zaterdag 31 augustus 2013
Pasta broccoli e salsiccia
Een simpele en snelle pasta die bij ons al jaren favoriet is.
Het belangrijkste is dat je lekkere, goed gekruide rundersaucijsjes van de slager gebruikt. De broccoli moet niet te gaar zijn en er mag genoeg kaas en nog een flinke 'glug' olijfolie overheen. En het is lekker als je het grove zout proeft.
Verder hoef ik geen toelichting te geven. Een makkelijke pasta voor door de week.
vrijdag 30 augustus 2013
Zelfgemaakte pitabroodjes
Sommige broodjes koop je makkelijk en snel in de supermarkt, maar eigenlijk kun je ze net zo goed zelf maken. Pitabroodjes en naanbrood bijvoorbeeld. Zelfgemaakt zijn ze echt zoveel lekkerder; dan wil je niet meer die kant-en-klare voorverpakte dingen. Ze zijn makkelijk in te vriezen, dus als je een voorraadje maakt, heb je altijd wat in huis. Ik ben in elk geval om.
Als het deeg eenmaal klaar is heb je de broodjes in een paar minuten gebakken.
Dit recept heb ik van Karin, zie www.huistuinenkeukenvertier.blogspot.nl.
Paprikasoep met geitenkaasroom
Paprika en geitenkaas passen goed bij elkaar, eigenlijk vind ik geitenkaas overal lekker bij... Kaas eet ik sowieso erg graag. Ik heb liever een kaasplankje dan een zoet dessert als we uit eten gaan.
Deze soep heb ik jaren geleden eens gemaakt en ik herinnerde me dat de soep toen wat korrelig bleef. Niet dat de smaak daar anders van wordt, maar een zachte romige soep geeft een beter mondgevoel.
Ik zag dat Jeroen Meus (van Dagelijkse Kost op de Belgische zender Één http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/) zijn paprika's altijd schilt met een dunschiller. Helemaal niet nodig en wat zonde, dacht ik. Maar ik was nu toch wel nieuwsgierig wat het resultaat bij deze soep zou zijn.
Wat ook een verschil maakt: ik heb sinds een paar maanden de Magimix blender en die pureert de soep toch veel mooier dan de staafmixer.
Of het nu door het schillen van de paprika's komt of de blender (of beide), de soep was heerlijk zacht!
maandag 26 augustus 2013
Verse vijgentaart
Zodra ik de eerste vijgen weer zie liggen, neem ik ze mee. Ik vind het prachtige vruchten om te zien. Dat donkerpaarse zachte velletje, en als je ze in vieren snijdt die mooie roze pitjes binnenin.
Om zo op te eten, op bruschetta met gorgonzola en rucola, of gevuld met blauwe- of geitenkaas en omwikkeld met parmaham uit de oven, met wat balsamicoazijn erover.... Allemaal even lekker.
Het recept komt uit 'Vers uit de tuin' van Sarah Raven. Een onmisbaar boek als je van koken en moestuinieren houdt. Er staan heerlijke seizoensgerechten in.
Ik heb het recept iets aangepast. Meestal vind ik het snel te zoet worden, maar hier mocht van mij wel wat meer suiker in.
Wat zou het toch mooi zijn om een grote vijgenboom in de tuin te hebben....
helaas heeft ons kleine boompje de afgelopen winter niet overleefd.
zondag 25 augustus 2013
Makkelijk knoflookstokbrood
Vandaag was het een lazy Sunday.
Meestal sta ik op dat soort dagen veel in de keuken en maak ik veel kleine gerechtjes. Op vrijdag koop ik op de markt allemaal lekkere ingrediënten, zodat ik in het weekend alle kanten op kan met koken.
Vandaag had ik daar geen zin in. Dus het werd een makkelijke maaltijd.
Had nog zelfgemaakte kippensoep in de vriezer en wilde daarbij een brood bakken.
Maar dat bedacht ik wat te laat, dus zelf bakken zat er niet meer in.
