zondag 24 november 2013
Lenteui soep
Vroeger kregen we wel eens lenteui-crèmesoep, uit een pakje. Die vond ik toen heerlijk.
Omdat ik niet meer uit pakjes en zakjes eet, heb ik deze soep eens zelf gemaakt. Ik had een bosje lente uitjes over en de rest had ik nog in huis. Supersimpel en ik vind het lekkerder dan preisoep; dit is net wat subtieler van smaak.
Volgende keer doe ik er nog wat reepjes gerookte zalm in.
Het recept zag ik staat in het boek van Karin Luiten 'Koken zonder pakjes en zakjes 2'.
zaterdag 23 november 2013
Kipfricassee met paddenstoelen en salie
De naam van dit gerecht komt van een oud Frans woord, fricasser, dat opstoven betekent. Fricassee wordt meestal gemaakt van kip, kalfsvlees of konijn, geserveerd in een veloutésaus met eierdooiers en room. Ik heb alleen room gebruikt en heb de saus daarna wat in laten koken.
Het is belangrijk dat je geen kipfilet gebruikt, maar vlees aan het bot, zoals braadstukken, poten, drumsticks. En bak het vlees goed aan voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Dit gaat het beste in een zware gietijzeren pan. In mijn grote ovale Le Creuset kunnen 12 stukken vlees tegelijk worden gebakken. Past het niet in een keer in de pan, bak het vlees dan in twee porties.
Ik vind dit een heerlijk herfstgerecht met de paddenstoelen en roomsaus. En het hoeft niet uren op het vuur de staan. Binnen een uur is je eten klaar!
vrijdag 22 november 2013
Paddenstoelenquiche
Een quiche maak ik graag in het weekend als lunch. Meestal maak ik het deeg zelf, maar dit keer heb ik voor een makkelijke versie gekozen met kant en klaar bladerdeeg uit de vriezer. Je kunt uiteraard variëren met de vulling. Ik vond 'm zo precies goed, niks aan veranderen.
Als je wel wat mist bij deze vegetarische quiche, dan kun je bijvoorbeeld wat gebakken spekjes toevoegen.
Ingrediënten
5 plakjes bladerdeeg
2 eetl olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
400 gram gemengde paddenstoelen, in reepjes
1 bosje bieslook, fijngesneden
1 bosje peterselie, fijngesneden
versgemalen nootmuskaat
50 gram geraspte Goudse kaas (of Parmezaanse kaas)
2 eieren
100 gram room
versgemalen peper en zout
Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg ze op elkaar en rol uit tot een grote plak deeg.
Vet een bakvorm met een doorsnede van 23 cm in met boter en leg het bladerdeeg in de vorm. Druk goed aan bij de randen en snijd de overmaat weg.
Laat de bakvorm in de koelkast staan tot de vulling klaar is.
Bak in de olie de ui, knoflook en paddenstoelen 5 minuten en laat het vrijgekomen vocht iets verdampen. Breng op smaak met nootmuskaat, versgemalen peper en zout en meng de bieslook en peterselie erdoor. Laat iets afkoelen.
Klop de eieren los met de room, voeg de kaas toe en meng dit door het paddenstoelenmengsel. Verdeel dit mengsel over het deeg.
Je kunt evt. nog wat geraspte kaas bovenop de vulling strooien.
Bak de quiche in 30-40 minuten in een oven op 200 graden tot het deeg gaar en knapperig bruin is en de vulling mooi gestold.
Laat iets afkoelen voordat je het in punten snijdt. Lekker met een salade als lunch of in blokjes als borrelhapje.
donderdag 21 november 2013
Salade van rode biet, geitenkaas en boontjes
Rode bietjes en geitenkaas zijn een heerlijke combinatie. De sperzieboontjes en dressing met kappertjes en knoflook passen er ook goed bij. Dit zijn de salades waar ik van hou. Helemaal als de bietjes uit eigen tuin komen. Ik heb nog een paar zakken eigen bietjes die ik gekookt heb en daarna ingevroren.
Het recept komt uit het boek 'De complete Mediterrane keuken'. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast.
maandag 18 november 2013
Aardappelwaaiers
Dit vind ik nu echt een aardappel-ontdekking!
Afgelopen zomer zag ik deze aardappeltjes in een tijdschrift staan toen we op vakantie waren. Ze zien er leuk uit en het is een ideaal bijgerecht. De bereiding is supersimpel, makkelijk voor te bereiden en het serveert gewoon veel leuker dan een losse gekookte aardappel. Ja, ik ga aardappels vaker op deze manier maken, leuk voor als je een etentje geeft.
Tijdens het bakken gaan de schijfjes mooi uit elkaar staan en worden de randen mooi krokant. Als je de aardappelen serveert kun je steeds een schijfje afsnijden en met je vork door de saus halen. Lekker toch!
Ingrediënten
vastkokende aardappels (nu Nicola)
roomboter
peper en zout
Bereiding
Schil de aardappels. Snijd ze met een mesje om de 1/2 cm in, zo diep mogelijk, maar pas op dat je ze niet doorsnijdt.
