woensdag 31 juli 2013

Olijven-oreganobrood



Ik heb weer een brood gebakken uit het boek ‘Hoe bak ik brood’ van Emmanuel Hadjiandreou.Het hoefde niet in een rijsmandje te rijzen, maar gewoon op een bakplaat. Het brood moet volgens het recept meerdere keren kort gekneed worden en weer 10 minuten rusten. In het boek staat het niet overzichtelijk beschreven.
Ondanks dat ik het recept wat ‘onhandig’ vind, was het resultaat prima.

De olijven en tomaten geven een heerlijke smaak aan het brood. Lekker bij de borrel of als bruschetta.
 

zaterdag 27 juli 2013

Salade met watermeloen, feta en waterkers



Ik lust eigenlijk alles, maar de smaak van meloen vind ik niet zo lekker. Watermeloen gaat nog wel, maar van galiameloen word ik niet blij (tenzij er veel parmaham omheen zit).
Misschien komt dat door die kant en klare fruitsalades die ik wel eens heb gehad, waar harde stukken meloen in zitten met een suikerige siroop. Bah. Of die chemisch smakende meloenthee van Pickwick die ik vroeger eens gedronken heb.

Vandaag ben ik erachter gekomen dat ik watermeloen met feta wel lekker vind Heerlijk zelfs.
We hebben waterkers in een pot in de kas staan en ik had nog feta in huis.
Een makkelijke zomerse salade.  Ook leuk om in een grote platte schaal te maken, voor een bbq bijvoorbeeld.  Het ziet er ook zo zomers uit hè…

donderdag 25 juli 2013

Griekse salade


Een simpele en voor iedereen bekende salade.
We gaan graag naar Griekenland op vakantie en bestellen deze salade dan vaak als lunch met wat brood erbij. We aten 'm deze keer als avondeten.
Je ziet ze ook wel eens met reepjes sla erdoor, maar ik vind 'm zo het lekkerst.
Deze keer had ik er nog wat extra verse munt en oregano in. Meestal maak ik 'm alleen met platte peterselie en gedroogde oregano. Ik heb het liefst een dikke plak (of twee) feta bovenop de salade, i.p.v. blokjes feta. Dan kun je zelf bepalen hoe groot het stuk feta is dat je als eerste in je mond stopt.

maandag 22 juli 2013

Lahmacun - Turkse pizza van Ottolenghi



In Istanbul heb ik veel Lahmacun gegeten. En die is heel anders dan deze variant van Ottolenghi. Het recept komt van zijn website, ik heb het niet in een van zijn boeken teruggevonden.
Er zitten weer typische Ottolenghi ingrediënten in en die heb ik steeds vaker in huis.
Opvallend is het pizzadeeg: met veel olie en een ei. Dat zou je niet verwachten voor een lahmacun. Ik vond de smaak prima, lekker knapperig, maar ik denk dat je daar ook net zo goed een ander (simpeler) pizzadeeg voor kan gebruiken. Ik zal de Turkse kookboeken er eens opslaan en volgende keer een andere versie maken. Want lahmacun vind ik minstens zo lekker als Italiaanse pizza.

De tahin die ik gebruikt heb is van Chtoura. Deze is mooi vloeibaar en erg lekker van smaak. Te koop bij de Turkse winkel.

vrijdag 19 juli 2013

Gemberlimonade met munt


Met dit mooie weer heb ik zin in een koud sapje of koude, frisse witte wijn (vooral het laatste eigenlijk). Aangezien we veel kruiden in de tuin hebben, zoals munt en citroenmelisse, heb ik deze keer een limonade gemaakt met gember. Het recept is van Bill Granger, uit het boek  Sydney Food. Het is makkelijk om te maken en dat kan prima een dag van te voren.  Je kunt de suiker ook weglaten, ik denk dat het dan net zo lekker is en bovendien beter voor je gebit … Je kunt het ook als thee drinken, nadat je het een paar minuten hebt laten trekken.














woensdag 17 juli 2013

Lasagne met courgette, ricotta en tomatensaus


 
Eindelijk, we hebben weer courgettes in de tuin. Het heeft even geduurd, maar nu kunnen we elke dag weer eentje plukken. Er zijn weer een heleboel courgettegerechten die ik wil gaan maken. Dus de komende tijd zal er wel meer courgette op de blog te vinden zijn, denk ik.
Vandaag als eerste een vegetarische lasagne van Bill Granger.
Ik hou van ricotta en deze combi sprak me wel aan, maar 500 gram ricotta leek me erg veel. Dus ik heb de helft gebruikt (1 bakje). En dat bleek toch wat te weinig.....
Dus wees niet eigenwijs, en gebruik gewoon 500 gram, zoals in het recept.

zaterdag 13 juli 2013

Kersensorbet met kersencompote


Er liggen weer heerlijk dikke kersen op de markt. Het liefst eet ik ze zo, een schaal vol en snoepen maar. Ik heb er deze keer een sorbet mee gemaakt. Niet uit de blender, maar gewoon in de ijsmachine.
Ik heb Le Glacier van Magimix altijd onderin de vriezer staan, zodat ik niet een dag van te voren de bak in de vriezer hoef te zetten als ik ijs wil gaan maken. Er was wel wat reorganisatie nodig in de vriezer, want het is best een groot apparaat. Hij bevalt me goed. Al is een zelfvriezende ijsmachine natuurlijk veel mooier; ik maak te weinig ijs om zo'n duur apparaat aan te schaffen. Bovendien: hij is loodzwaar en je moet 'm weer ergens op bergen.

Het recept komt uit 'Tip Culinair'. Dat boek heb ik al jaren en er staan leuke recepten in.
Nu ik 'm weer gebruikt en doorgelezen heb denk ik: hier ga ik écht vaker iets uit maken (en dat denk ik bij alle andere boeken ook...)

Het recept in het boek is voor 6-8 personen, ik heb het omgerekend voor 4 personen.


woensdag 10 juli 2013

Zomerse pasta met tomaten


 
Er staan een heleboel kookboeken in mijn boekenkast en ik lees ze allemaal. Het wisselt per seizoen/periode welke ik uit de kast pak om (in bed) te lezen. ‘Thuis bij Jamie’ heb ik al zeker meer dan een half jaar niet uit de kast gepakt. Op de een of andere manier trekt dit boek meer nu het weer beter is en er weer veel keuze in de moestuin is.
Deze zomerse pasta is nog leuker om te maken als de tomaten in de kas rijp zijn (bij ons duurt het nog wel even).  Ik had al wel mooie tomaten in huis en nog een bos basilicum die ik wilde gebruiken. De zon gaf gisteren de doorslag om dit recept de maken.

maandag 8 juli 2013

Aardbeienijs uit de blender


 
Een tijdje geleden heb ik een nieuwe blender gekocht. Na het lezen van meerdere recensies op internet heb ik uiteindelijk gekozen voor de Magimix Le Blender in het chroom. Een mooi apparaat (het oog wil ook wat) met een grote kom van 1.8 Liter en nog een kleine kom voor het maken van pesto’s en het malen van specerijen of een kleine hoeveelheid saus of groente.
De blender bevalt me erg goed. De zware glazen mengkom is robuust en de deksel sluit goed af. Je kunt ‘m gerust aanzetten en weglopen.

Het apparaat heeft 4 standen (smoothie/sap, ijsblokjes, soep en ijsdessert) en daarnaast nog 4 aparte standen (1-4).
Hij is eenvoudig uit elkaar te halen en makkelijk schoon te maken, in de afwasmachine of met een liter heet water en een druppel  afwasmiddel 30 seconden op stand 3. Ook vind ik het geluid dat ie maakt meevallen.
















Ik heb er al meerdere smoothies meegemaakt en er ook al een paar keer een soep mee gepureerd.  De spatel die erbij zit duwt de ingrediënten omlaag en zorgt ervoor dat dikke bereidingen makkelijker mengen.  Een mooi fijn en zacht resultaat.  Niks op aan te merken (behalve de prijs).

Vandaag de eerste test met ijs, want dat kun je er ook mee maken, staat in het receptenboekje dat erbij zit. In 5 minuten heb je ijs, als je het fruit in de vriezer hebt liggen. Dat is handig, dacht ik!

Jamie Oliver doet het ook wel eens met z’n Magimix keukenmachine, in 30 minuten heeft ie een heel menu en zelfgemaakt ijs. Wat Jamie kan, kan ik ook.
Er staat ook altijd een kom voor de ijsmachine in de vriezer,  voor het geval ik opeens ijs wil maken. Dat gebeurt zelden, ik ben niet zo’n ijseter. Maar het idee dat het kán, bevalt me wel.
Eens kijken of het resultaat met de blender hetzelfde is…..

zondag 7 juli 2013

Kokosboterkoek



Een collega had deze kokoskoek laatst meegenomen naar het werk. Ik vond m heerlijk en kreeg het recept van haar. Gisteren op de markt boerenboter gehaald en ik had nog kokos in huis. De keuze was dus snel gemaakt.

Mijn kast puilt uit van bakvormen en ik had nog een boterkoekvorm liggen. Het kan natuurlijk net zo goed in een gewone springvorm gebakken worden, maar ik hou wel van al die verschillende bakvormen (je hebt nooit genoeg…).

Ik keek nog even in ‘De Banketbakker’ van Holtkamp hoe zijn bereiding van een boterkoek is. Die verschilt toch wel van dit recept: zijn deeg moet rusten en gaat koud in de bakvorm. Ik zal die koek ook eens maken om het verschil te proeven.
Deze was in elk geval heerlijk!  (En het ruikt nu ook zo lekker in huis)

zaterdag 6 juli 2013

Verse sardines met salmoriglio



De zomer is begonnen! Dus we hebben meteen de bbq aangezet en lekker de hele avond in de tuin gezeten. Deze keer alleen maar vis gehaald en een salade erbij gemaakt. De visboer had zalm, gamba's en ook deze dikke sardines liggen.
Ik heb ze met salmoriglio gemaakt, een bekende saus die vaak bij vis wordt geserveerd. Heerlijk!