maandag 3 november 2014
Zelf labne maken
Labneh is uitgelekte en ingedikte yoghurt (net als de Nederlandse hangop) die vaak als balletjes in olijfolie wordt bewaard. In Libanon wordt het gegeten bij het ontbijt of als onderdeel van een mezze-assortiment. Het verschil met onze hangop is dat er zout aan toe wordt gevoegd en het wordt geserveerd met kruiden en olijfolie. Hangop wordt hier als toetje gegeten en met zoete ingrediënten geserveerd.
Het wordt verder op dezelfde manier gemaakt.
Hoeveel zout je moet toevoegen hangt af van de zuurgraad van de yoghurt en van je smaak. Ik heb recepten gezien met 1 theelepel zout op 500ml yoghurt, maar ook met 2 theelepels. Zelf vond ik 1 theelepel genoeg.
Labneh past goed bij Arabisch brood, pita en platbrood. Op een geroosterde crostini is het ook heerlijk. Je kunt er nog wat extra olijfolie over druppelen en verse kruiden. Za'atar past hier ook erg goed bij. Dit mengsel van tijm, sumak en geroosterd sesamzaad geeft meteen een Arabische smaak. Smeer de labneh op het brood en serveer met bijvoorbeeld plakjes komkommer, tomaat en radijsjes. Je kunt de labneh ook minder lang laten uitlekken waardoor het meer smeerbaar wordt. Uitgesmeerd over een bordje, besprenkelen met olijfolie en met zwarte olijven serveren als dip.
Zelf labneh maken stond al jaren op m'n to-do-list. Het is makkelijk om te maken; je hebt Griekse of Turkse yoghurt nodig (of gewone volle yoghurt), zout, een kaasdoek of theedoek en een vergiet. Leuk om een keer te maken en ook om een pot weg te geven.
Ingrediënten, voor 1 pot met ongeveer 18 balletjes
500 gram biologische Griekse yoghurt
1 theel zout
2 laurierblaadjes
2 takjes oregano
2 takjes tijm
1/2 liter olijfolie
Bereiding
Meng de Griekse yoghurt met het zout en schep in het midden van een kaasdoek of een schone theedoek. Hang deze in een vergiet boven een kom, vouw de hoeken van het doek samen en draai stevig op. Zet 48 uren in de koelkast.
De uitgelekte yoghurt moet dik en stevig worden. Rol balletjes van het mengsel, ter grootte van een walnoot.
Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 18 balletjes. Ik had het recept verdubbeld, omdat ik ook een pot wilde maken voor een vriendin.
Leg de balletjes op een groot bord en zet nog minimaal 3 uren onbedekt in de koelkast om verder op te stijven en op te drogen.
Doe de yoghurtballetjes in een schone weckpot met de laurierblaadjes, oregano en tijm.
Schenk de olijfolie erover tot de balletjes helemaal onder staan. Zet nog een week in de koelkast. In de koelkast zijn ze twee maanden houdbaar, maar breng ze op kamertemperatuur voordat je ze eet.
Je kunt de balletjes naturel houden, zoals nu, maar na het opstijven kun je ze ook door kruiden rollen zoals gedroogde komijn, paprika, tijm, oregano of za'atar.
Een pot met verschillende soorten (naturel en verschillende kruiden) lijkt me voor een volgende keer nog lekkerder. En ik wil het eens met geitenyoghurt proberen, omdat ik erg van geitenkaas houd.
Een weckpot maak je goed schoon door hem met een niet sterk geurend afwasmiddel te reinigen en vervolgens nog 5 minuten te koken in een grote pan met water (de pot moet helemaal onder water staan). Laat op de kop uitlekken en drogen op een schone theedoek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Super gaaf dat je dit gemaakt hebt, ziet er toch professioneel uit!
BeantwoordenVerwijderenEn ook nog lekker, ik kan het weten :-)))
Die pot om weg te geven staat nl hier in de koelkast, dankjewel!
Ben dol op Labne, is zo eenvoudig om te maken en zo lekker! Heb hem zelf ook gemaakt ;-)
BeantwoordenVerwijderenMooie site heb je! ga ik verder rondkijken.
Groetjes, Naomi