Smelt een paar eetlepels roomboter en druppel dit over de aardappels heen. Bestrooi met peper en zout.
Bak de aardappels in ongeveer 40 minuten in een oven op 175 graden. Bedruppel evt halverwege nogmaals met gesmolten boter.
zondag 17 november 2013
Rabarber-kwarktaart
In de vriezer heb ik nog een paar zakken met rabarber uit eigen tuin. Handig om rabarbercompote te maken of te gebruiken in taart en cake. Ik vind de combinatie van zure rabarber met zoet beslag altijd heerlijk.
Het recept komt uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi.
In het boek staat dat het 40 minuten gebakken moet worden. Bij mij was de bovenkant toen nog erg bleek. Je kunt de oventemperatuur de laatste 10 minuten wat verhogen of de taart nog 10 minuten langer bakken.
Ik heb rabarber uit de vriezer gebruikt die ik eerst heb laten ontdooien en uit laten lekken. Je krijgt dan een natte vulling die natuurlijk langer in de oven moet.
Als je verse rabarber in het voorjaar gebruikt is een baktijd van 40 minuten waarschijnlijk wel voldoende.
De kwark zorgt ervoor dat het fris en smeuïg wordt. Als je geen kwark in huis hebt, kun je 75 ml yoghurt of karnemelk nemen. Dat geeft hetzelfde resultaat.
Ik vond dit een heerlijke taart/cake en ga het zeker nog eens maken!
Ingrediënten, voor 8 personen
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
100 gram volle kwark
200 gram zelfrijzend bakmeel
325 gram rabarber
springvorm met diameter van 24cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 200 gram suiker, de vanillesuiker en een mespunt zout romig.
Klop de eieren er één voor één door, doe daarna de kwark erdoor, mix goed en doe als laatst het bakmeel erbij. Het beslag moet mooi luchtig en zacht zijn.
Snijd de rabarber in stukjes.
Schep het beslag in de ingevette springvorm, leg de rabarberstukjes erin en druk ze iets aan.
Strooi de resterende 25 gram suiker over de rabarber.
Bak de kwarktaart in 40-50 minuten goudbruin en gaar.
zaterdag 16 november 2013
Chocoladesouffleetjes
Mmm, chocolade! Desserts zijn heel leuk om te maken, maar ik heb er meestal geen ruimte meer voor na de maaltijd. Liever heb ik 's ochtends of 's middags bij de koffie of thee iets zoets.
Deze chocoladesouffleetjes uit het boek 'Mijn favoriete Desserts' van Janneke Philippi zagen er zo mooi uit. Ik kon het niet laten om ze te maken. En ook al ben ik niet gek op desserts, ik heb dit boek natuurlijk niet voor niks gekocht.
Je hoort wel eens dat het lastig is om een goede soufflé te maken. Maar als het recept klopt en je de ovendeur niet opent tijdens het bakken, dan kan er niet veel mis gaan volgens mij.
Dit recept klopt precies, je hebt 6 soufflévormpjes nodig met een inhoud van 125ml.
Als je alle ingrediënten afgewogen klaar zet (of klaar laat zetten.... ;) voordat je aan het hoofdgerecht begint, dan zijn ze snel gemaakt en in 15 minuten gebakken.
De smaak is precies goed, genoeg chocoladesmaak, en lekker luchtig.
Alweer een recept van Janneke dat helemaal klopt.
Alweer een recept van Janneke dat helemaal klopt.
zondag 10 november 2013
Linguini met pesto Genovese
Het is echt jaaaaren geleden dat ik pesto in een potje heb gekocht. Het is zo makkelijk om te maken en ik heb alle ingrediënten, behalve de basilicum, standaard in huis. Nu had ik een flinke bos basilicum over. Dus het werd een simpele pasta pesto.
De echte pesto Genovese komt uit Ligurië en wordt in een vijzel gemaakt. Als je die niet hebt kun je net zo goed een keukenmachine gebruiken, dat vind ik zelf veel makkelijker.
Ik vind het lekker om de pijnboompitten van te voren te roosteren, maar ongeroosterd kan ook.
zaterdag 2 november 2013
Kwartels met druiven en dragon
Niet iedereen houdt ervan dat er een vogeltje op z'n bord ligt. Zelf vind ik de smaak van kwartel heerlijk. Je kunt ook filetjes kopen of de kwartels zelf ontbenen. Dat laatste heb ik meerdere keren gedaan, maar er blijft toch altijd vlees op het karkas zitten en omdat het al zo'n klein vogeltje is, bereid ik ze liever in z'n geheel. Dan blijft het vlees ook mooi sappig en droogt het niet uit. Toevallig had ik er deze keer wel een paar filetjes bij.
Dragon is een kruid dat erg goed bij gevogelte past. De kip met dragonsaus die in dit kookboek staat is ook een aanrader. Een prachtig boek voor alle Franse klassiekers.
Erbij hadden we pompoenpuree met knoflook.
Abonneren op:
Posts (Atom)