zondag 10 augustus 2014
Eenpersoons moussaka's
Een bekend recept met aubergines is de Griekse moussaka. Heerlijk, maar erg vullend en calorierijk, doordat er bechamelsaus in zit en omdat je de aubergineplakken van te voren insmeert met olijfolie voordat ze gegrild worden.
Lekker, maar deze versie in minstens zo lekker.
Ik vind het er ook een stuk leuker uitzien dan wanneer je een ovenschaal op tafel zet.
Je kunt de aubergines in de lengte doorsnijden; dan heb je voor 4 personen een hoofdgerecht. Als je kleine aubergines gebruikt en deze in de dikte doorsnijdt, dan heb je mooie porties voor een voorgerecht of hapje.
Het recept komt uit het boek 'Fresh en Light' van Donna Hay. Ik heb het iets aangepast.
Ingrediënten, voor 4 personen
8 plakken aubergine van ongeveer 1cm dik (van 2 grote aubergines)
250 gram lamsgehakt (of rundergehakt)
1 teen knoflook, geperst
1 eetl verse oreganoblaadjes
80 gram courgette (1 kleine), geraspt
75 gram feta, verkruimeld
20 gram broodkruim of panko
1 theel honing
zeezout en gemalen zwarte peper
1 eetl olijfolie
125 gram ricotta
1 bol mozzarella, in plakken
Bereiding
Leg 4 plakken aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal.
Meng het gehakt met de knoflook, de helft van de oregano, courgette, feta, broodkruim (of panko), honing, zout en peper in een kom.
Schep op elke plak aubergine een kwart van het gehaktmengsel en druk het stevig aan.
Dek af met de andere 4 plakken aubergine.
Bestrijk met olijfolie en verdeel de mozzarella en ricotta erover en bestrooi met extra oregano.
Zet 40-45 minuten in de oven op 180 graden tot het gehakt gaar is en de kaas goudbruin.
Serveer er een groene salade bij.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wow, dat zier er echt leuk uit! Ik vraag me alleen af wat dat rode spul is dat bovenop de kaas zit. Dat haal ik namelijk niet uit de lijst met ingredienten.
BeantwoordenVerwijderenGroeten, Hetty.
Hallo Hetty,
VerwijderenDit is ook een heerlijk gerecht!
Het rode bovenop is de gesmolten en gegrilde mozzarella. Het lijkt op de foto roder dan het in werkelijkheid was.
Succes met koken en eet lekker!
Groet Judith