maandag 23 mei 2016
Beef chimichurri
Chimichurri saus is een bekende Argentijnse saus die meestal bij vlees geserveerd wordt.
Je hebt er het bekende Knorr pakket van, maar daar doen wij niet aan. Zelf maken is veel leuker en lekkerder.
De saus is makkelijk om te maken; gebruik vooral veel knoflook, verse peterselie en oregano. Je kunt lente ui of rode ui gebruiken en zoveel rode peper als je lekker vindt. Het 'hoort' wat pit te hebben, maar wij vonden een ½ rode peper wel genoeg.
Opvallend is dat er veel rode wijnazijn door de saus gaat. Je ziet ook variaties met azijn en citroen- of limoensap.
Omdat de saus zurig is, deed het ons wat denken aan een dressing. De saus is daardoor ook heel geschikt voor bij geroosterde groenten, zoals tomaat en groene asperges.
Bij een goede saus hoort vooral een goed stuk vlees.
Mijn slager adviseerde me de vinkenlap. Dit stuk vlees uit de vang van de rund is niet echt bekend (en niet duur!). Ik had er wel eens iets over gelezen in het boek 'Handboek voor de perfecte steak' van Marcus Polman, maar ik had het nog nooit gezien of gegeten. Mijn slager vertelde dat hij bij een bbq juist dit stuk gebruikt.
Nou, als hij dat zelf het lekkerste vlees vindt, dan wil ik dat natuurlijk meteen proberen!
Dus ik kreeg een stuk van 700 gram gevacumeerd mee met het advies om het thuis nog 2 weken te laten rijpen. De koe was namelijk nog maar twee dagen daarvoor geslacht.
Ik heb getwijfeld of ik het vlees eerst nog zou marineren in een mengsel van olijfolie, rode wijnazijn, knoflook, oregano en peper en zout. In sommige recepten wordt dit geadviseerd.
Het is maar goed dat ik het niet gedaan heb, want dit vlees was al zó ontzettend lekker zonder saus. Nu kon je ook een hap vlees 'naturel' nemen.
De vinkenlap zal hier vaker in de grillpan of op de bbq komen, met of zonder chimichurri saus. Alleen met peper en zout of kruidenboter is het ook heerlijk.
Wij aten er deze keer geroosterde aardappeltjes en tomaten bij en wat boontjes.
vrijdag 20 mei 2016
Courgetti met erwtjes, ricotta, spek en basilicum
Dit recept kwam ik tegen op Pinterest, ik heb de verhoudingen iets aangepast.
dinsdag 17 mei 2016
Pastasalade met pesto, tonijn en feta
Weer een recept voor pastasalade. Deze versie is erg lekker en de dag erna nog lekkerder!
Pesto maak ik vaak zelf en hoewel dat natuurlijk het beste smaakt heb ik daar niet altijd zin in. Koop dan niet een potje 'Pesto alla Genovese' van de supermarkt, want dat smaakt naar gras. Verse pesto kun je tegenwoordig overal wel kopen. Die van de Lidl vind ik trouwens ook lekker. Niet te vergelijken met dat spul uit een potje.
Als je niet van tonijn houdt, dan zijn spekjes lekker. En de feta kun je vervangen door bijv. zwarte olijven. Er is zoveel variatie mogelijk. Binnenkort maar weer een andere versie maken.
Oja: rooster de pijnboompitten wel, want dat maakt het juist zo lekker.
zaterdag 14 mei 2016
Gegrilde groene asperges met parmaham
Deze groene asperges kun je in een grillpan of op de bbq maken. Beide even makkelijk en even lekker.
Het is bijna geen recept, want je hoeft weinig te doen om dit klaar te maken.
Als je ze af laat koelen doen ze het ook goed als borrelhapje.
donderdag 12 mei 2016
Koolsalade met gegrilde maïs
Vorige week was Yotam Ottolenghi in het programma Masterchef. Ik heb zijn boeken er meteen weer bij gepakt, want oh oh, wat kan hij toch lekker koken met groente. Tijd om weer een nieuw recept te testen. Deze keer zijn maïssalade uit het boek Plenty More. De omschrijving koolsalade met gegrilde maïs vind ik passender.
