zaterdag 2 november 2013
Kwartels met druiven en dragon
Niet iedereen houdt ervan dat er een vogeltje op z'n bord ligt. Zelf vind ik de smaak van kwartel heerlijk. Je kunt ook filetjes kopen of de kwartels zelf ontbenen. Dat laatste heb ik meerdere keren gedaan, maar er blijft toch altijd vlees op het karkas zitten en omdat het al zo'n klein vogeltje is, bereid ik ze liever in z'n geheel. Dan blijft het vlees ook mooi sappig en droogt het niet uit. Toevallig had ik er deze keer wel een paar filetjes bij.
Dragon is een kruid dat erg goed bij gevogelte past. De kip met dragonsaus die in dit kookboek staat is ook een aanrader. Een prachtig boek voor alle Franse klassiekers.
Erbij hadden we pompoenpuree met knoflook.
Ingrediënten, voor 2 personen
2 kwartels
4 kwartelfilets
handje witte pitloze druiven
4 takjes dragon
1 eetl roomboter
200 ml kippenbouillon
100 ml witte wijn
zout en peper uit de molen
Pompoenpuree met knoflook
1 kleine pompoen
1 eetl suiker
2 eetl olijfolie
peper en zout uit de molen
1-2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
2 eetl roomboter
50 ml slagroom
Bereiding
Steek in elke kwartel een takje dragon en bestrooi met peper en zout. Strooi ook peper en zout over de filets. Bak de hele kwartels en de filets in de boter en laat ze aan alle kanten bruinen. Voeg de wijn toe en laat ongeveer 30 seconden koken. Voeg daarna de bouillon en de druiven toe.
Dek de pan af en laat ongeveer 8 minuten sudderen tot de hele kwartels gaar zijn.
Na 1 minuut kun je de filets al uit de pan halen. Houd ze warm in aluminiumfolie tot de hele kwartels ook gaar zijn.
Haal na 8 minuten de kwartels en druiven uit de pan en houd ze ook warm in aluminiumfolie. Laat de saus tot een derde inkoken tot het stroperig is. Zeef de saus, voeg evt. nog een klontje roomboter toe, en giet het voor het serveren over de kwartels en de druiven heen.
De pompoenpuree kun je van te voren al klaar maken en warm houden in een pannetje met deksel.
Snijd de ongeschilde pompoen in parten en verwijder de zaden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de olijfolie, suiker, peper en zout.
Rooster de pompoen ongeveer 15-20 minuten in een oven op 190 graden.
Je kunt het vruchtvlees daarna makkelijk uit de schil snijden.
Bak de knoflook zacht in de roomboter. Doe dit bij de pompoen en voeg de slagroom toe. Pureer met een staafmixer tot een zachte puree. Breng op smak met peper en zout.
Je kunt evt. nog meer boter of slagroom toevoegen als je de puree nog romiger wilt hebben.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten