maandag 28 april 2014
Patatas bravas
Deze gebakken aardappeltjes met pittige tomatensaus zijn een klassieke Spaanse tapa. Leuk als je verschillende tapas maakt, maar ook als hoofdgerecht met een visje en salade heerlijk. Je kunt de saus zo pittig maken als je wilt door extra chilipeper toe te voegen. Ik vind de smaak van de gerookte paprikapoeder pittig genoeg en heb geen rode peper gebruikt.
Als je saus overhoudt, kun je dit prima invriezen en later door een pastasaus mengen.
Het recept komt uit het boek 'Veg'.
zaterdag 26 april 2014
Bietensalade met amandelen en feta
We hebben de laatste rode bietjes uit eigen tuin gegeten (die lagen nog in de vriezer). De nieuwe bietjes voor dit jaar zijn alweer gezaaid.
Al eerder heb ik een bietensalade gemaakt, ook met feta. Deze combinatie met extra sla en amandelen vind ik misschien nog wel lekkerder. Gebruik vooral genoeg van alles: veel feta (zout), veel biet (zoet en zuur door de balsamico) en veel amandel (crunchy).
Wij aten er gegrilde lamskoteletjes bij met knoflook, rozemarijn en weer verse oregano uit de kruidentuin.
Het recept komt uit het boek 'De Free Range Cook' van Annabel Langbein. Ik heb het iets aangepast.
woensdag 23 april 2014
Kokos pannacotta met ananas en munt
Meestal zijn wij niet zo van de toetjes, maar een panna cotta gaat er altijd in. Het liefst gecombineerd met frambozen. Laatst zag ik dat James Martin in zijn nieuwe programma op de BBC de frambozen door het roommengsel heen deed en er apart kleine zelfgemaakte donuts bij serveerde. Lijkt me heerlijk! Ik heb het meteen op mijn to-cook-list gezet.
Deze kokos pannacotta zag ik op de blog van Philippine (http://liefdevoorlekkers.nl/). Ik was wel benieuwd naar de combinatie met de gemarineerde ananas en de munt. Dat kan haast niet missen.
De smaak van de kokos is heel licht aanwezig. Dus voor degenen die niet gek zijn op kokos: dit kun je best proberen. Ik vond het een heerlijk zomers dessert en heb 'm buiten in de avondzon opgegeten :)
dinsdag 15 april 2014
Eiersalade van eigen eitjes!
Sinds een paar weken hebben wij kippen: 1 haantje en 4 hennen. Het zijn krielkippen van het ras Sabelpoot. Het zijn echt prachtige beestjes om te zien en ze scharrelen de hele dag wat rond in de tuin. 's Avonds zoeken ze zelf weer hun hok op en gaan ze op stok. Wij hoeven dan alleen het deurtje op slot te doen tegen evt. indringers.
Sinds dag 1 ligt er bijna dagelijks een eitje in het nachthok. Aangezien het kleine eitjes zijn, is dat nog niet voldoende om cakes en taarten mee te bakken. We eten deze eitjes dan ook vooral halfzacht gekookt in een salade of in het weekend bij het ontbijt.
De afgelopen dagen lagen er steeds 3 eitjes in het hok! Kijk, dat gaat de goede kant op. Dan kun je ook eens wat eitjes meegeven aan familie.
De kippen laten overdag duidelijk merken (horen) dat er weer een ei gelegd is. Ze staan dan luid kakelend boven op het trappetje.
Nu we een doos vol eitjes hebben, wordt het tijd om er eens wat anders mee te maken. En aangezien het bijna Pasen is, heb ik een eiersalade gemaakt.
Er zijn allemaal variaties te bedenken voor eiersalade. Ik hou ervan als het ei een beetje grof blijft en er genoeg bieslook in zit. Om het op smaak te brengen gebruik ik Dijon mosterd en een beetje kerriepoeder. Voor de smeuïgheid is een combinatie van mayonaise en crème fraîche lekker. Je kunt ook een van de twee gebruiken of wat yoghurt toevoegen.
In de kruidentuin groeit weer genoeg bieslook en peterselie. Ook hebben we Chinese bieslook, die iets naar knoflook smaakt. Heerlijk bij ei!
