zaterdag 28 maart 2015
Quiche met artisjokken, salami en olijven
Wat lekker op een pizza is, is vast ook lekker in een quiche, las ik op de blog
'violetkookt'. Ik heb het recept iets aangepast. Het is heerlijk met een groene salade als lunch of avondeten.
Voeg niet teveel zout toe, want de vulling is al zout genoeg.
donderdag 26 maart 2015
Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes
Weer een vegetarisch gerecht van Ottolenghi. Dit soort dingen eet ik meestal alleen, want niet iedereen houdt van deze smaken. In elk geval niet zo vaak als ik het zou willen eten.
Bloemkool eten we meestal op z'n Hollands met gekookte aardappelen en jus.
Deze bloemkool wordt maar 3 minuten gekookt en daarna gekoeld en geroosterd in een grillpan. Het blijft lekker knapperig en je proeft echt bloemkool. De pittige dressing met mosterd en knoflook maakt de bloemkool minder saai. En dille in zo'n salade geeft het een extra Ottolenghi smaak.
Ik at er een gegrild haantje bij. Een eigen haantje dat de dag ervoor nog in onze tuin scharrelde. Biologischer en meer scharrel kun je het niet krijgen toch.
In de Ottolenghiboeken staan nog meer salades met bloemkool. Ik krijg er nu al weer zin in.
zondag 22 maart 2015
Wortelkoekjes met harissayoghurt
In groentekoekjes kun je allerlei soorten groenten kwijt. Ottolenghi heeft zijn boeken er vol mee staan. Zijn zoete aardappelkoekjes vind ik verrukkelijk en heb ik al eerder op de blog gezet.
Ik koop elke week een bak wortels en wilde daar ook eens koekjes mee maken. De wortel wordt gemengd met kikkererwten (lekker en gezond) en veel kruiden.
Belangrijk is wel om ze goed op te laten stijven in de koelkast, want ze vallen anders makkelijk uit elkaar tijdens het bakken.
Harissa koop je bij de Marokkaanse of Turkse winkel. Je kunt het eventueel vervangen door sambal. Chilisaus kan denk ik ook wel. Het geeft de frisse yoghurtdip wat pit. En dan dat hebben de wortelkoekjes ook wel nodig.
Dit recept zag ik op de blog van Caroline en komt uit Delicious januari 2013.
Deze hoeveelheid is genoeg als hoofdgerecht voor 2 personen, of als voorgerecht voor 4 personen. Serveer er nog een salade bij en je hebt weer een heerlijke vegetarische maaltijd.
vrijdag 20 maart 2015
Tomatenfeta taart
Met een hartige taart maak je iedereen blij. Doe mij maar een quiche met kaas erin in plaats van zoet gebak. Je kunt voor het deeg bladerdeeg of deeg voor hartige taart uit het vriesvak halen, maar zelfgemaakt deeg is veel lekkerder en makkelijk om te maken. Je kunt bovendien variëren met kruiden in het deeg. De knapperige korst is minstens zo belangrijk als de vulling. Helemaal als je vulling eenvoudig is zoals deze taart met tomaat, feta en basilicum.
Deze korst is heerlijk knapperig en je proeft de Parmezaanse kaas goed.
Dit recept zag ik op de blog Beginspiration.
Ingrediënten
Hartige taartdeeg
120 gram bloem
60 gram roomboter
20 gram Parmezaanse kaas, geraspt
snuf zout
1 ei
350 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
150 gram feta, in blokjes
2 eetl basilicum, grof gesneden
2 eieren
200 ml room
2 teentjes knoflook
peper en zout
Bereiding
Meng voor het deeg de bloem, roomboter, Parmezaanse kaas en zout met je vingers in een kom tot het een kruimelig deeg is. Voeg het ei toe en kneed tot je een samenhangend deeg hebt. Dit kan ook in een foodprocessor.
Beboter een bakvorm met een diameter van 24cm. Rol het deeg uit tot het in de vorm past en duw het goed in de hoeken en tegen de randen. Zet ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het deeg, druk het dicht tegen de taartvorm aan en strooi daarin je blindbak vulling (gedroogde bonen of eventueel speciale keramische balletjes). Bak daarna 15 minuten blind. Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Bak nog 5 minuten of tot het deeg lichtbruin wordt aan de zijkant.
Meng de tomaatjes met de feta en basilicum in een kom. Schep dit in de vorm.
Meng daarna in dezelfde kom de room, eieren, knoflook en peper en zout. Schenk dit over de vulling.
Bak de taart 30 minuten op 190 graden tot het ei gestold is en de bovenkant mooi gekleurd is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Lauwwarm het lekkerst, met een groene salade.
woensdag 18 maart 2015
Stoofpeertjes uit de slowcooker
Het kan nog net: we eten voor de laatste keer stoofpeertjes. Deze keer heb ik ze niet gewoon in de pan gemaakt, maar in mijn nieuwe slowcooker! Jawel, ik heb er een, en wat is ie mooi! Een prachtig zwart glimmende binnenpan waarin de gerechten op twee standen kunnen worden gestoofd. Heel simpel: low en high, en daarnaast nog een wamhoudstand.
