zaterdag 28 november 2015
Gekarameliseerde citroentaart
Dit is een heerlijk citroentaartje uit het boek 'De Banketbakker' van Cees Holtkamp.
De vulling is romig en fris, maar niet te zuur. De bodem is krokant en de bovenkant net als een crème brûlée. Een mooi contrast met de vulling.
Natuurlijk gaat er wel wat suiker in om het zure van de citroen te compenseren.
Ik heb alleen wat minder suiker voor het karameliseren gebruikt dan in het recept stond vermeld.
Het boek 'De Banketbakker' is echt een aanrader. Alle klassiekers staan erin. Ik vind dit fonceerdeeg een ideaal deeg voor zoete taartjes.
Ingrediënten
350 gram fonceerdeeg
3 eieren
3 eidooiers
115 gram kristalsuiker
mespunt zout
1 eetl citroenschil, geraspt
125 gram roomboter, gesmolten
150 gram citroensap
40 gram rietsuiker
Fonceerdeeg (550 gram)
125 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram witte basterdsuiker
3 gram zout
1/2 ei (25 gram) M
1 eetl water (15 gram)
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
Bereiding
Maak eerst het fonceerdeeg.
Meng de boter, basterdsuiker, het zout, het halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor.
Laat het deeg voor gebruik enige uren rusten in de koelkast, verpakt in plastic folie.
Dit deeg kan in de vriezer bewaard worden.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Rol het deeg uit tot 2mm dik.
Bekleed een ingevette springvorm van 24cm diameter met het fonceerdeeg en bak het 20 minuten blind in de voorverwarmde oven. Draai de oventemperatuur terug naar 140 graden. Verwijder het bakpapier en de blinde vulling en bak de taart nog 15 minuten.
Klop de eieren, eidooiers, de suiker, het zout en de geraspte citroenschil met een garde au bain marie op tot het mengsel bindt en dikker wordt.
Roer de gesmolten boter en het citroensap erdoor.
Giet de vulling door een zeef in de taartvorm.
Zet de taart nog 30 minuten in de oven op 150 graden. Laat het daarna afkoelen op een taartrooster.
Strooi de rietsuiker erover en karameliseer de bovenkant met een crème-brûléebrander of zet de taart even onder de hete grill.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten