vrijdag 28 februari 2014

Preitaart met geitenkaas


Deze preitaart stond onlangs op de blog van Caroline (carolinebrouwer.blogspot.nl). Omdat wij graag een quiche eten in het weekend en ik erg van geitenkaas houd, was de keuze snel gemaakt.
Ik heb het recept iets aangepast, want ik had niet alles in huis. Je kunt alleen zongedroogde tomaten gebruiken, maar ik heb ook wat cherrytomaatjes gebruikt. Deze laten wel wat meer vocht los, dus bak de taart evt. wat langer, zodat de vulling niet meer te nat is.

dinsdag 25 februari 2014

Linzen met gegrilde aubergine


Gegrilde aubergine heb ik op deze manier voor het eerst gegeten in Istanbul. In de Turkse keuken wordt veel aubergine gebruikt. Ik wist niet dat er zoveel verschillende recepten waren met aubergine. Ik heb een auberginekookboek, maar in vegetarische kookboeken kom je ook veel auberginegerechten tegen.
Dit is een heerlijk hoofdgerecht: het zijn echt smaken waar ik van houd. En het is nog gezond ook!
Het recept komt uit 'Plenty' van Ottolenghi. Ik heb het al vaker gemaakt. Volgens het boek is deze hoeveelheid voor 4 personen, maar wij kunnen dit met gemak met z'n tweeën op.


donderdag 20 februari 2014

Groentepaella


Meestal eten wij paella met chorizo, gamba's en kippendijen. Deze groentepaella van Ottolenghi sprak me ook wel aan, omdat er zoveel verschillende groenten in zitten. Een kleurrijk gerecht, heerlijk op smaak, maar wel iets meer voor de zomer dan voor februari.
In de vriezer hebben we nog genoeg tuinbonen uit eigen tuin en daar kon ik mooi wat van gebruiken.

Dit gerecht ga ik ook zeker nog eens maken als er komende zomer eens vegetariërs komen eten.

maandag 17 februari 2014

Spaanse bonenschotel met chorizo


Deze eenvoudige bonenschotel met o.a. chorizo is lekker met geroosterd brood. Tien jaar geleden heb ik dit recept in mijn kookschriftje gezet, nadat een studievriendin het voor ons had gemaakt. Ik vind het een beetje een vakantiegerecht of wanneer je weer buiten in de tuin kunt eten. Maar zo ver is het helaas nog niet....
Dit is genoeg voor 2 grote porties.

zaterdag 15 februari 2014

Knapperige pompoenparten met zure room

 
 
We hebben weer geroosterde pompoen gegeten, maar dan volgens een recept van Ottolenghi. Daar is ie weer...
De pompoen wordt zacht en zoet, de topping is knapperig en hartig. En met de dip van zure room en dille is het een heerlijk bijgerecht.

vrijdag 14 februari 2014

Italiaanse chocolade-amarettotorta


Een vrije dag: tijd om te bakken!
Eerst maar eens de kookboeken op tafel gelegd en bekeken welke taart het moest gaan worden. Heb nog genoeg kruisbessen en rabarber in de vriezer (uit eigen tuin), er liggen appels en peren op de fruitschaal.... Maar nee, het is toch deze chocoladetaart geworden. Lekker bij de koffie en misschien vanavond nog een puntje als dessert :)
Lekker met slagroom en blauwe bessen.
Dit recept komt uit het boek 'Ik wil chocola!' van Linda Collister. Een boek vol heerlijke chocoladerecepten en erg aantrekkelijke foto's.

donderdag 13 februari 2014

Broodje geroosterde pompoen met hummus en rucola


Als wij iets met pompoen eten, dan hebben we vaak nog wel een stuk over. Met z'n tweeën eet je niet even een hele pompoen op.
Geroosterde stukken pompoen zijn heerlijk op bruschetta (met walnoten en geitenkaas), in een salade (met paddenstoelen en rucola) of bijvoorbeeld op een broodje met hummus. Meestal maak ik hummus zelf, maar ik had nu een bakje gekocht bij Le Souk.
Je kunt dit eigenlijk geen recept noemen, maar omdat ik het zo'n lekkere combinatie vond wil ik het toch op de blog zetten.

maandag 10 februari 2014

Ottlenghi's knoflooktaart


Deze (vind ik) beroemde knoflooktaart van Ottolenghi heb ik al een paar keer gemaakt en een kleine versie ervan heb ik al eens op de blog gezet. Heel vreemd dat ik toen een kleine heb gemaakt, want hoe meer je van deze taart maakt, hoe beter.
Wie fan is van Ottolenghi kent deze hartige taart.

Dertig teentjes knoflook klinkt heel veel, maar omdat ze van te voren geblancheerd en gekarameliseerd worden, krijgen ze een zoete smaak. Ik heb mijn collega's de dag erna gevraagd of ze iets van knoflook konden herkennen in mijn omgeving, maar niemand kon dit bevestigen. Mooi!
Een recept voor door de week dus.
Ik kan iedereen aanraden om dit recept te testen. Je mag mij er bijna 's nachts voor wakker maken.

 

zaterdag 8 februari 2014

Perenbollen


Eerder had ik al eens appelbollen op de blog gezet. Vandaag zijn het perenbollen geworden. Ze zien er zo mooi uit, met het steeltje dat er bovenuit komt. Ik kwam ze tegen op de blog http://judithscakes.nl. Een blog met allemaal lekkere taarten; er staan veel recepten op die ik nog een keer wil maken.

Met de vulling kun je uiteraard variëren. Cranberries zijn eigenlijk nog lekkerder dan rozijnen, omdat ze wat zurig zijn. Dat kan best bij het zoete van de peer.
Het bladerdeeg wordt heerlijk krokant, de peer zacht en zoet.
Vandaag bij de koffie, een volgende keer met vanilleijs als dessert.

vrijdag 7 februari 2014

Geroosterde pastinaak uit de oven

Pastinaak is een echte wintergroente. We eten het regelmatig en vaak op deze manier. Door het roosteren in de oven wordt het knapperig aan de uiteinden en zoet en romig binnenin. Je hebt er geen omkijken naar; snijden en hup in de oven.
Afhankelijk van wat je erbij serveert kun je er na het roosteren nog tijm of peterselie over strooien. Wij aten deze hoeveelheid met z'n tweeën met lamsrollade en een aardappel-knolselderijpuree met mosterd. Lekker wintereten!
Het recept komt uit het boek 'Veg'.

zondag 2 februari 2014

Madeleines



Madeleines zijn kleine Franse cakejes die in eruit zien als een schelp. Je hebt hiervoor speciale madeleinebakvormen. Ze zijn er van aluminium, maar ook van flexibele siliconen. Ik denk dat er wel verschil moet zijn in het resultaat. Ik heb een siliconenbakvorm en vond deze keer de onderkant van de madeleines niet zo mooi lichtbruin als de bovenkant. In een metalen bakvorm gaat dat volgens mij beter.
In de bakvorm die ik gebruikt heb kun je per keer 9 madeleines bakken van 7cm bij 4,5cm. Een mooi formaat.
Madeleines worden ook vaak gemaakt met amandelmeel. Dit is een klassiek recept met geraspte schil van citroen en sinaasappel. Hierdoor wordt het lekker fris. Een ideaal cakeje voor bij de thee.
Als je de kookboeken naast elkaar legt, zie je veel variatie in de recepten. Ik vond deze madeleines mooi luchtig, licht krokant aan de rand en precies goed van smaak. Alleen de onderkant had wel wat bruiner gemogen....

Dit recept komt uit het boek 'Smakelijk Frankrijk'.