Deze eiersalade is genoeg voor 4 personen bij het Paasontbijt. Wij hebben nu 2 grote broodjes belegd, met wat gemengde sla en plakjes ei. Heerlijk! Zoveel beter dan die dunne smurrie van de supermarkt.
zondag 13 april 2014
Bitterballen van Holtkamp
Zelfgemaakte bitterballen zijn echt zóveel lekkerder dan die uit de supermarkt. Als je deze hebt geproefd, dan zeg je ook tegen een van Dobben bitterbal 'mwa....'.
Ik moet er wel bij zeggen: het is veel werk, maar wel erg leuk om te doen. Je moet in elk geval 1 of 2 dagen van te voren beginnen. En het lekkerst is natuurlijk als je zelf de bouillon maakt met rundvlees en groente.
Begin op vrijdagavond met het vlees; dan heb je zondagmiddag bij de borrel je eigen bitterbal.
Het recept dat ik hiervoor gebruik is van Holtkamp. Een paar jaar geleden heb ik een workshop kroketten maken gedaan, die werd gegeven door Cees Holtkamp zelf en zijn schoonzoon Nico Meijles (die nu de banketbakkerij in Amsterdam heeft).
We hebben toen garnalenkroketten gemaakt en deze bitterballen en ik was meteen verkocht. Beide maak ik zo nu en dan op verzoek ('Wanneer maak je weer eens garnalenkroketjes??'). Ik maak er thuis altijd iemand heel blij mee.
Deze hoeveelheid was nu genoeg voor 47 bitterballen. Je kunt ze prima een paar weken van te voren maken, voor als je feestje of verjaardag hebt. Dan heb je al een borrelhap klaar.
Mijn ervaring is dat, als je ze niet verstopt in de vriezer, ze die verjaardag nooit halen.
Opeens kan er door de week om half 10 ook best een bitterbal gebakken worden.
Deze keer heb ik een runderriblap gebruikt. In het originele recept wordt mager rosé kalfsvlees gebruikt, dat na 30 minuten rustig koken al gaar is. Belangrijk is dat je een groot stuk vlees gebruikt, aan 1 stuk. Dat kun je daarna mooi in blokjes snijden, als het vlees is afgekoeld.
In principe kun je van een restje stoofvlees ook prima bitterballen maken. Dat heb ik nog nooit geprobeerd, want wij hebben nooit restjes stoofvlees....
donderdag 10 april 2014
Rabarberijs
Laatst zag ik Kees Raat op televisie: een ijsmaker uit Amsterdam. Hij heeft daar een ijssalon, genaamd Metropolitan. Ik wist dat hij een boek heeft geschreven over het maken van ijs. Het werd tijd dat het ook bij mij in de (kook)boekenkast kwam te staan, dus ik heb het meteen via internet besteld. Liever koop ik boeken in de boekhandel, (even een half uurtje neuzen en bladeren op de kookboekenafdeling) maar je zult net zien dat ik er speciaal voor op pad ga en het boek niet op voorraad is.
Ik moest en zou het boek zo snel mogelijk in m'n bezit krijgen...
Omdat de tijd van de verse rabarber weer is begonnen, is dat het eerste recept dat ik uit het boek heb getest. Heb nog nooit rabarberijs gehad, dus ik was erg nieuwsgierig.
Om sorbetijs te maken heb je minimaal 25 procent fruit of 15 procent citrusfruit nodig. Het is belangrijk dat de verhouding tussen fruit, suiker en water goed is, anders wordt het niet luchtig en heeft het niet de goede structuur.
De recepten in het boek 'Ijstijd' zijn gebaseerd op zelfgemaakt suikerwater. Ook wordt er losgeklopt eiwit aan toegevoegd om het ijs volume, binding en een goede structuur te geven.
Als je, net als ik, liever geen rauw eiwit wilt gebruiken vervang je de helft van de suiker door geleisuiker. Zie het basisrecept voor suikerwater dat hier onder staat.
Naast kristalsuiker wordt ook druivensuiker (=dextrose) in het basisrecept voor suikerwater gebruikt.
Druivensuiker is minder zoet en heeft een vriespunt verlagende werking, waardoor het ijs een zachtere structuur krijgt.
Het suikerwater kun je (evt. in grotere hoeveelheden) al van te voren maken.
Als je het toevoegt aan het fruitmengsel, is het belangrijk dat alles echt goed koud is voordat je het in de ijsmachine tot ijs laat draaien.
Ik heb een 'Le Glacier' van Magimix. Een prima ijsmachine, waarvan ik de bak standaard in de vriezer heb staan, zodat hij direct te gebruiken is.
