vrijdag 29 augustus 2014

Kidneybonen met gehakt, paprika en mango


'Wat ga jij vanavond eten?'
Dat vraag ik toch regelmatig aan collega's of aan familie. Mijn zusje ging deze zomerse bonenschotel met mango maken. Er zit veel groente is en de mango is er lekker fris bij.
Je kunt nog courgette toevoegen, maar die had ik niet in huis.
Dit gerecht staat snel op tafel, is gezond en we vonden het erg lekker. Ideaal voor een doordeweekse dag.
Je zou nog wat extra kruiden kunnen gebruiken, zoals komijn en paprikapoeder. Wat extra verse koriander kan ook.

woensdag 27 augustus 2014

Makkelijke gazpacho


Afgelopen weekend kreeg ik al bijna weer zin in erwtensoep; de herfst leek te zijn begonnen.
Gelukkig hebben we deze week toch nog mooi weer tijdens onze vakantie en kunnen we nog een keer gaan bbq-en. Vandaag stond er gazpacho op het menu.

Deze koude Spaanse tomatensoep hebben we veel gegeten in Andalusië. Er zijn veel verschillende recepten te vinden. Meestal zit er oud brood of broodkruim in. Ik vind het zonder brood eigenlijk net zo lekker, als de dikte van de soep maar goed is.

Belangrijk is dat de tomaten goed rijp zijn, er genoeg knoflook is zit (uiteraard) en de soep echt koud is. Zelf vind ik sherryazijn het lekkerst, maar rode wijn azijn kun je ook gebruiken.

Als garnituur heb ik nu fijngesneden rode paprika en rode ui gebruikt. Je kunt hiermee variëren: fijn gesneden blokjes komkommer, groene peper, tomaat en ei kun je ook gebruiken. Wat fijngesneden basilicum is ook lekker.

Een grote kom gazpacho vind ik zelf een beetje teveel van het goede. Deze soep is ideaal als amuse (bij een bbq bijvoorbeeld).
Dit recept is genoeg voor 10 kleine amuseglaasjes of als voorgerecht voor 4 personen.

vrijdag 22 augustus 2014

Quinoasalade met avocado en feta


Deze quinoasalade at ik laatst bij een vriendin. Meestal gebruik ik 'gewone' witte quinoa, maar deze rode quinoa ziet er veel mooier uit in een salade. Ik weet niet of de smaak ook anders is. Ik heb meer quinoa gekookt dan ik nu nodig had. Dat heb ik in kleine porties ingevroren, zodat ik later snel een lunch kan maken.

Je kunt nog rucola toevoegen. Ik had nog wat zoete aardappel over die ik er door heb gedaan. In het 'originele' recept zat het er niet in.

zondag 17 augustus 2014

Sigara börek


Alle varianten van börek vind ik heerlijk. Deze deegrolletjes (vandaar de naam sigara) met kaasvulling heb ik veel in Istanbul gegeten. Je gebruikt hiervoor Turkse witte kaas (beyaz peynir) uit de Turkse winkel, of feta.
Eerder heb ik ze wel met filodeeg gemaakt. Prima smaak en lekker knapperig, maar filodeeg vind ik vervelend om mee te werken. Je moet het op tijd uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast. En als je ermee werkt scheurt het erg snel.
Nee, dan yufkadeeg van de Turkse winkel! Dat is pas makkelijk. Deze vellen zijn al driehoekig van vorm en zo makkelijk op te rollen.
Het voordeel van yufka is dat het makkelijk te verwerken is en je kunt altijd een pak in de voorraadkast bewaren. Eerlijk gezegd is dit niet het beste yufkadeeg wat ik heb gehad. Het kan nog knapperiger.

Nu zag ik op de blog van Eslem mijnmixedkitchen dat je yufka op internet kunt bestellen op yufkam.nl. Dat ga ik binnenkort maar eens proberen.
De blog van Eslem volg ik graag, want er staan heerlijke Turkse gerechten op die goed beschreven en vastgelegd zijn. Een aanrader als je van de Turkse keuken houdt (moi)!

donderdag 14 augustus 2014

Bietjes met walnoten en karwij


We hebben al aardig wat rode bietjes uit de moestuin gegeten. Gekookt, geroosterd uit de oven, in een salade met geitenkaas of feta en nu rauw in een salade.
Dit recept komt uit 'Veg'. Daar is het met komijnzaad gemaakt. Ik hou wel van komijn, maar karwijzaad leek me ook wel lekker en dat was het ook zeker! Karwij gebruik ik eigenlijk weinig. In stoofgerechten en vooral bij zuurkool. Je ziet het ook niet vaak in kookboeken staan. Waar zou je karwij nog meer goed mee kunnen combineren?


Het sap van de sinaasappel en citroen zorgen ervoor dat de rauwe bietjes iets zachter worden. Dat is voor de smaakt niet perse nodig, maar als je alle smaken even in laat trekken wordt het wel meer een geheel.


Erg lekker! En ook wel eens makkelijk dat je de bietjes niet voor hoeft te koken, maar direct kunt gebruiken. De salade is goed voor te bereiden en de dag erna nog net zo lekker (in een bakje mee nemen naar het werk als lunch :).

zondag 10 augustus 2014

Eenpersoons moussaka's


Een bekend recept met aubergines is de Griekse moussaka. Heerlijk, maar erg vullend en calorierijk, doordat er bechamelsaus in zit en omdat je de aubergineplakken van te voren insmeert met olijfolie voordat ze gegrild worden.
Lekker, maar deze versie in minstens zo lekker.
Ik vind het er ook een stuk leuker uitzien dan wanneer je een ovenschaal op tafel zet.
Je kunt de aubergines in de lengte doorsnijden; dan heb je voor 4 personen een hoofdgerecht. Als je kleine aubergines gebruikt en deze in de dikte doorsnijdt, dan heb je mooie porties voor een voorgerecht of hapje.

Het recept komt uit het boek 'Fresh en Light' van Donna Hay. Ik heb het iets aangepast.

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...