Had nog 2 afbakstokbroden over van een bbq en heb daarmee knoflookstokbrood gemaakt, zoals je het op wintersport eet. Het 'Knoblauchbrot' is dan heerlijk tussen de middag bij een kop 'Gulashsuppe'.
Het brood smaakte precies zo! En zo makkelijk om te maken. Koken kun je het niet noemen.
Ook wel leuk om eens voor een feestje te maken. Het is van te voren klaar te maken, je hoeft ze alleen nog maar in de oven te doen.
En ook weer eens wat anders dan los stokbrood met aparte kruidenboter bij een bbq. Hier scheur je toch graag een stukje af.
vrijdag 23 augustus 2013
Blueberry pancakes
Het lijkt wel of ik alleen (pannen)koekjes bak. Of het nu van zoete aardappel, courgette of een zoet beslag is.
Deze Amerikaanse pancakes met blauwe bessen worden ook wel 'drie-in-de-pan' genoemd. Omdat ze, logisch, per drie in een koekenpan worden gebakken. Als je dat doet krijg je niet helemaal ronde pannenkoekjes. Wanneer je ze daarna opstapelt krijg je een leuk effect.
Er wordt altijd maple syrup bij geserveerd als saus.
Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika, het is in Amerika erg populair voor op de pannenkoeken en wafels. Nigella Lawson gebruikt het ook in haar baksels. Ik heb altijd een blikje in de koelkast staan.
Nu heb ik een leuk pannetje in Frankrijk gekocht voor kleine pannenkoekjes. Die moest natuurlijk ook even getest worden. Het werkt makkelijk, de pannenkoekjes zijn allemaal even groot en mooi rond. Maar eerlijk gezegd vind ik ze er leuker uitzien als ze iets verschillend van vorm zijn.
Niet dat ik het pannetje nu voor niks heb, want hij komt vast eens van pas als ik iets keurig rond moet bakken. Verschillende pannetjes heb je nooit genoeg.
dinsdag 20 augustus 2013
Courgettekoekjes met feta
Alweer groentekoekjes?
Vorige week had ik de zoete aardappelkoekjes al op de
blog gezet, maar ik kon het niet laten om deze courgettekoekjes te maken,
aangezien we zoveel courgettes in de tuin hebben. Ik kook vaak met wat er in de moestuin geoogst kan
worden, vandaar dat er alweer een courgetterecept voorbij komt.
Ik heb nu al zin in de herfst: weer gerechten maken met
pompoen. maandag 19 augustus 2013
Eendenborst met pruimensaus en puree met waterkers
Ik had nog een eendenborst in de vriezer liggen, Franse gedroogde pruimen in de voorraadkast en in de kas hebben we een grote pot met waterkers staan. Het werd deze combinatie.
Een beetje een bistro gerecht.
zondag 18 augustus 2013
Kersentaart met frangipane
Deze heerlijke taart zag ik op de blog van Caroline voorbijkomen. Ze heeft hem ook al eens met abrikozen gemaakt, die lijkt me ook heerlijk.
Frangipane is een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. De basis is amandelspijs en het wordt gebruikt voor taarten en gebak, zoals pensees en bruidsgebakjes. Het is goed te combineren met veel zoetigheden; ook heerlijk in appel- en perentaart, maar die komen in het najaar wel weer.
vrijdag 16 augustus 2013
Courgettesalade met hazelnoten
We kunnen elke dag weer courgettes uit de tuin halen; de kleinste zijn het lekkerst, helemaal voor zo'n salade. Vorig jaar had ik ook gele courgettes en dat staat nog mooier met dat groen. Maar dit jaar ben ik ze vergeten te zaaien. Ik zag dat de AH nu ook gele in het assortiment heeft.
Toch leuk, je ziet ook steeds vaker de ronde courgettes te koop. Alleen als je gewend bent aan de verse, zachte courgettes uit eigen tuin, dan wil je niet meer zo'n harde uit de winkel.
Dit recept is weer van Ottolenghi (Plenty). Vorig jaar heb ik het ook een paar keer gemaakt in de zomer. Vandaag was het ons voorgerecht.
donderdag 15 augustus 2013
Garnalen in een jasje van kokos en limoen
Deze garnalen zagen er erg aantrekkelijk uit toen ik ze op ‘Simoneskitchen’ zag staan. Net een lekker voorgerechtje voor in het weekend of als snack als je bezoek hebt.
