaag hadden we als lunch een tarte tatin met sjalotten en Stilton. De sjalotten komen uit de moestuin van Karin: bedankt! Deze sjalotjes waren niet zo groot; ik kon 14 stuks kwijt in een vorm van 18cm. De sjalotten moeten strak tegen elkaar liggen, het kan zijn dat je meer of minder nodig hebt, afhankelijk van de grootte van de sjalot. Je kunt een echte tarte tatinvorm gebruiken, maar een springvorm kan net zo goed.
Wij vonden het een heerlijk hartig taartje. De sjalotten zijn zacht en zoet, het deeg mooi krokant. Je kunt het zo eten, maar ik had er nog wat extra Stilton kaas over gebrokkeld. Een mooi contrast met het zoete van de sjalot. Dit ga ik zeker nog eens maken!
Deze hoeveelheid is genoeg voor een lunch voor 2 personen.
Het recept komt uit 'Vers uit de Tuin' van Sarah Raven. Ik heb het iets aangepast.
zaterdag 28 december 2013
Gevulde komkommer met ham en augurk
Met Kerst was dit een van de amuses: een stukje komkommer gevuld met ham, augurk en peterselie.
Heel makkelijk om te maken, fris en light. Een leuk borrelhapje voor een volgende verjaardag.
Ingrediënten
1 komkommer
paar plakken goede ham, heel dun gesneden
krulpeterselie
mini augurkjes
Bereiding
Schil met een dunschiller om en om lange repen schil van de komkommer. Snijd de komkommer vervolgens in plakken van ongeveer 2cm dik.
Haal met een lepeltje alle zaadjes uit de komkommer, of gebruik een appelboor.
Maak van de dun gesneden ham kleine rozetjes en vul hier de komkommer mee.
Steek in elke komkommer een mini augurkje en een klein takje krulpeterselie.
donderdag 26 december 2013
Uienbrioche met spek en kastanjechampignons
Meestal kook ik met Kerst heel uitgebreid, maar dit jaar is het allemaal wat eenvoudiger. Ook wel eens lekker om niet voor de feestdagen nog uitgebreid boodschappen te moeten doen, op zoek te gaan naar specifieke ingrediënten en een overvolle koelkast te hebben.
Gisteren heb ik de uienbrioche gebakken die in Delicious Kerst 2013 staat. Brood is altijd leuk om te maken. Dit brood ziet eruit als een kerststol, maar de vulling is met spek, ui, champignons en rozemarijn. Een heerlijke combinatie, vandaar dat het recept me meteen aansprak.
Het brood was mooi zacht en luchtig, mooi van kleur, maar eerlijk gezegd had ik het nog hartiger verwacht. Het heeft wel wat gezouten roomboter nodig om het af te maken.
In het recept stond dat er een flinke snuf zout bij de bloem moest. Dat is me voor brood bakken veel te vaag. Brood moet precies zout genoeg zijn, dat geeft juist smaak. Nu had ik verwacht dat het door de vulling met spek wel zouter en hartiger zou worden, maar dat was onvoldoende.
Dus volgende keer gebruik ik niet een snuf zout, maar zou ik 8 gram zout gebruiken, zoals ik bij de meeste broden doe. Het is wel een brood dat voor herhaling vatbaar is, lekker bij soep of bij de lunch.
maandag 16 december 2013
Breekbrood met hazelnoten en kaas
Als ik brood bak, dan is het vaak op zondag. Afgelopen zondag heb ik gekozen voor een breekbrood met hazelnoten en kaas uit Delicious Kerst 2013. Lekker hartig voor bij de lunch.
In het
recept staat dat je 150ml donker bier moet gebruiken. Omdat ik dit niet in huis
had heb ik gewoon water gebruikt.
Dit breekbrood is genoeg voor 4 personen, lekker bij soep, salade of bij het kerstdiner.
In de Delicious staat ook nog een uienbrioche met spek en champignons in. Die ga ik ook nog eens maken.
Dit breekbrood is genoeg voor 4 personen, lekker bij soep, salade of bij het kerstdiner.
In de Delicious staat ook nog een uienbrioche met spek en champignons in. Die ga ik ook nog eens maken.
zondag 1 december 2013
Speculaastaart met appel en amandel
Vanmiddag hebben wij Sinterklaas gevierd met de familie. Daar hoort natuurlijk wel een Sinterklaastaart bij. Op verschillende blogs zag ik al speculaastaarten voorbij komen. Deze versie komt van Carolines blog. Ik had amandelspijs gekocht bij de molen en wilde daar iets mee maken. Wij vonden het een heerlijke taart!
Abonneren op:
Posts (Atom)