Deze keer was de ingrediëntenlijst niet eens zo lang. Het kost wel weer veel tijd om de salade te maken. Het lijkt soms wel of hij het er om doet. Het is niet vaak snel en makkelijk.
Ik denk wel eens bij zijn recepten: ach, munt of koriander heb ik niet in huis, dat kan ik vast wel weglaten. Maar nee, dat moet je niet doen. De verhoudingen zijn altijd precies goed en alles past goed bij elkaar.
Deze koolsalade is lekker pittig door de mosterddressing met knoflook. De ui geeft ook pit. Ik heb de rode chilipepers daarom weggelaten. Er gaat veel munt en koriander door en dat maakt het wat fris.
En dan de maïs: deze wordt gegrild in de grillpan, waardoor er naast het zoete van de maïs ook een rokerige smaak ontstaat. Erg lekker!
Gegrilde kip past er goed bij. Wij aten het zo als maaltijd en de dag erna als lunch.
zondag 8 mei 2016
Courgetti met groene kipcurry en champignons
Al eerder maakte ik courgetti met pesto en tomaatjes met mijn spiraalsnijder van Gefu. Met die snijder kun je sliertjes snijden van harde groente zoals courgette en wortel. Tot nu toe heb ik hem het meest gebruikt voor courgette. Dit recept voor een groene curry met kip kreeg ik van een vriendin. Snel om te maken en gezond, want je krijgt een heleboel groente binnen. Het is weer een gerecht voor doordeweeks en erg lekker.
Voor 2 personen is 2 courgettes eigenlijk voldoende, maar ik gebruik er altijd 3. Je slurpt het zo snel naar binnen; daar kan best een extra courgette bij.
Ik gebruik sinds kort de groene currypasta van onoff spices. Dat is een lekker pittige currypasta, biologisch, dus zonder toevoegingen. Een aanrader.
vrijdag 6 mei 2016
Pastasalade met tonijn, sardines en tomaat
En opeens is het prachtig weer! Vanavond gaan we voor het eerst bbq-en! Wij houden niet van worstjes, gemarineerde speklapjes en bakken huzarensalade. En van dat voorgesneden stokbrood met een bakje lichtgroene kruidenboter maak je mij ook niet blij.
Het is juist zo lekker om verschillende salades, gegrilde groenten en vis te eten bij een bbq. Een pasta salade is er ook vaak bij. Er liggen alweer een heleboel nieuwe recepten klaar om te testen.
Ik hou erg van sardines; zo op brood met tomaat en sla, op een toastje, zo uit het blikje of zoals nu: door de pastasalade. Je kunt ook alleen tonijn gebruiken, als je niet van sardines houdt.
Lekker als maaltijdsalade, bij een bbq, maar ook als lunch de volgende dag.
Het recept zag ik op de blog franceskakookt.nl. Ik heb het iets aangepast.
dinsdag 3 mei 2016
Witlofschotel met gehakt en walnoten
De tijd voor stamppot is nu echt voorbij, maar een ovenschotel kan altijd.
In recepten voor ovenschotels zie je vaak dat gehakt wordt gebakken met kerrie. Of het nu een preischotel is of witlofschotel: het past er gewoon goed bij.
Voor een eenvoudige ovenschotel bak ik gehakt met ui en kerrie, gebruik ik een groente naar keuze en komt bovenop aardappelpuree met geraspte kaas.
In deze versie worden bovenop walnoten gestrooid voor een extra crunch. Die kun je weglaten. Net als de crème fraîche. Dat maakt het smeuïger en lekkerder, maar natuurlijk ook vetter.
Dit recept zou genoeg moeten zijn voor 4 personen. Wij vonden het zo lekker dat de schaal bijna in een keer op ging....
Abonneren op:
Posts (Atom)