Als ik iets paneer gebruikt ik eigenlijk altijd Japans
broodkruim: panko. Het zorgt voor een grove en knapperige korst. Dit doe ik ook
bij bitterballen en kroketjes. Deze zal ik binnenkort eens op de blog zetten.
woensdag 14 augustus 2013
Zoete aardappelkoekjes
Deze zoete aardappelkoekjes heb ik al vaker gemaakt. Karin heeft ze al eens op onze blog 'Lekker op het platteland' gezet. Ik kan er zo een bord vol van op. Ze zijn knapperig aan de buitenkant en zacht, smeuïg en zoet van binnen. Ook leuk als je veel mensen krijgt eten: je kunt ze van te voren maken en vlak van te voren opwarmen in de oven.
dinsdag 13 augustus 2013
Dorade met venkelsalade
Een zomers gerechtje.
De visboer waar ik altijd naar toe gaat verkoopt doradefilets met kant en klare peperlimoen-marinade. Die heb ik een keer geprobeerd en sindsdien maak ik het zelf na.
Als je de venkel mooi dun snijdt (kan ook met een mandoline) is het heerlijk om venkel rauw te eten in een salade. Ik vind dit een heerlijke combinatie. Knapperig en fris.
De venkelsalade lijkt op een recept dat in Plenty van Ottolenghi staat, daarin wordt verjus gebruikt, maar dat had ik nu niet in huis.
maandag 12 augustus 2013
Indiase curry met rundvlees
Dit recept is heel makkelijk bereiden. Je hoeft alleen de
specerijen te bakken en het gerecht daarna te stoven. Het is een milde curry
die je zelf pittiger kunt maken door toevoeging van extra rode peper. Voor mij
hoeft het niet zo spicy.
Uit het boek ‘Indiase & Thaise curry’s’ van Jody
Vassallo.
zondag 11 augustus 2013
Bruschetta met chorizo en manchego
Laatst heb ik een fantastische pizza gehad met tomatensaus, chorizo, manchego, rucola en mozzarella. Meestal krijg ik een pizza niet helemaal op, maar deze keer was ik de eerste die z'n bord leeg had. Onthouden dus: deze moet ik volgende keer weer bestellen.
Thuis heb ik bruschetta gemaakt met dezelfde ingrediënten (behalve de tomatensaus). Heb m'n zelf gebakken olijvenoreganobrood hiervoor gebruikt, dat ik eerder op de blog heb gezet. Met stokbrood of chiabatta kan het natuurlijk ook.
Het is erg simpel, maar erg lekker!
zondag 4 augustus 2013
Bonensalade met chorizo
Het is inderdaad bonentijd: we kunnen maar raak plukken in de tuin. Vooral de stokbonen gaan erg goed.
Deze bonensalade zag ik in de Delicious 06-2013 staan. Ik heb er nog chorizo doorgedaan, omdat ik te horen kreeg dat we de laatste tijd opvallend weinig vlees eten. En eigenlijk vind ik het met de chorizo nog lekkerder ook.
zaterdag 3 augustus 2013
Chermoula aubergine met bulgur & yoghurt
Afgelopen week werd er een pakje bezorgd. Ik had meteen door dat er een boek in zat en ook had ik een vermoeden welke en wie de afzender zou kunnen zijn….
‘Jeruzalem’ van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi!! Heel erg bedankt Karin! Ik heb er meteen wat uit gemaakt. Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in de kookboekenkast.
Chermoula is een Noord-Afrikaans kruidenmengsel voor vis of groente. De ingemaakte citroenschil kun je bij een Turkse winkel halen. Evt kun je dit vervangen door citroenrasp, maar dan is de smaak wel wat anders.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen als voorgerecht; wij aten het als hoofdgerecht met z’n tweeën. (Gerechten van Ottolenghi voor 4 personen eten ook wij vaak met z'n tweeën Karin.....)