zondag 28 juni 2015

Aardbeiensloffen




Deze aardbeiensloffen wilde ik al een hele tijd maken, omdat ik erg van sloffendeeg houd. De speciale bakringen die je hiervoor gebruikt had ik op internet besteld. Je kunt natuurlijk een gewone springvorm gebruiken, maar een slof heeft deze vorm. Het deeg is genoeg voor 2 sloffen, waar je 5 of 6 mooie stukjes van kunt snijden. Als je 2 bodems gebakken hebt, maar je wilt maar een slof eten, dan kun je de andere gerust invriezen. Dat was hier niet nodig. We kregen 2 keer bezoek. 

Heerlijk gebak en leuk om te maken!


Het recept komt uit "Rutger Bakt". Het sloffendeeg is van Judithscakes: een blog die niet meer bestaat.

vrijdag 26 juni 2015

Venkeltaart met blauwe kaas


Een lekkere combinatie: venkel en blauwe kaas. Snijd de venkel in grote parten; dat eet lekker. De vulling is met room, eieren en magere kwark. Deze verhouding zorgt voor romigheid, goede binding en het is ook een beetje fris.
Warm het lekkerst, maar de dag erna koud mee naar het werk at ik het net zo snel op...



Uit het boek 'Boerenjongens', maar iets aangepast.

dinsdag 23 juni 2015

Aziatische fingerfood salade met garnalen


Laatst heb ik ook al van dit soort slahapjes gemaakt, maar dan gevuld met tabbouleh.
Deze Aziatische versie is net zo lekker. Ik had nog wat rijstnoedels over waarmee ik iets wilde maken. Een licht gerechtje dat het ook prima zou doen op een bbq. Dan bereid je de slaschuitjes voor en kan iedereen zelf de garnalen op de bbq (laten) leggen.

Nu 6 stuks, voor 2 personen genoeg als voorgerecht
Dit recept is van Jamie Olivier en zag ik in Delicious mei 2010. Ik heb het iets aangepast.

vrijdag 19 juni 2015

Geroosterde wortel met komijn, geitenkaas en een honing-citroendressing


Weer een gerecht uit het boek 'Persiana'. Wat is dat toch met de keuken van het Midden-Oosten... Op de een of andere manier moeten die boeken altijd in mijn boekenkast staan. Misschien omdat er vaak verrassende vegetarische gerechten in staan.
De smaken passen weer heel goed bij elkaar. En het is een eenvoudig gerecht om te maken.
Ik heb de hoeveelheden iets aangepast. Dit was voldoende als lunch voor mezelf, maar kan als bijgerecht voor 2 personen worden geserveerd.


woensdag 17 juni 2015

Groene aspergetaart met geitenkaas


Een hartige taart is altijd een succes als lunch. Lekker met een salade erbij. Deze keer heb ik een rechthoekige bakvorm gebruikt, daar passen de hele asperges precies in. Groene asperges kun je met van alles combineren. Rauwe ham, verschillende soorten kazen, kruiden... Deze keer een taart met geitenkaas. Heerlijk!
Voornemen: we moeten meer groene asperges eten.


maandag 15 juni 2015

Courgettecake met dadels en walnoten



Deze courgettecake doet me aan bananenbrood denken. Goed gevuld, niet te zoet en een bite door de walnoten. Na een plakje ben je al goed vol. En door de dadels en walnoten is het een redelijk gezond tussendoortje. Ons zoontje van 1 jaar zat er ook van te smikkelen. Weer eens wat anders dan een volkoren soepstengel of rijstwafel...
Het recept zag ik op de blog van Marleen (etenuitdevolkstuin.nl). Ze heeft dit jaar een boek uitgebracht met heerlijke recepten en prachtige foto's.


zaterdag 13 juni 2015

Gevulde aubergines met lamsgehakt, knoflook en tomaten (karniyarik)


Dit Turkse gerecht heb ik 10 jaar geleden voor het eerst gegeten in Istanbul en een Turkse familie heeft het me daar leren maken. Zo lekker had een aubergine nog nooit gesmaakt! De geur van deze gebakken aubergines met lamsgehakt doen me direct aan Turkije denken. Je zou ook rundergehakt kunnen gebruiken. Maar zelf houd ik erg van lamsvlees.
In m'n nieuwe boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour stond dit recept ook (ze vergeet alleen om de knoflook toe te voegen). Tijd om het weer eens thuis te maken.
Oh wat is dit lekker! We aten beide 2 helften met een salade erbij.

Het is prima voor te bereiden. Ook deze keer had ik het de avond van te voren al gemaakt en op een bakplaat gelegd. Thuisgekomen van het werk hoef je alleen nog maar de oven aan te zetten en de aubergines te bakken.


woensdag 10 juni 2015

Tabbouleh-schuitjes met granaatappel


Het kookboek 'Persiana' van Sabrina Ghayour is mijn nieuwste aanwinst. Twee weken geleden was ze te gast in het BBC-programma 'Saturday Kitchen'. Dezelfde middag heb ik het boek nog gekocht.
Het boek doet me wel wat aan Ottolenghi denken, maar het is een stuk eenvoudiger met minder lange ingrediëntenlijsten. De keuken van het Midden-Oosten spreekt me al lang aan, eigenlijk sinds ik in Istanbul ben geweest.

Toen ik het boek doorbladerde viel dit recept me direct op. Ik heb volkoren bulgur gebruikt en de verhoudingen iets aangepast. Een heerlijk fris voor- of bijgerecht.
Dit keer heb ik geen little gem sla gebruikt, maar de kleine blaadjes van een krop sla uit eigen kas.
 

woensdag 3 juni 2015

Geroosterde zoete aardappel met pecannoten en ahornsiroop


Zoete aardappel is misschien geroosterd wel het lekkerst. In een stoofgerecht gebruik ik het ook regelmatig, maar de smaak is dan toch minder uitgesproken. Deze salade vind ik verrukkelijk. Het is dan ook niet gek dat het weer een Ottolenghi recept is, uit 'Het kookboek'. Ik zag het recept ook op de blog van Caroline voorbij komen.
De verhoudingen heb ik deze keer iets aangepast. Zo was het een mooie lunch voor in m'n eentje.



maandag 1 juni 2015

Aspergerolletjes met parmaham en ricotta


Met groene asperges kun je alle kanten op. Vooral in een quiche gebruik ik ze vaak. Of gegrild in de grillpan of op de bbq. Deze rolletjes zijn simpel om te maken, de ham wordt lekker krokant en de ricotta is smeuïg en zacht. Een leuk voor- of bijgerecht.

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...