Een zelfvriezende ijsmachine is natuurlijk handiger en sneller, maar ook veel duurder (en groter en zwaarder!).
Ik maak en eet niet zoveel ijs, dus een zelfvriezende machine zal er (eerst) niet komen.
Het gebeurt nog wel eens dat het ijs na 20-30 minuten draaien nog net niet bevroren genoeg is. Dan kun je het nog prima even in de vriezer zetten voordat je het gaat eten.
Het maken van dit rabarberijs is niet lastig. Wij vonden het heerlijk fris en de structuur is zoals je graag bij sorbetijs wilt: luchtig en zacht. Ook voor mensen die niet zo gek zijn op rabarber is dit een aanrader, dit lust iedereen.
Wij hadden er verse aardbeien bij, een lekkere combinatie.
Als ik weer een recept uit het boek getest heb, zal ik het op de blog zetten. Het boek ziet er prachtig uit, dus ik verwacht over niet al te lange tijd weer ijs te maken. Ik zat aan yoghurtijs te denken. Dat is naast frambozenijs mijn favoriet.
Wordt vervolgd...
dinsdag 8 april 2014
Witbrood (bloomer) van Paul Hollywood
Als je van brood bakken houdt, dan ken je Paul Hollywood (waarschijnlijk...).
Hij had op de BBC een heel leuk programma over broodbakken, hij was jurylid in The Great British Bake Off (de Engelse versie van Heel Holland Bakt) en deze week ligt zijn nieuwe boek in de winkel.
Dit basis witbrood, een bloomer genoemd, maakte hij in een van de eerste afleveringen van 'How to Bake'. De olijfolie die er doorheen gaat zorgt ervoor dat het brood langer zacht blijft. En dat proef je ook echt. Het brood wordt heerlijk luchtig en zacht.
Er wordt koud water gebruikt i.p.v. lauw water, want Paul Hollywood zegt dat de gist daardoor langzamer groeit en daardoor meer smaak geeft aan het brood.
Ik heb het in plakken ingevroren, zodat ik altijd bruschetta kan maken. Hoewel ik meer van volkorenbrood met zaden en noten houd, is zo'n witbrood ook wel eens lekker.
zaterdag 5 april 2014
Quesadilla's met zoete aardappel, spinazie en ricotta
Quesadilla's zijn eigenlijk Mexicaanse pannenkoeken. Je kunt ze maken met twee tortilla's op elkaar, of je vouwt een tortilla dubbel, voordat je hem in een droge koekenpan bakt. Dat laatste is wel zo makkelijk, omdat je de tortilla dan beter kunt omdraaien in de pan, zonder dat gesmolten ingrediënten eruit vallen.
Laatst heb ik voor het eerst zelf tortilla's gemaakt, met tarwebloem. Dat zijn dus bloemtortilla's, je hebt ook mais- en graantortilla's.
Deze waren heel geschikt voor het maken van deze quesadilla's. Het is natuurlijk veel makkelijker om kant-en-klare tortilla's te gebruiken. Die kun je altijd in je voorraadkast of in de vriezer bewaren.
Een quesadilla is makkelijk als lunch en heel geschikt als borrelhap. Snijd er dan kleinere punten van en zet er een schaaltje bij met een bijpassende dip (guacamole, pikante tomatensalsa of crème fraîche). Je kunt met alles variëren, salami, chorizo, gehakt, bonen, verschillende soorten kaas, lente ui, tomaat.... Maar net wat je in huis hebt.
Deze keer heb ik zoete aardappel, spinazie en ricotta gebruikt. Heerlijk smeuïg, maar wij misten wel een bite. Met geitenkaas lijkt het me lekkerder, maar ja, ik vind geitenkaas overal lekker in en eet het zo vaak.
Het recept komt uit het boek 'Taco's, quesadilla's & burritos', van Laura Washburn.
Een leuk boekje met Mexicaanse gerechten die niet lastig te maken zijn.
woensdag 2 april 2014
Linzensalade met wortel, koriander en feta
Ik had nog een klein stukje feta in de koelkast liggen en had zin in een linzensalade.
Op de blog 'Beginspiration' kwam ik een salade tegen die me heerlijk leek. Ik heb het iets aangepast, omdat ik niet alles in huis had.
Echt een heerlijke salade! Zo zou ik elke dag wel willen lunchen :)
Je kunt in plaats van feta ook halloumi gebruiken.