Deze pan heeft een inhoud van 5,7 liter, zodat je grote porties kunt maken. Ik ben er helemaal weg van. Voor 8-10 personen een stoofpot maken is nu easy peasy. Je zet de pan aan en kunt er gerust bij weg lopen. Koken terwijl je niet thuis bent.
Je kunt de peren heel laten of in parten snijden. Ik kies liever voor het eerste, omdat je ze dan alleen hoeft te schillen en niet het klokhuis eruit hoeft te halen. Het staat bovendien ook veel mooier, een peertje met steeltje op bord.
Stoofperen kun je prima invriezen. Ik maak dus altijd een pan vol.
maandag 16 maart 2015
Gebraden kip met venkel, bloedsinaasappel en Pastis
De afgelopen weken hebben we veel bloedsinaasappels gegeten. Er gaan zeker 2 netjes per week door. Ze zijn lekker om te persen (het lijkt wat op grapefruit) maar ook om mee te koken.
Dit gerecht komt uit het boek 'Jeruzalem' van Ottolenghi (genaamd gebraden kip met clementines en arak). Een boek waar ik nog niet veel uit heb gemaakt. Vreemd, want als ik er door heen blader spreekt eigenlijk alles me aan.
Meestal vind ik warm fruit bij vlees niet snel een succes. Dit is weer een topper. Er gaan veel kruiden door, het sap van de sinaasappel geeft de saus een frisse smaak, de kip is knapperig door het roosteren en dan die heerlijke venkel erbij.
We aten er rijst bij en meer had het ook niet nodig.
In het recept wordt een hele kip in stukken gesneden. Wij aten 6 kipdelen (3 braadstukken en 3 poten). Meestal zijn 2 stukken pp wel genoeg, maar ik was blij dat we nu wat extra hadden. Dit boek ga ik weer vaker uit de kast pakken.
Omdat het een paar uren (of een nacht) in de marinade moet staan, is het makkelijk voor te bereiden. Je hoeft het alleen nog maar in de oven te schuiven. Ideaal als er mensen komen eten.
zaterdag 14 maart 2015
Rabarber met vlierbloesemsiroop en Griekse yoghurt
Als het voorjaar begint zie je al snel de eerste rabarber boven de grond komen. Het duurt nog even voordat we het weer uit eigen tuin kunnen halen. Gelukkig had ik nog een zak rabarber in de vriezer liggen.
Vorig jaar kreeg ik van Karin van de blog 'Huistuinenkeukenvertier' een fles zelfgemaakte vlierbloesemsiroop. Leuk om zelf te maken, maar de vraag is hoe vaak je het gebruikt?
Je kunt er limonade van maken (lekker in de zomer als het ijskoud is) of in toetjes gebruiken. De combinatie met rabarber is heerlijk. En omdat de siroop al zoet is, hoef je niet nog extra suiker toe te voegen.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 2-4 personen als dessert als je vooral rabarber wilt eten. Je kunt ook een beetje rabarber door een kommetje yoghurt roeren.
Het recept kwam ik tegen op de blog 'Lepeltjeliefde'.
woensdag 11 maart 2015
Tomatensoep met pestomascarpone
In het weekend eten we vaak soep tussen de middag. De lekkerste tomatensoep maak je natuurlijk met verse tomaten: in de zomer. Ik was al een tijdje op zoek naar een recept voor tomatensoep met tomaten uit blik. Hoe krijg je nu genoeg smaak in die soep zonder verse tomaten?
Deze versie met mascarpone en zelfgemaakte pesto maakt ze soep heerlijk romig en hartig. Lekker zeg!
Dit recept komt uit het boek 'Soep bij Janneke thuis' van Janneke Philippi. Ik heb het een klein beetje aangepast.
zaterdag 7 maart 2015
Broodjes met za'atar
Uit het boek 'Bakken' van Paul Hollywood heb ik inmiddels een paar broden gebakken.
Ik hou vooral van volkoren brood en brood met noten en zaadjes. Deze broodjes met za'atar zijn eigenlijk een lekkernij. Het kruidenmengsel van sesamzaad, tijm en oregano gebruik ik steeds vaker, ook bij geroosterde groenten bijvoorbeeld.
Deze keer heb ik de broodjes belegd met hummus, avocado en koriander: heeeerlijk!
Een nadeel is dat je handen onder de olie en zaadjes komen. Het eet onhandig, maar ach, als het lekker is maakt dat me niet uit.
Deze Midden-Oosterse broodjes zijn ook lekker met mezze zoals tzatziki en baba ganoush (auberginedip). Ze zijn goed in te vriezen.
Abonneren op:
Posts (Atom)