zaterdag 31 januari 2015
Salade met gort, bleekselderij en granaatappelpitten
Ik probeer wat meer uit de voorraadkast te eten. Daar stond nog een half pak gort. Wat moet je nou met gort....
Gort heb ik een keer eerder gebruikt in een gerecht dat ook van Ottolenghi was. En nu dus weer. Op de verpakking staat dat je het 5 uren moet weken en een uur moet koken. Maar na het wassen van de gort en een dik half uur koken is het geschikt voor in een salade. Lekkere korrels die de smaak van een dressing goed op nemen. Een prima vulling in een salade.
We vonden het een lekker frisse salade met een bite van de bleekselderij en granaatappelpitten. Fris door de sherryazijn (dat is toch wel de lekkerste azijn vind ik) en goed gekruid.
Lekker als bijgerecht of lunch. Wij aten er gebakken zalm bij.
Dit recept komt uit 'Plenty' van Ottolenghi.
donderdag 29 januari 2015
Zuurkoolschotel met tuttifrutti en kerriegehakt
Vroeger was stamppot zuurkool mijn lievelingseten. Ook nu lust ik dit op elk moment van de dag. Een kliekje voor ontbijt? Geen probleem.
Variaties met zuurkool eet ik ook graag, zoals deze zuurkoolschotel met gehakt, kerrie en tuttifrutti. Een gerecht dat ik al sinds m'n studententijd maak.
Bij stamppot eten we spek en rookworst, in een zuurkoolschotel altijd gehakt. En dan is het lekker om het met wat zoets te combineren, zoals tuttifrutti of rozijnen of banaan.
Het gehakt wordt gebakken met ui en kerrie. Als je niet van kerrie houdt dan kun je het ook weglaten. Er is ook kerriezuurkool te koop, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd, omdat ik liever zelf kruiden toevoeg dan het kant en klaar koop.
Toen een collega me laatst vertelde dat ze zuurkoolschotel ging maken liep het water me meteen in de mond. Ik ben dan nieuwsgierig hoe een ander het maakt. Dit is in elk geval mijn favoriete zuurkoolschotel.
dinsdag 27 januari 2015
Salade van spelt, venkel, bleekselderij en cranberries
Spelt is een eeuwenoude graansoort die een beetje op tarwe lijkt. Het is weer helemaal in, je ziet overal speltbrood en -producten. Ik had nog niet eerder wat met het graan gedaan. Ik vind de combinatie van venkel, appel, walnoten en cranberries heerlijk. De spelt geeft vulling aan de salade en het geeft wat te kauwen. Een gezonde maaltijd uit "Het Farmhouse Cookbook".
Op de verpakking stond dat je de spelt een nacht moest weken en daarna nog een uur moest koken. Dat weken heb ik niet gedaan en na 45 minuten koken was het beetgaar. Veel sneller dus :)
zaterdag 24 januari 2015
Snert met zoete aardappel
Snert vind ik heerlijk met dit weer, maar ik hou niet van die vette, grove stukken varkensvlees erin. Spekreepjes of rookworst dan weer wel. Snert zonder worst kan natuurlijk niet.
In het boek van Rens Kroes stond een snertrecept. Daar komt het idee van de zoete aardappel vandaan. Het geeft net als de wortel wat zoets aan de soep. Lekker en gezond zo'n pan vol soep. En het past goed bij dit winterse weer.
donderdag 22 januari 2015
Mapo tofu
Had ik al gezegd dat ik helemaal fan ben van Fuchsia Dunlop? ;)
Uit haar boek 'De echte Chinese keuken thuis' hebben we inmiddels veel recepten getest. Dit bekende tofugerecht uit Sichuan schijnt in alle Chinese restaurants op de menukaart te staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een paar maanden geleden nog nooit van had gehoord. Op de blog van Karin las ik er voor de eerste keer iets over. Een onbekende naam, een gerecht met ingrediënten die ik niet in huis had. Op de website aziatische-ingrediënten.nl zag ik er ook wat over staan en ik werd steeds nieuwsgieriger.
Een paar weken geleden hebben we de vegetarische versie gegeten. Die was goed op smaak alleen had ik de tofu iets te zompig laten worden. Ook miste ik wat hartigs. De versie met rundergehakt erdoor maakt het helemaal af.
Lekker met rijst en een komkommersalade met knoflook.
In het originele recept worden nog 2 theelepels chilipepers en een 1/4 theelepel witte peper toegevoegd. Dat vinden wij wat te spicy. Alleen al van de chilipasta en sichuanpeper wordt het scherp genoeg.
Voor de vegetarische versie laat je het rundergehakt weg.
zaterdag 17 januari 2015
Wintersalade met peer, granaatappelpitten, blauwschimmelkaas en walnoten
Een lichte maaltijd vandaag.
In 'Het Farmhouse Cookbook' stond een herfstsalade die me aansprak door de blauwe kaas en de mooie rode kleur van granaatappelpitjes en roodlof. Nu kon ik vandaag geen roodlof vinden, maar voor de smaak maakt dat niet zoveel uit. De witlof maakt het iets bitter, de peer zoet en sappig, knapperige walnoten, hartige kaas, een pittige mosterddressing die ook zoet is door de honing en dan nog de heerlijke granaatappelpitjes.
Het recept heb ik iets aangepast. De walnoten heb ik niet gekarameliseerd, maar alleen geroosterd. Je kunt in plaats van peer ook appel gebruiken, variëren met de noten en gedroogde cranberry's gebruiken in plaats van de granaatappelpitten.
Wat een lekkere salade zeg!
woensdag 14 januari 2015
Goulash met gerookt paprikapoeder
Er kwam een verzoek: Wil je eens goulash maken?
Prima, een uur later stond de pan op het vuur. Ik had runderriblappen van een goede slager in de buurt gehaald. En dat mooie blikje gerookte paprikapoeder moest ook weer eens geopend worden.
Op de blog van Karin kwam ik een recept tegen dat me meteen aansprak. Het was namelijk de lekkerste goulash die ze ooit hadden gehad. Kijk, dat zijn de recepten die je zoekt en wilt maken.
Het originele recept komt uit het boek van Delia Smith: Keukengeheimen 3.
Ik heb een extra paprika en teentje knoflook toegevoegd. Wat vooral lekker is aan deze goulash is de smaak van het gerookte paprikapoeder. Echt een topper! Lekker met aardappelen, rijst of pasta.
Ik blijf altijd zoeken naar de perfecte recepten. Dit is er weer een! Zo vind ik goulash het lekkerst. Nu heb ik het in een grote ovalen Creuset pan gemaakt. Ik lees steeds vaker dat de slowcooker zo handig is voor dit soort gerechten. Het zou best eens kunnen dat die cooker binnenkort besteld wordt... Keukenapparaten en -machines heb je immers nooit teveel.
Ingrediënten
4 eetl olijfolie
ruim 1 kilo runderriblappen, in blokjes van ongeveer 4cm
3 grote uien, in halve ringen
3 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetl bloem
1 eetl mild paprikapoeder
1 eetl pikant gerookt paprikapoeder
3 laurierblaadjes.
650 gram tomaten in blik
3 middelgrote paprika's (nu rood, groen en geel)
zout en versgemalen peper
2 eetl zure room
evt 2 eetl peterselie
Bereiding
Laat de olie in de stoofpan op hoog vuur gloeiend heet worden en bak de blokjes vlees met een paar tegelijk aan alle kanten bruin. Ze moeten een echt diepe, nootbruine kleur krijgen. Omdat ik een grote stoofpan heb kon dit in twee keer. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is en goed drooggedept is met keukenpapier. Daardoor bakt het vlees mooier bruin. Haal het vlees uit de pan en schep op een bord.
Zet het vuur wat lager en bak de uien ca. 5 minuten of totdat ze bruin gaan worden en aan de randen karamelliseren. Roer de knoflook erdoor en doe het vlees weer in de pan. Bestrooi het geheel met bloem en paprikapoeder en roer grondig. Voeg laurier, tomaten, zout en peper toe en breng alles tegen de kook aan. Leg een goed sluitende deksel op de pan, zet hem midden in de oven of op een laag pitje en laat minimaal 3 uren sudderen. Het vlees moet goed zacht zijn.
Halveer intussen de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes van ca. 2x5cm groot. Roer ze na 2,5 uur stooftijd door het vlees, leg de deksel weer op de pan en laat nog 30 minuten stoven.
Haal het gerecht uit de oven en laat 5 minuten rusten. Roer dan voorzichtig de zure room erdoor, zodat je een mooi marmereffect krijt. Bestrooi evt. met fijngesneden peterselie.
We aten er deze keer pasta bij.
maandag 12 januari 2015
Tagliatelle met walnoten en citroen
De recepten van Ottolenghi (daar is ie alweer....) hebben meestal lange ingrediëntenlijsten en veel gerechten staan niet binnen 20 minuten op tafel. Dit gerecht wel. Het is een van de makkelijke gerechten uit het boek 'Plenty more' (net als de geroosterde pompoen die ik hiervoor op de blog heb gezet).
Een makkelijke pasta voor door de week. Al leek het me wel wat saai, walnoten en citroen....
Nee! Wat ontzettend lekker. Dat had ik niet verwacht. Het doet een beetje aan pasta pesto denken, maar dan veel lekkerder, echt waar. Hier heb je stukken walnoot, brokjes kaas, een romige saus (niet teveel) met salie en vooral de smaak van de citroenschil.
De makkelijkste en lekkerste pasta vond ik altijd spagetti all'aglio, olio e peperoncino
(wij zetten altijd aiolio), maar die is van de eerste plaats verdrongen.
zondag 11 januari 2015
Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus
Geroosterde pompoen is heerlijk in een salade en in dit gerecht passen alle smaken erg goed bij elkaar. Weer een topper van Ottolenghi, uit Plenty More.
Van de srirachasaus had ik nog niet eerder gehoord. Het is een pittige saus die je bij de toko of bij sommige AH's kan krijgen. Klik op deze link voor informatie over de saus.
Je kunt het vervangen door chilisaus.
Ik gebruik bijna altijd de oranje Hokkaido pompoen. Die is wat zoeter en vleziger dan de flespompoen (butternut).
Ik vond het veel koriandersaus voor de pompoen en heb niet alles gebruikt. Gelukkig is de saus erg lekker en kun je deze ook ergens anders voor gebruiken.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 personen, als lunch. Of voor 4 personen als bijgerecht. Ik kwam in m'n eentje ook al een heel eind....
zondag 4 januari 2015
Gerookte knoflookbouillon met croutons en bieslook
Dit kleine soepje hadden wij als tussengerecht met Kerst. Meestal eet ik geen soep als we uitgebreid gaan eten, omdat het zo vult. Met een bouillon valt dat wel mee.
De smaak is heerlijk geconcentreerd doordat er een hele bol gerookte knoflook in gaat. Je kunt ook gewone knoflook gebruiken en evt. wat gerookt zeezout toevoegen.
Simpel, met wat zelfgemaakte croutons en bieslook. Erg lekker!
zaterdag 3 januari 2015
Bietenrisotto met koolrabi en gegrilde peer
Bietenrisotto. Het is bijna een traditie voor Kerst. De versie die mijn zusje maakt met Boursin, parmezaan en rucola is erg lekker en het is een ideaal warm tussengerecht.
Ik luister elke twee weken naar Radio Mangiare op Radio 1, op vrijdag om 19.00 uur. Kijk op http://mangiare.ntr.nl/ om gemiste uitzendingen te luisteren. Leuk voor als je een eind in de auto moet rijden.
In dit programma, dat gepresenteerd wordt door Petra Possel, was afgelopen jaar een wedstrijd genaamd 'Heel Holland Prakt'. Luisteraars konden hun favoriete recept voor doordeweeks insturen. Toen ik naar de uitzending luisterde waarin dit recept van Pauline voor bietenrisotto werd getest wist ik meteen: dit zou wel eens de perfecte bietenrisotto kunnen zijn!
Ik maak risotto altijd met bouillon (en wijn). In dit recept gebruik je een hele fles bietensap (bv. Zonnatura). De risotto krijgt daardoor een prachtige dieprode kleur en intense zoetige bietensmaak. Daarnaast worden er ook nog gekookte bietenblokjes toegevoegd én blokjes koolrabi. Dat geeft een beetje een bite.
Wij vonden het echt een fantastische risotto. Wat een smaak! De gegrilde peer is zoet, de stilton hartig, de noten crunchy en wat pittige rucola erbovenop... niks meer aan doen.
Voor de wedstrijd HHP was het een uitgebreid gerecht. Voor mij niet een gerecht voor doordeweeks. Je hebt 4-5 pannen nodig en de timing is ook belangrijk.
Zoals bij meer recepten: als je het een keer gemaakt hebt valt het allemaal heel erg mee. Maken dus!
donderdag 1 januari 2015
Zalmtartaar met kruidenolie
De feestdagen zijn weer voorbij. Tijd om alle gemaakte gerechten uit te werken en op de blog te zetten. We hebben weer heerlijk gegeten met Kerst. Meestal maken we met de familie allemaal een gang, zodat iedereen zich uit kan leven in de keuken, maar de rest van het Kerstdiner aan tafel kan blijven zitten.
Helaas schiet het maken van redelijke foto's voor de blog er vaak bij in als we met meer mensen eten.
Dit voorgerecht hebben we tweede Kerstdag met z'n tweeën gegeten. Makkelijk en snel om te maken, waardoor het ook ideaal is als je het voor veel personen wilt maken.
Zalmtartaar kun je maken met alleen verse zalm, alleen gerookte zalm of een combinatie ervan. Ik vind gerookte zalm snel te overheersend. In dit recept is de verhouding voor mij precies goed. Door de citroen is het fris, de crème fraîche maakt het romiger, de bieslook geeft het iets pittigs en dille past altijd bij zalm.
Ik heb gekozen voor een kruidenolie van dille, peterselie en bieslook. Je kunt hier gerust mee variëren en bijvoorbeeld rucola gebruiken.
Het is mooi als de zalm roze van kleur blijft; voeg dus niet teveel citroensap en crème fraîche toe.
Abonneren op:
Posts (Atom)